open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 310/317/18

2/310/876/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2018 року

м

. Бердянськ

Суддя

Бердянського міськрайонного суду Прінь І.П., розглянувши позовну заяву публічного акціонерного товариства «ОСОБА_1 Розвитку» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором кредиту,

ВСТАНОВИЛА:

16.01.18р. позивач ПАТ «ВБР» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором кредиту від 01.11.2012р.

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про звільнення від сплати частини судового збору або відстрочку сплати частини судового збору до ухвалення рішення у справі, в якій зазначає про своє важке матеріальне становище та відсутність можливості сплатити судовий збір, посилаючись на запровадження в банку тимчасової адміністрації і початком процедури ліквідації банку.

Вивчивши позовну заяву, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір», ст.136 ЦПК України, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно роз’яснень, що містяться в п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 136 (ст.82) ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім’ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім’ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 12 (ст.10) ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Сам по собі факт ліквідації банку не свідчить про неможливість сплати судового збору.

Таким чином, клопотання про звільнення від сплати судового збору або відстрочку ПАТ «ВБР» сплати судового збору за подання позовної заяви не підлягає задоволенню.

Згідно з п.п.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подачу до суду позовної заяви майнового характеру, яку подано юридичною особою становить 1,5 % ціни позову, але не менше 17620,00 грн.

Судовий збір необхідно сплатити на р/р 31217206700011, отримувач – Бердянське УК (м.Бердянськ), 22030101, код отримувача – 38042560, ОСОБА_1 - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО - 813015. У призначенні платежу повинно бути вказано: *;101;__________(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті, судовий збір за яким позовом (заявою), Бердянський міськрайсуд, код ЄДРПОУ суду – 37381363.

Відповідно ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.175 і 177 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст.175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких підстав, подана позовна заява ПАТ «ВБР» підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків (сплати судового збору).

Керуючись ст.ст.175, 177,185 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИЛА:

В задоволенні заяви публічного акціонерного товариства «ОСОБА_1 Розвитку» про звільнення або відстрочення сплати частини судового збору - відмовити.

Позовну заяву публічного акціонерного товариства «ОСОБА_1 Розвитку» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором кредиту, - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність усунення вказаних у позовній заяві недоліків (сплати судового збору) в десятиденний строк з дня отримання ухвали. Роз’яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та їм повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Бердянського

міськрайонного суду ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 71745481
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку