open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 15.12.2017

Справа

№ 554/7435/17

Справа № 554/7435/17

Номер провадження 2а/554/536/2017

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.12.2017 року м. Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави у складі :

головуючого - судді - Січиокно Т.О.

за участю: секретаря - Ромахової В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання дій протиправними, зобов'язання дії,-

в с т а н о в и в:

22.09.2017 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним вище адміністративним позовом та просить:

- визнати дії Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області щодо відмови у призначенні і виплаті їй грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, відповідно до п.7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» протиправними;

- зобов'язати Полтавське об'єднане Управління Пенсійного фонду України Полтавської області нарахувати та виплатити їй грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, відповідно до п.7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

В обґрунтування позовних вимог позивач послалася на те, що вона із 01.08.1978 року була прийнята на посаду викладача по класу акордеона Полтавської дитячої музичної шкоди № 3, де працює по теперішній час. Її загальний спеціальний страховий педагогічний стаж при виході на пенсію станом на 01.07.2017 року склав 38 років 11 місяців 00 днів. 18.08.2017 року вона звернулася до Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області із заявою про призначення грошової допомоги у порядку, передбаченому ст. 7-1 розділу VХ «Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Листом № 471/Л-14 від 28.08.2017 року відповідач відмовив їй у призначенні та виплаті грошової допомоги. Дану відмову вважає протиправною, оскільки вона є особою, яка на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» працювала у закладах державної та комунальної форми власності на посаді, робота на якій дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п.»е» ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» і має страховий стаж 38 років на такій посаді та до цього не отримувала будь - яку пенсію.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позов підтримав, наполягав на його задоволенні з підстав, викладених у ньому.

Представник відповідача Азарян К.Е. заперечила проти задоволення позову оскільки згідно діючого законодавства та на підставі наданих ОСОБА_1 документів встановлено, що правових підстав для призначення пенсії за вислугу років як працівнику освіти немає, страховий стаж, що дає право на виплату грошової допомоги відсутній, а отже і для нарахування та виплати даної допомоги станом на день її призначення підстав немає.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до наступного висновку:

ОСОБА_1 перебуває на обліку у Полтавському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Полтавської області із 24.07.2017 року та отримує пенсію за віком., що підтверджується довідкою про перебування на обліку № 881 від 03.08.2017 року. (а.с.9).

18.08.2017 року ОСОБА_1 звернулася до Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області із заявою про виплату їй грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі 10 місячних пенсій. (а.с.13).

28.08.2017 року Полтавське об'єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області листом № 471/Л-14 від 28.08.2017 року відмовило ОСОБА_1 у задоволенні поданої неї заяви про виплату їй грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі 10 місячних пенсій, мотивуючи її тим, що згідно діючого законодавства та на підставі наданих нею документів відсутні правові підстави для призначення пенсії за вислугу років як працівнику освіти, страховий стаж, що дає право на виплату грошової допомоги відсутній, а отже і для нарахування та виплати грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення підстав немає.

Положеннями статей 52, 54, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено призначення пенсій за вислугу років окремим категоріям громадян, в тому числі працівникам освіти, охорони здоров'я, незалежно від віку та при стажі роботи, що дає право на призначення даного виду пенсії, який складає не менше 25 років.

Згідно з пунктом «е» частини 1 статті 55 цього Закону право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Довідкою, виданою Дитячою музичною школою № 3 ім. Б.Гмирі № 125 від 24.07.2017 року підтверджено, що ОСОБА_1 дійсно працювала в ДМШ № 3 ім. Б.Гмирі на посаді викладача народних інструментів (акордеон) з 01.08.1978 року (наказ № 27 від 01.08.1978 року по теперішній час. Згідно кваліфікаційних категорій: «спеціаліст вищої категорії» - 14 розряд ЄТС. Педагогічний стаж станом на 01.07.2017 року складає 38 років 11 місяців 00 днів. (а.с.17).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 затверджений перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Даною постановою право на пенсію за вислугу років в позашкільних закладах освіти право на пенсію за вислугу років мають, зокрема, викладачі у загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах.

Відповідно до п.6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 року № 433, до таких закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хорові тощо).

Ст.21 Закону України «Про позашкільну освіту» встановлено, що педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів мають право на пенсію за вислугу років за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 14.06.2000 року «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» до переліку посад педагогічних працівників включено посади завідувача відділення навчального закладу, викладачів всіх спеціальностей.

Відповідно до п.3 Примітки постанови КМУ № 909 від 04.11.1993 р. робота за спеціальністю в закладах, установах та на посадах до 01.01.1992 р., яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до чинного раніше законодавства, зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років.

Переліком закладів, організацій і посад, робота в яких давала право на пенсію за вислугу років, затвердженим Радою Міністрів СРСР від 17.12.1959 р. № 1397 було передбачено посаду викладача в середній музичній школі, музичній школі-семерічці, школі музичних вихованців.

До таких шкіл згідно Додатку до наказу Міністерства культури СССР № 515 від 17.07.1978 р. відносилися і дитячі музичні, художні школи і школи мистецтв.

Відповідно до п.6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 року № 433, до таких закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хорові тощо).

Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання) є початковою ланкою спеціальної мистецької освіти, належать до системи позашкільної освіти, засновуються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на державній та комунальній формах власності, що визначено в п. 1.1. Положення про початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (школу естетичного виховання), затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України від 06.08.2001 р. № 523, зареєстр. Міністерством юстиції України 10.09.2001 р. за № 803/5994 (зі змінами).

Відповідно до ч.2 ст. 18 ЗУ «Про освіту» заклади освіти, засновані на загальнодержавній або комунальній власності, мають статус державного закладу освіти.

Пунктом 7-1 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. Виплата зазначеної грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, та механізм виплати цієї допомоги встановлюються Кабінетом Міністрів України.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 підпадає під дію пункту 7-1 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та має право на отримання грошової допомоги при призначенні пенсії за віком у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, а отже адміністративний позов підлягає до задоволення.

Оскільки адміністративний позов задоволено, судові витрати слід стягнути за рахунок бюджетних асигнувань із до Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області на користь ОСОБА_1 у розмірі 640 грн.

Керуючись ст.ст.6-14,71,159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

п о с т а н о в и в:

адміністративний позов ОСОБА_1 до Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання дій протиправними, зобов'язання дії - задовольнити.

Визнати дії Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області щодо відмови у призначенні і виплаті ОСОБА_1 грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, відповідно до п.7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» протиправними.

Зобов'язати Полтавське об'єднане Управління Пенсійного фонду України Полтавської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення, відповідно до п.7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань із Полтавського об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Полтавської області на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 640 грн.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Октябрський районний суд м.Полтава шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення, а особою, яка не була присутня у судовому засіданні під час її проголошення в той же строк з часу отримання її копії. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАСУ скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Т.О.Січиокно

Повен текст постанови виготовлено суддею 20.12.2017 року.

Джерело: ЄДРСР 71226427
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку