open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД ОСОБА_1

Справа № 488/4502/17

Провадження № 2-н/488/482/17 р.

У Х В А Л А

Іменем України

06.12.2017 року м. Миколаїв

Суддя Корабельного районного суду м. Миколаєва Селіщева Л.І., розглянувши заяву ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка навчається, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник - ОСОБА_2 звернулася до суду із вищезазначеною заявою, в якій просила видати судорвий наказ про стягнення з ОСОБА_3 на її користь на утримання повнолітньоїї дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти, у розмірі 1/4 частини від усіх видів доходів відповідача, починаючи з дня подання заяви до суду і до закінчення або припинення навчання дочкою.

Дослідивши дану заяву та додані до неї матеріали, приходжу до висновку, що у відкритті наказного провадження слід відмовити через наступне.

Частина 1 ст. 3 ЦПК України визначає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 п. 4, 4-1 ст. 96 ЦПК України, судовий наказ може бути видано, у разі якщо: заявлено вимогу про стягнення аліментів на утримання дитини у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб; заявлено вимогу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Дитиною визнається особа до досягнення нею повноліття. Повноліття за українським законодавством настає з вісімнадцяти років (ч. 1 ст. 34 ЦК). Отже до досягнення 18 років фізична особа має правовий статус дитини. Наявність у особи правового статусу дитини означає, що така особа має відповідні права та обов'язки дитини. Спеціальні норми, які конкретизують обсяг прав та обов'язків дитини, містяться як у Сімейному кодексі (ст. ст. 148, 149, 152, 160, 177, 179, 243, 247, 253 тощо), так і у Цивільному кодексі (ст. ст. 31, 32, 33). Крім того, права дитини підлягають спеціальному захисту на підставі положень Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року.

Оскільки ОСОБА_2 заявила вимогу про стягнення з ОСОБА_3 аліментів на користь повнолітньої дочки, у той час як п. 4 ч. 1ст. 96 ЦПК України, передбачає можливість стягнення аліментів на утримання лише дітей до 18 років, тому, вбачаються підстави для відмови у прийнятті заяви ОСОБА_2 про видачу судового наказу.

Відповідно до ч. 3 п. 1 ст. 100 ЦПК України, суддя відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу, у разі якщо заявлено вимогу, не передбачену статтею 96 цього Кодексу;

Керуючись ст.ст.96,100,210 ЦПК України, ст.199 СК України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті наказного провадження за заявою ОСОБА_2 про видачу судового наказу про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка навчається.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Миколаївської області протягом 5 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя Л. І. Селіщева

Джерело: ЄДРСР 71159378
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку