open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 211/3349/17

Провадження № 1-кп/211/38/18

У Х В А Л А

іменем України

23 січня 2018 року Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора Криворізької місцевої прокуратури № 1 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривого Рогу, громадянина України, який має середню освіту, не одружений, не працює, на утриманні дітей не має, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_3 ,

встановив:

01.08.2017 року до Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу надійшло клопотання прокурора Криворізької місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 2ст. 197-1 КК Українина підставіст. 49 КК України, в зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні прокурор дане клопотання підтримав.

Підозрюваний ОСОБА_3 підтримав клопотання прокурора та просив суд звільнити його від кримінальної відповідальностіза ч. 2ст. 197-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Суд, вислухавши сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Згідно клопотання, в квітні місяці 2013 року ОСОБА_3 не здійснив жодних спроб щодо отримання законного дозволу на використання земельної ділянки, в порушення встановлених норм, вирішив самовільно зайняти вільну земельну ділянку для подальшого розміщення на ній металевого гаражу.

Після чого, маючи умисел на самовільне зайняття земельної ділянки, знайшов земельну ділянку, розташовану між будинком АДРЕСА_2 на відстані 1,2 м від теплових мереж, яка віднесена до охоронної зони.

Згідно акту обстеження земельної ділянки, проведеного відділом земельних питань та будівництва Довгинцівської районної в місті ради встановлено, що земельна ділянка між будинком АДРЕСА_2 використовується за відсутності відповідного рішення про її передачу у власність або надання у користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо неї.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи всупереч вимогам ст. 27 Закону України "Про теплопостачання", що регламентує господарську діяльність в охоронних зонах, ст. ст. 112, 116-126 Земельного кодексу України, які визначають охоронювані зони та регламентують набуття і реалізацію права на землю та Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених наказом МЮУ № 197/13464 від 14.02.2007, що регулює організацію та експлуатацію теплових мереж, маючи єдиний умисел і переслідуючи корисливу мету, самовільно зайняв земельну ділянку зі специфічним правовим режимом, розташовану між будинком АДРЕСА_2 в охоронюваній зоні теплових мереж та протиправно використовував її у своїх потребах, шляхом розміщення на даній земельній ділянці металевого гаражу, чорного кольору, загальними розмірами 2,5*3*2,5 метрів.

27.07.2017 року, ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст.197-1 КК України, за ознаками самовільного зайняття земельної ділянки в охоронній зоні.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Українита ч. 1ст. 285 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідност. 44 КК України, особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно дост. 49 ч. 1 п. 2КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності , якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Злочин передбачений ч. 2 ст. 197-1 КК України, відповідно до положеньст. 12 КК Українивідноситься до злочинів невеликої тяжкості. Згідно ч. 2 ст. 12 КК України злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років або інше, більш м`яке покарання, за винятком основного покарання у вигляді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Санкція ч. 2ст. 197-1 КК Українипередбачає покарання у виді обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років.

Згідно п. 8Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 року, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності заст.49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Згідно із п. 2 ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч.2ст.284 КПК України.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що на теперішній час минуло 3 роки з часу вчинення ОСОБА_3 інкримінованого йому злочину, підозрюваний не заперечував проти звільнення його від кримінальної відповідальності на підставіст.49 КК України,суд вважає за необхідне клопотання прокурора задовольнити та звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 2ст. 197-1 КК Українина підставіст. 49 КК України, а провадження у справі закрити.

Судові витрати відсутні.

Питання про речові докази вирішити в порядкуст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 100, 284, 285, 314, 369, 372 КПК України, ст. ст. 44, 49 КК Українисуд, -

ухвалив:

Клопотання прокурора Криворізької місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_5 -задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення ним злочину, передбаченого ч. 2ст. 197-1 КК Українина підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017040720001098 від 19.06.2017 року, відносно ОСОБА_3 , підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України - закрити.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_3 не обирався.

Ухвала суду може бути оскаржена до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 71739151
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку