open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/5670/17

Провадження № 1-кс/210/18/18

"22" січня 2018 р.

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

заявника: ОСОБА_3 ,

прокурора: ОСОБА_4 ,

слідчого: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, скаргу ОСОБА_3 на постанову слідчого СВ Металургійного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 про закриття кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

15 грудня 2017 року до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області із вищевказаною скаргою на постанову слідчого СВ Металургійного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 про закриття кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, звернувся заявник ОСОБА_3 , котрий є головою Первинної профспілкової організації незалежної профспілки гірників України Комунальної організації «Криворізький медичний коледж, заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст Дніпропетровської області».

Вважає оскаржувану постанову передчасною, незаконною, необґрунтованою та такою, що винесена без проведення необхідних слідчих дій. Крім цього, зазначав, що в ході досудового розслідування не проводились слідчі дії щодо встановлення обставин кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, стосовно неправомірних дій директора КВНЗ «Криворізький медичний коледж» ДОР» ОСОБА_7 , що виразилося у порушенні норм Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», чим остання вчинила перешкоди у законній діяльності очолюваної ним профспілкової організації.

На підставі викладеного просив задовольнити його скаргу у повному обсязі, та скасувати постанову слідчого СВ Металургійного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 про закриття кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України.

Присутній у судовому засіданні заявник ОСОБА_3 надав пояснення по суті справи, підтримав скаргу у повному обсязі з підстав та мотивів викладених у ній, просив слідчого суддю її задовольнити.

Прокурор та слідчий, кожен окремо проти скарги ОСОБА_3 заперечували вважаючи її необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню, а постанову слідчого, такою, що не підлягає скасуванню.

Слідчий суддя, заслухавши доводи учасників процесу, матеріли скарги та докази, надані учасниками провадження, приходить до наступного висновку.

Так, судом встановлено наступні факти.

В провадженні слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 (на теперішній час слідчим у кримінальному провадженні є ОСОБА_5 ) перебували матеріали кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, розпочатого на підставі заяви голови Первинної профспілкової організації незалежної профспілки гірників України Комунальної організації «Криворізький медичний коледж, заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст Дніпропетровської області» ОСОБА_3 .

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Криворізькою місцевою прокуратурою №1 Дніпропетровської області.

Постановою слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 від 07 липня 2017 року, кримінальне провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, закрито на підставі ст.284 ч.1 п.2 КПК України, у зв`язку з встановленням відсутності складу кримінального правопорушення.

Відповідно до ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Слідчий суддя вважає, що дану скаргу подано належною особою. Оскаржувану постанову ОСОБА_3 отримав 11 грудня 2017 року, що вбачається із відмітки, наявної на копії постанови про закриття кримінального провадження, а тому, слідчий суддя вважає скаргу такою, котру подано в строк, передбачений чинним законодавством.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що закріплено в ст.2 КПК України.

Слідчий суддя, оцінюючи на предмет законності оскаржувану постанову, враховує, що закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією із гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження, що випливає із системного тлумачення положень ст.284 КПК України в їх нерозривному зв`язку зі ст.ст.2, 3, 7, 9, 91-94, 110 КПК України.

Вислухавши пояснення учасників процесу, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали скарги, вважаю, що слідчим при закритті кримінального провадження зазначені вимоги закону не було дотримано у повному обсязі, постанова є такою, що винесена на підставі не повно проведеного досудового розслідування зі всебічним, повним та об`єктивним дослідженням даних.

Відповідно до положень ст.110 ч.ч.3, 5 КПК України, рішення слідчого приймається у формі постанови, яка виноситься у випадках, передбачених цим Кодексом, зокрема за ст.284 ч.1 п.2 КПК України, та складається з: 1) вступної частини, яка повинна містити відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім`я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову; 2) мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу; 3) резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення; місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову; можливість та порядок оскарження постанови.

Судом встановлено, що при винесенні оскаржуваної постанови слідчий не послався на обставини, встановлені під час досудового слідства та на слідчі процесуальні дії, які ним були вчинені для встановлення цих обставин.

Так, відомості за заявою голови Первинної профспілкової організації незалежної профспілки гірників України Комунальної організації «Криворізький медичний коледж, заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст Дніпропетровської області» ОСОБА_3 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30 березня 2017 року, а вже постановою слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 від 07 липня 2017 року, кримінальне провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, закрито на підставі ст.284 ч.1 п.2 КПК України, у зв`язку з встановленням відсутності складу кримінального правопорушення.

Підставами закриття кримінального провадження слугувало те, що в ході проведення досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню було встановлено, що станом на 16 червня 2017 року, у приміщенні КВНЗ «Криворізький медичний коледж» ДОР» проводився ремонт відведеного для Первинної профспілкової організації незалежної профспілки гірників України Комунальної організації «Криворізький медичний коледж, заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст Дніпропетровської області» приміщення. На інші обставини закриття кримінального провадження слідчий не послався.

З матеріалів справи вбачається, що голова Первинної профспілкової організації незалежної профспілки гірників України Комунальної організації «Криворізький медичний коледж, заснований на спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст Дніпропетровської області» ОСОБА_3 після закриття кримінального провадження неодноразово звертався на адресу директора КВНЗ «Криворізький медичний коледж» ДОР» ОСОБА_7 , із відповідними запитами, та отримував на них відповіді, однак всі вони мали місце саме після закриття кримінального провадження, а за період досудового розслідування слідчим самостійно не здійснювалось взагалі жодних заходів щодо проведення розслідування.

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку про необґрунтованість викладеного висновку в постанові слідчого, а тому вважає недотриманими при винесенні оскаржуваної постанови вимог ст.ст.2, 284 КПК України, в зв`язку із чим, постанова підлягає скасуванню, а скарга задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст.93, 94, 214, 303, 305, 306, 307, 309, 376 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_3 на постанову слідчого СВ Металургійного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 про закриття кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, - задовольнити.

Постанову слідчого СВ Металургійного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_6 про закриття кримінального провадження №12017040710000853 від 30 березня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.170 КК України, на підставі ст.284 ч.1 п.2 КПК України, у зв`язку з встановленням відсутності складу кримінального правопорушення, - скасувати.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 23 січня 2018 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 71738965
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку