open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
1/178-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И


"14" червня 2007 р. Справа № 1/178-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді Губіної І.В. при секретарі Горголь О. М. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Нововоронцовського району Херсонської області в інтересах держави в особі Нововоронцовської МДПІ

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Явір" Нововоронцовського району

про стягнення за рахунок активів 5628 грн. 45 коп.

за участю Прокурора Пуляєва І. В.

представників сторін:

від позивача: Бурлай Д. В. довіреність № 223/10/10-007 в.о начальника юр. відділу.

від відповідача: Яровий Ф. І. (21.08.22) паспорт МО 346465 виданий Нововворонцовським РВУМВС України в Херсонській області 02 вересня 1997р.- голова товариства

Прокурор Нововоронцовського району в інтересах держави в особі Нововоронцовської міжрайонної МДПІ звернувся до суду з позовом про стягнення з СТзОВ "Явір" Нововоронцовського району заборгованості по податку з доходів найманих фізичних осіб в сумі 5628,45 грн.. за 2 квартал 2005 р. за рахунок активів боржника. В підтвердження суми позову МДПІ до матеріалів справи наданий податковий розрахунок сум доходу, нарахованого на користь платників податку і суми утриманого з них податку форми 1-ДФ за 2 кв. 2005 року.

Відповідач проти позову не заперечує. Ним пояснено, що причиною несплати заборгованості по податках та інших обов'язкових платежів до бюджету є форс мажорні обставини. Він просить надати йому розстрочку виконання судового рішення строком на 6 місяців, відповідно графіку погашення недоїмки по податку з доходів найманих фізичних осіб в сумі 5628,45 грн., який погоджений з МДПІ. Прокурор і позивач проти надання цієї розстрочки не заперечують.

Заслухавши представників сторін прокурора, вивчивши матеріали справи, суд


в с т а н о в и в:


СТзОВ "Явір" є суб'ектом підприємницької діяльності і юридичною особою.

Згідно до ст.2 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" воно є платником даного виду податку. Підпунктом 8.1.2.ст 8 цього Закону податок з доходів фізичних осіб підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не сплачується платником податку, тобто особою, що його нараховує, то податок який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету в строки, встановлені законом для місячного податкового періоду.

Стаття 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" ( далі Закон № 2181)0 визичає поняття термінів.

Відповідно до п.1.11 ст. 1 цього Закону податкова декларація, розрахунок –це документ, який подається платником податку до контролюючого органу в строки і за формою, встановлені законодавством на підставі якого здійснюється нарахування і /або сплата податку, збору (обов'язкового платежу).

Статтею 19 Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" зазначено, що платник податку зобов'язаний вести облік доходів і витрат в обсягах достатніх для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу .

Форма такого обліку та порядок його ведення визначається центральним податковим органом за узгодженням з комітетом Верховної Ради України, відповідальним за проведення податкової політики.

Платник податку зобов'язаний подавати декларацію за встановленою формою, своєчасно сплачувати узгоджені суми податкових зобов'язань, а також суми штрафних санкцій, нарахованих податковим органом, та пеню.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 29.09.2003р. №451 затверджено форму податкового розрахунку сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платника податків, і сум утриманого з них податку (Форма №1 ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку. Цей наказ зареєстрований в Мін'юсті України 22.10.2003р. № 960/8281.

З викладеного слід прийти до висновку, що розрахунок сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку форми №1ДФ слід віднести до документу, який платник податку зобов'язаний подавати до державної податкової інспекції по податку з доходів фізичних осіб і визначена безпосередньо платником податку сума з цього податку є узгодженою сумою податкового зобов'язання.

В матеріалах справи є податковий розрахунок сум доходу нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку форми №1ДФ, тобто форми обліку податку з доходу фізичних осіб за 2 кв. 2005 р. З цього розрахунку випливає, що СТОВ "Явір" визначено податкове зобов'язання по податку з доходів фізичних осіб в сумі 5628,45 грн.

До теперішнього часу вказана сума недоїмки по податку з доходів фізичних осіб у строк, встановлений підпунктом 8.1.2.ст 8 Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" до бюджету не перерахований.

Ця сума заборгованості по вказаному податку є узгодженою сумою податкового зобов'язання. Матеріалами справи підтверджено факт надіслання МДПІ відповідачу першої та другої податкових вимог.

Підпунктом 3.1.1 ст.3 Закону №2181 передбачено що активи платника податків можуть бути примусово стягнути в рахунок погашення його податкових зобов'язань виключно за рішенням суду.

За таких обставин позов підлягає повному задоволенню.

Суд, з урахуванням важкого фінансового стану товариства, яке склалось на момент прийняття судового рішення по справі вважає можливим задовольнити клопотання відповідача, узгодженого з податковим органом про розстрочення виконання судового рішення.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 94, 160-163, 167, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд


постановив:

1. Позов задовольнити

2.Стягнути за рахунок активів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Явір" Нововоронцовського району Херсонської області, с. Нововоскресенське, вул. Торгова, 64-а, код ЄДРОПУ 31347256 (р/рахунок №26008018600100 в Нікопольської філії ВАТ "Райффайзен банк "Аваль", МФО 306782) в доход місцевого бюджету Нововоскресенської сільської ради Нововоронцовсього району на р/рахунок № 3321800700244 в УДК м.Херсон, МФО 852010, код 24103667, код бюджетної класифікації 110010100 недоїмку з податку з доходів фізичних осіб в сумі 5628 грн. 45 коп. ( стягувач - Нововоронцовська МДПІ, смт. Нововоронцовка, вул Суворова,2).

3.Надати сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю "Явір" Нововоронцовського району Херсонської області, с. Нововоскресенське, вул. Торгова, 64-а, код ЄДРОПУ 31347256 розстрочку виконання судового рішення строком на 6 місяців:

червень, липень, серпень, жовтень 2007 року по 300 грн. щомісячно;

листопад 2007 року –2000,00 грн.,

грудень 2007 року –2128,45 грн.

4. Виконавчий лист видати з заяви позивача.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.


Суддя І.В. Губіна

Джерело: ЄДРСР 712170
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку