open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 264/5263/17
Моніторити
emblem
Справа № 264/5263/17

264/5263/17

2/264/2228/2017

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

"26" грудня 2017 р. Іллічівський районний суд м. Маріуполя Донецької області під головуванням судді Кузнецова Д. В., при секретарі Мащенко Д.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення Кальміуського району Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення зайво виплаченої державної допомоги,

В С Т А Н О В И В:

19 жовтня 2017 року позивач звернувся до суду із даним позовом, в якому просив стягнути з ОСОБА_1 зайво виплачену щомісячну адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, у розмірі 28800,00 грн. В обґрунтування позову зазначив, що з 17 листопада 2014 року ОСОБА_1 знаходилась на обліку в УСЗН Кальміуського району та одержувала щомісячну адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, на себе та членів своєї сім'ї - чоловіка ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, у розмірі 2400,00 грн. Всього за період з 17.11.2014 року по 16.11.2015 року ОСОБА_1 було виплачено державну допомогу в розмірі 28800,00 грн. При оформлені документів на отримання державної допомоги ОСОБА_1 було представлено до УТСЗН Кальміуського району недостовірні відомості щодо відсутності в її володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення АТО. За відомостями з державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідач з 05.08.2014 року є власником житлового будинку, житловою площею 26,7 кв.м., який розташований м.Маріуполі Донецької області, що не належить до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження або населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 року №1085-р. Посилаючись на пункти 6, 12 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 вказує про відсутність законних підстав для призначення та виплати щомісячної адресної допомоги ОСОБА_1 за весь період з 17.11.2014 року по 16.11.2015 року в розмірі 28800,00 грн. У зв'язку із цим вказує про наявність зазначеної переплати та наполягає на її відшкодуванні відповідачем. На підставі зазначеного просить задовольнити позовні вимоги та стягнути зайво виплачену державну допомогу в розмірі 28800,00 грн.

Представник позивача в судове засідання направив на адресу суду письмову заяву, в якій просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення у випадку неявки відповідача не заперечував.

Відповідач, будучи своєчасно та належним чином повідомленою про час і місце слухання справи, у судове засідання не прибула з невідомих причин та відзив на позов не надав, тому за наявності письмової згоди позивача суд вважає можливим постановити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Згідно із статтею 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, зареєстрована в АДРЕСА_1, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, що закріплено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085.

17 листопада 2014 року ОСОБА_1 звернулася до Управління праці та соціального захисту населення Кальміуського району із заявою про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. В своїй заяві ОСОБА_1 надала письмову інформацію про відсутність у неї та членів сім'ї у володінні житлового приміщення розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

Рішенням УПСЗН Іллічівського (Кальміуського) районну м. Маріуполя від 19.11.2014 року ОСОБА_1 та членам її сім'ї було призначено допомогу на проживання, як переміщеним особам, з 17 листопада 2014 року.

Під час подачі заяви ОСОБА_1 також надала письмову розписку, в якій зобов'язалась у триденний строк повідомити УПСЗН Іллічівського (Кальміуського) районну м. Маріуполя про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, з дня настання таких обставин.

Відповідно до п. 2 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженої, постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505, грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Відповідно до п. 6 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженої, постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505, грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто з членів сім'ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення;

Відповідно до даних Інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта № 50820133 від 25.12.2015 року ОСОБА_1 на праві власності відповідно до договору купівлі-продажу № 1799 від 05.08.2014 року належить житловий будинок, житловою площею 26,7 кв.м., за адресою: АДРЕСА_2

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» період проведення антитерористичної операції - час між датою набрання чинності Указом Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014 та датою набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Територія проведення антитерористичної операції - територія України, на якій розташовані населені пункти, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція.

Наказом Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 07 жовтня 2014 року № 33/6/а визначено райони та терміни проведення антитерористичної операції Донецька і Луганська області з 07 квітня 2014 року.

Відповідно до розділу 2 пункту 4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 року № 1275-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція» місто Маріуполь зазначено як населений пункт, де здійснювалася антитерористична операція.

Проте, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 травня 2015 року № 428-р затверджений перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, в яких місто Маріуполь Донецької області не зазначено.

Таким чином, на період з 17.11.2014 року по 16.11.2015 року, коли відповідачу виплачувалася щомісячна адресна допомога, місто Маріуполь Донецької області, де розташована квартира, що належить відповідачу на праві власності, не входило до переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, і на території цього міста органи державної влади України здійснювали свої повноваження.

09.02.2016 року позивачем винесено рішення та проведено розрахунок, згідно якого за фактом виявлення у ОСОБА_1 недекларованого житлового приміщення, розташованого не в зоні проведення АТО, виникла переплата державної допомоги за період з 17.11.2014 року по 16.11.2015 року у розмірі 28800,00 грн.

Листами від 12 лютого 2016 року та 06 квітня 2016 року позивач звертався в досудовому порядку до ОСОБА_1 з вимогою повернути безпідставно отриману державну допомогу в сумі 28800,00 грн. Проте, на даний час вказана вимога відповідачем не виконана.

У відповідності із пунктом 11 вказаного Порядку, уповноважений представник сім'ї, якому призначено грошову допомогу, зобов'язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня настання таких обставин. Суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів з недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім'ї на вимогу уповноваженого органу. У разі відмови добровільного повернення надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються у судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Враховуючи, що відповідач не повернула добровільно Управлінню праці та соціального захисту населення Іллічівського (Кальміуського) району Маріупольської міської ради переплачену допомогу в загальній сумі 28800,00 грн., суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, у зв'язку з чим необхідно стягнути вищевказану суму з ОСОБА_1

У зв'язку із задоволенням позовних вимог, судові витрати по справі, що складаються з витрат на сплату судового збору у розмірі 1600,00 грн., від сплати яких позивач був звільнений при подачі позову, підлягають стягненню з відповідача на користь держави.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 1212, 1215 ЦК України, п.п. 2, 6, 11 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженої, постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505, ст.12, 13, 81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Управління соціального захисту населення Кальміуського району Маріупольської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення зайво виплаченої державної допомоги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2, на користь Управління соціального захисту населення Кальміуського району Маріупольської міської ради безпідставно одержані грошові кошти в розмірі 28800,00 грн. (двадцять вісім тисяч вісімсот гривень).

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2, на користь держави судовий збір у розмірі 1600,00 грн. (одна тисяча шістсот гривень).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Іншими особами, які беруть участь у справі, на рішення може бути подана апеляція безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Д. В. Кузнецов

Джерело: ЄДРСР 71264997
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку