open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 401/3161/17 ;

Провадження № 2/401/203/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" січня 2018 р. м. Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючий суддя Макарової Ю.І.

при секретарі Горбатюк К.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду м.Світловодська справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Світловодський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про оспорювання батьківства, -

ВСТАНОВИВ :

08 грудня 2017 року позивач звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2, третя особа: Світловодський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про оспорювання батьківства.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що вони з ОСОБА_2 почали зустрічатись в 2010 році, а ІНФОРМАЦІЯ_1 року вона народила дитину, сина ОСОБА_3, оформивши запис про батька у відділі реєстрації актів цивільного стану на підставі ч. 1 ст. 135 СК України, зі слів матері. Після народження дитини вони з відповідачем посварилися і вже через рік в 2012 році зійшлися знову та почали проживати однією сім'єю. ОСОБА_2 запевнила його в тому, що він є батьком ОСОБА_3, у зв'язку з чим 13.07.2013 року вони з ОСОБА_2 зареєстрували шлюб, а 24.09.2013 року на підставі спільних заяв, відділом РАЦС було внесено запис про визнання батьківства та змінено прізвище та по-батькові дитини на ІНФОРМАЦІЯ_4 і видано нове свідоцтво про народження. 24.04.2016 року вони з ОСОБА_2 офіційно розірвали шлюб, після чого він сплачував аліменти на дитину як батько, але на прикінці листопада 2017 року він дізнався, зі слів відповідача, що сплачує аліменти не на свою дитину, оскільки він не є біологічним батьком ОСОБА_3. В зв'язку з викладеними обставинами він змушений звернутись до суду з вказаною позовною заявою.

В підготовче судове засідання позивач не з'явився, надав до суду письмову заяву, в який просить суд, розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с. 24)

Відповідач в підготовче судове засідання не з'явилась, подала до суду письмову заяву в якій зазначила, що позовні вимоги визнає в повному обсязі і підтверджує, що позивач не є біологічним батьком її сина ОСОБА_4. Просить справу розглянути без її участі. (а.с. 23)

Представник третьої особи в підготовче судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, про місце та час судового розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку.

Згідно ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до копії свідоцтва про народження виданого 05 квітня 2017 року, позивач та відповідач записані як батьки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8).

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, вбачається, що 22 червня 2011 року за заявою ОСОБА_5, Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодськ Світловодського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області, було внесено запис про народження дитини, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в відомостях про батька зазначено: ОСОБА_6.

24 вересня 2013 року реєстратором Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодську реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області внесено зміни до актового запису про батька в зв'язку з визнанням батьківства, в зв'язку з чим змінено ім'я та по-батькові дитини, ІНФОРМАЦІЯ_4 на ІНФОРМАЦІЯ_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 на ІНФОРМАЦІЯ_4 та змінено відомості про батька, замість ОСОБА_6 вказано ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2. Крім того змінено прізвище матері ОСОБА_6 на ОСОБА_1. (а.с.9-11)

Судом встановлено що, шлюб між сторонами розірваний 26 квітня 2016 року рішенням Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області.

Відповідно до ст. 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведеності відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини. Не має право оспорювати батьківство особа записана батьком дитини, якщо на момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього, як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року, № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства материнства та стягнення аліментів», особа, яка записана батьком дитини, має право оспорювати; батьківство, пред'являти позов про виключення запису про нього, як батька з актового запису про народження дитини. Відповідно до цієї ж Постанови при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів предметом доказування в справах про спорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною.

Пунктами 2.13, 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства Юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 встановлено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, враховуючи те, що відповідач визнав позовні вимоги та підтвердив, що позивач по справі не є батьком її дитини, суд вважає необхідним даний позов задовольнити та виключити з актового запису про народження дитини відомості про позивача як батька.

На підставі викладеного, керуючись, п. 5 Постанови Пленуму ВСУ № 3 від 15. 05. 2006 р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», ст. ст. 122, 124, 126, 127, 136 Сімейного кодексу України та керуючись ст. ст. 5, 10, 19, 206, 235, 259, 261 ЦПК України суд, -, -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Світловодський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області про оспорювання батьківства задовольнити.

Виключити відомості про ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Чернігів, як батька дитини з актового запису № 211, складеного 22 червня 2011 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодськ Світловодського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області про народження дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 року ( свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 від 05 квітня 2017 року).

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі 640 (шістсот сорок) гривень.

Рішення суду може бути оскаржено у порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України, безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду.

Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Ю.І. Макарова

Джерело: ЄДРСР 71741464
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку