open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 658/4166/17

(провадження № 2/658/254/18)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2018 року Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі

головуючого судді Под'ячевої І.Д.,

при секретарі Бердніковій С.В.,

представника позивача Назарової О.С.

представника відділу у справах дітей Каховської міської ради Мігас О.Г.

розглянувши в місті Каховка у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування виконкому Каховської міської ради в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (треті особи Відділ у справах дітей Каховської міської ради, Дитячий будинок інтернатного типу «Радість», КЗ «Херсонський обласний будинок дитини») про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування виконкому Каховської міської ради звернувся до суду в інтересах неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з позовом до ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно починаючи з дня подачі заяви і до повноліття дітей.

В обґрунтування позову зазначається, що ОСОБА_6 та ОСОБА_5 є батьками малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4. Батьки тривалий час ухиляється від виконання батьківських обов'язків відносно своїх дітей, а саме не утримують їх, не займаються вихованням, не піклуються про стан їх здоров'я. Діти протягом року знаходяться на утриманні держави, а саме перебувають у різних дитячих будинках. Через нецільове використання державної допомоги на дітей, виплати органами соціального захисту припинено. Відповідачі зловживають алкоголем, ведуть аморальний спосіб життя, часто змінюють місце перебування. Після ряду профілактичних заходів вжитих Відділом у справах дітей Каховської міської ради, виконкомом Каховської міської ради відносно батьків органи опіки прийшли до висновку, що вони фактично відмовились від дітей. У лютому 2017 року, після перебування дітей у лікарні, батьки зникли та до цього часу до дитячих будинків не з'являлись. З урахуванням зазначеного, орган опіки вважає доцільним позбавити ОСОБА_5 та ОСОБА_6 батьківських прав, зі стягненнях з них аліментів на утримання дітей.

Представник позивача в судовому засіданні на задоволенні позовних вимог наполягала з підстав, зазначених в позовній заяві та висновку Органу опіки та піклування виконкому Каховської міської ради.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, проте були повідомленні належним чином про дату та час судового засідання.

Представники Відділу у справах дітей Каховської міської ради, дитячого будинку інтернатного типу «Радість» Херсонської обласної ради та КЗ «Херсонський обласний будинок дитини» до суду подали заяви про розгляд справи за їх відсутності та не заперечували проти задоволення позовних вимог органу опіки.

Розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи позивача, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог Органу опіки та піклування виконкому Каховської міської ради, який діє в інтересах неповнолітніх ОСОБА_4 та ОСОБА_3.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_6 є батьками малолітніх ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2. В підтвердження до матеріалів справи долучено свідоцтва про народження (а.с. 9, 10).

Згідно акту обстеження сім'ї за місцем проживання від 23 грудня 2016 року батьки з неповнолітніми дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_3 проживають в найманому житлі, а саме в кімнаті двокімнатної квартири, в якій одночасно з ними проживає господар квартири, який не працює та вживає спиртні напої. Мати на момент обстеження була відсутня декілька днів, місце її перебування батьку дітей не відомо, малолітній син на момент обстеження був хворий, у зв'язку з чим був доставлений до лікарні разом із батьком. ОСОБА_3 було доставлено до дитячого будинку «Радість».

У висновку виконкому Каховської міської ради від 03 листопада 2017 року щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зазначено, що на обліку відділу у справах дітей перебувають малолітні діти: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2., та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1., як такі, що опинились в складних життєвих обставинах. За заявами батьків вони влаштовані в інтернатні заклади області: ОСОБА_3 в дитячий будинок інтернатного типу «Радість» Херсонської облради (м. Каховка) з вересня 2016 р., ОСОБА_4 - в обласний будинок дитини (м. Херсон) з січня 2017 року.

На час виявлення дітей їх батьки - ОСОБА_5, 1992 р.н., та ОСОБА_6, 1975 р.н., проживали без реєстрації в АДРЕСА_1, не мали власного житла та місця реєстрації, мати - громадянка Грузії не мала дійсного паспорту, винаймали житло у громадянина з асоціальною поведінкою, для дітей не були створені належні умови для проживання (погане харчування, неналежне лікування, антисанітарія), не отримували жодного виду державної соціальної допомоги, мали дуже складний матеріальний стан, бо проживали виключно за рахунок заробітків чоловіка на тимчасових роботах. Крім того, малолітній ОСОБА_4 мав проблему зі здоров'ям та потребував оперативного лікування. За поданням відділу у справах дітей зазначена сім'я була взята під соціальний супровід Каховського МЦСССДМ. З батьками дитини постійно проводилась профілактична, педагогічна робота для підняття їх батьківського потенціалу та для подолання складних життєвих обставин, в яких опинилась сім'я ОСОБА_5-ОСОБА_6. В результаті проведеної роботи житло було приведене до нормального санітарного стану, батько та діти зареєстровані в Центрі обліку бездомних громадян в Херсоні, син ОСОБА_4 був прооперований (за рахунок залучених благодійних коштів) в Херсонській обласній клінічній дитячій лікарні, оформлена одноразова допомога при народженні дитини, батькові надавалась допомога у працевлаштуванні, неодноразово надавалась благодійна допомога одягом та продуктами харчування. Між відділом та Генеральним консульством Республіки Грузії в Україні (м. Одеса) була налагоджена співпраця для отримання матір'ю ОСОБА_6 дійсного паспорту, в січні 2017 року ОСОБА_5 отримав одноразову допомогу при народженні дитини і його цивільна дружина ОСОБА_6 оплатила виготовлення паспорту в Консульстві Грузії в м. Одесі.

Для надання часу на вирішення житлового питання та підняття рівня матеріального забезпечення сім'ї батьки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 звернулись із заявами про тимчасове влаштування дітей до інтернатних закладів (на 6 місяців). Проте в січні 2017 р. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 без попередження виїхали з м. Каховка, про нове місце проживання не повідомили, на телефонний зв'язок не виходять. За повідомленнями адміністрацій дитячого будинку «Радість» та обласного будинку дитини ОСОБА_5 та ОСОБА_6 взагалі не цікавляться життям дітей, за час перебування малолітніх в закладах жодного разу їх не відвідували, питанням щодо подальшої долі дітей не цікавляться. Відділом у справах дітей проводилась робота щодо пошуку батьків дітей у м. Нова Каховка, м. Таврійську, Бериславському та Каховському районах. Згідно інформації від органів поліції м. Нова Каховка, Бериславського та Каховського районів дані громадяни ведуть бродяжницький спосіб життя, їх місце знаходження встановити неможливо.

З урахуванням викладеного органи опіки та піклування прийшли до висновку, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6, не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх виховання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, не спілкуються з ними, не надають їм доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяють засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до їх внутрішнього світу, чим саме злісно ухиляються від виконання батьківських обов'язків та грубо порушують права дітей.

При розгляді справи про позбавлення батьківських прав суд виходить з положень Конституції України, норм Сімейного кодексу України, Закону України «Про охорону дитинства».

Статтею 165 Сімейного кодексу України визначено, що орган опіки та піклування має право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав батьків.

Відповідно до ст. ст. 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно законодавству України.

Згідно ч. ч. 1, 2 та 3 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками (Постанова Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав»).

Як встановлено матеріалами справи, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є батьками малолітніх ОСОБА_4 та ОСОБА_3.

Малолітні діти разом з батьком зареєстровані в Центрі обліку бездомних громадян в Херсоні.

Під час обстеження житлових умов у грудні 2016 року органами опіки та піклування було встановлено невідповідність умов проживання родини санітарним та соціальним нормам.

Батькам надавалась соціальна допомога та надавались грошові кошти для належного облаштування биту дітей, проте гроші витрачені батьками без врахування інтересів дітей.

Протягом 2017 року з відповідачами також неодноразово проводили профілактичні бесіди з приводу виховання та навчання, створення належних умов для нормального розвитку та піклування за станом здоров'я неповнолітніх дітей. Одночасно відповідачів попереджали про відповідальність за невиконання батьківських обов'язків.

У вересні 2016 року батько звернувся до Відділу у справах дітей Каховської міської ради із заявою про влаштування дітей до дитячого будинку «Радість» та Обласного будинку дитини.

З 2016 року діти перебувають під опікою держави, за весь час знаходження дітей на піклуванні органів опіки та піклування ОСОБА_5 та ОСОБА_6 до органів опіки із заявою про побачення із дітьми не звертались, їх судьбою не цікавились, що підтвердили у судовому засіданні свідки, а саме начальник відділу МЦСССДМ ОСОБА_8..

Крім того, судом в судовому засіданні була допитана сусідка сім'ї ОСОБА_5 - ОСОБА_7, яка повідомила органи опіки та піклування про невиконання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 батьківських обов'язків, про вживання зазначеними особами спиртних напоїв, про неналежне ставлення, в першу чергу матері, до своїх обов'язків в частині фізичного та морального розвитку дітей, тримання дітей в антисанітарних умовах, залишення на не визначений час дітей без нагляду.

Також в судовому засіданні була допитана матір ОСОБА_5, тобто бабуся малолітніх дітей - ОСОБА_9., яка показала, що намагалась об'яснити сину тягар відповідальності у зв'язку із появою у нього дітей, допомагала продуктами харчування, грошима, проте гроші витрачались на алкоголь, дітьми при цьому не піклувались. Місце перебування на цей час її сина ОСОБА_5 та ОСОБА_6 їй не відомо, номер телефону також їй не відомий, вона с органами опіки намагалась встановити місцеперебування сина та його цивільної дружини, проте встановити їх місцезнаходження не вдалось, на зв'язок вони не виходять.

Відповідно до ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках: якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

В статті 28 Договору між Україною та Республікою Грузія про право допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах визначено, що правовідносини між батьками та дітьми визначаються законодавством тієї Договірної Сторони, на території якої вони мають спільне місце проживання. Правовідносини між позашлюбною дитиною та її матір'ю і батьком визначаються законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є дитина.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_6 є громадянкою Грузії.

Дітей вона народила в Україні та постійно з ними проживала на території України.

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 є громадянами України.

За таких даних, Каховський міськрайонний суд є компетентним судовим органом, який може вирішувати питання пов'язанні із виконанням громадянкою Грузії ОСОБА_6 батьківських обов'язків по відношенню до ОСОБА_4 та ОСОБА_3, тобто дітей народжених в Україні.

За таких обставин та зазначених вище положень законодавства, з урахуванням встановленого факту ухилення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 від виконання своїх обов'язків по вихованню своїх малолітніх дітей, суд приходить до висновку про наявність підстав, за яких відповідачі повинні бути позбавлені батьківських прав.

Вказаний висновок повністю узгоджується і з позицією органу опіки та піклування, викладеною у письмовому висновку.

Відповідно до ч. 2 ст.166 Сімейного кодексу України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Названа норма кореспондується також зі статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов'язку утримувати дітей.

Згідно ст. ст. 180, 183 та 184 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

При цьому відповідно до ч. 2 ст.182 названого Кодексу мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З урахуванням зазначеного вище висновку щодо позбавлення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 батьківських прав та норм Сімейного кодексу України щодо обов'язку позбавлених батьківських прав батьків утримувати дітей до їх повноліття, суд дійшов висновку про необхідність стягнення аліментів з відповідачів на утримання малолітніх дітей.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 19, 274, 279, 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов вимоги Органу опіки та піклування виконкому Каховської міської ради в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (треті особи Відділ у справах дітей Каховської міської ради, Дитячий будинок інтернатного типу «Радість», КЗ «Херсонський обласний будинок дитини») про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, батьківських прав відносно ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Позбавити ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4, батьківських прав відносно ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 (ІНН НОМЕР_1, зареєстрований АДРЕСА_2) на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь закладу за місцем влаштування дітейу розмірі по 1/3 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_4 (дані щодо ІНН не відомі, зареєстрованого місця проживання немає) на утримання ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь закладу за місцем влаштування дітей у розмірі по 1/3 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, до досягнення дітьми повноліття

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення протягом тридцяти днів з дня тримання копії цього рішення.

Суддя: І. Д. Под'ячева

Джерело: ЄДРСР 71726382
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку