open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 732/1983/17

Провадження № 2-а/732/79/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2017 року місто Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Лиманської М.В.,

секретаря Бруй І.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії з місцевих виборів звичайної виборчої дільниці № 740157 територіального округу № 209 Чернігівської області про включення в списки виборців,

третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору - Городнянська районна державна адміністрація Чернігівської області (як орган ведення Державного реєстру виборців) -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом та просив постановити рішення, яким зобов’язати Дільничну виборчу комісію з місцевих виборів звичайної виборчої дільниці № 740157 територіального округу № 209 Чернігівської області уточнити списки виборців та внести його до списку виборців на виборчій дільниці № 740157. Також просив невідкладно повідомити його про ухвалене за результатами розгляду цієї адміністративної справи рішення суду та допустити негайне виконання судового рішення.

У судове засідання позивач не з’явився. Представник відповідача в судове засідання також не з'явився, про час та місце розгляду справи дільнична виборча комісія з місцевих виборів виборчої дільниці № 740157 повідомлена належним чином. Голова ДВК№740157 надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник третьої особи в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи Городнянська районна державна адміністрація Чернігівської області повідомлена належним чином.

З огляду на те, що сторони не присутні в судовому засіданні, справа підлягає розгляду в порядку письмового провадження.

З'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Відповідно до ст.1 Закону України „Про Державний реєстр виборців" Державний реєстр виборців - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система (банк даних), призначена для зберігання, обробки даних, які містять передбачені цим Законом відомості, та користування ними, створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України.

Відповідно до ст. 70 Конституції України право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.

Згідно ст.71 Конституції України, вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" територіальний виборчий округ та виборча дільниця, утворені на відповідних виборах чи референдумах, до яких відноситься виборець, визначаються органом ведення Реєстру на підставі відомостей про виборчу адресу виборця.

Згідно ст.8 Закону України „Про Державний реєстр виборців" виборчою адресою виборця є адреса його житла або місця перебування виборця чи інша адреса, що замінює адресу житла виборця, яка є підставою для віднесення виборця до відповідної постійної виборчої дільниці. Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Статтею 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" визначено, що місцем проживання особи є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік. Реєстрація це внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та до паспортного документа про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси житла.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є громадянином України, що підтверджується належним йому паспортом громадянина України серії НК № 074734, виданим Городнянським РВ УМВС України в Чернігівській області 12 травня 1996 року. Згідно відміток наявних у паспорті позивача, останній з 24.06.2004 р. зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

З листа відділу ведення державного реєстру виборців Городнянської районної державної адміністрації Чернігівської області від 22.12.2017 року встановлено, що відомості про виборця ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження: м. Городня Городянського району Чернігівської області, зареєстрованого за адресою : ІНФОРМАЦІЯ_3 в Державному реєстрі виборців відсутні.

З письмової інформації УСЗН Городнянської РДА від 22.12.2017 року відомості про обмеження або позбавлення дієздатності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, відсутні.

З документів позивача встановлено, що його виборчою адресою є адреса його реєстрації по вул. Вишневій буд. 28 в м. Городня Чернігівської області.

Таким чином, доказами справи підтверджується, що ОСОБА_1 має конституційний статус виборця, а саме: досяг 18-річного віку, має громадянство України, дієздатний, зареєстрований на території територіального виборчого округу.

Зважаючи на те, що позивач не включений до Державного реєстру виборців, має виборчу адресу, є виборцем (є громадянином України, досяг 18-річного віку, є дієздатним), суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.4,70,71 Конституції України; ст. 5-9, 274 КАС України, суд,

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольнити.

Зобов'язати Дільничну виборчу комісію з місцевих виборів звичайної виборчої дільниці № 740157 територіального округу № 509 Чернігівської області внести зміни до списку виборців та включити ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрованого за адресою : ІНФОРМАЦІЯ_5, до списку виборців виборчої дільниці № 740157.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня його проголошення.

Суддя М.В. Лиманська

Джерело: ЄДРСР 71259925
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку