open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 639/3636/17

№ 2/639/1692/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2017 р. Жовтневий районний суд м. Харкова

у складі головуючого-судді Єрмоленко В.Б.,

при секретарі – Бондаренко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Харківміськгаз» до ОСОБА_1 про стягнення завданих збитків,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач – Акціонерна компанія «Харківобленерго» звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення завданих збитків у розмірі 12308, 37 грн. та понесених витрат, посилаючись на те, що 05.06.2013 року газопостачання за адресою: АДРЕСА_1 було припинено за наявність заборгованості за спожитий газ, про що складено акт № 46 від 05.06.2013 р. В ході проведеного обстеження системи газопостачання житлового будинку 08.06.2015 р. встановлено самовільне відновлення газопостачання шляхом зриву раніше встановлених охоронних пломб перед газовими приладами , тому повторно відключено житловий будинок відповідача шляхом перекриття запірних пристроїв і встановлення пломби та інвентарної заглушки перед газовим приладом. Розмір збитків розрахований за період з 08.12.2014 р. по 07.06.2015 р.(до моменту виявлення порушення), на підставі п.п. 4 п. 4 розд. «Порядку відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання, а також споживачеві природного газу внаслідок порушення газопостачальним або газорозподільним підприємством Правил надання населенню послуг з газопостачання», затв. Постановою НКРЕКП України від 28.10.2014 р. № 184.

У судове засідання представник позивача не з`явився, надав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив розглядати справу за його відсутності на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не сповістив, відзив не надав. Представник позивача не заперечував проти заочного розгляду справу, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, перевіривши матеріали справи та оцінивши надані докази, приходить до наступного.

Публічне акціонерне товариство “Харківміськгаз” забезпечує природним газом населення міста Харкова для побутових потреб шляхом його постачання до об’єктів споживачів (житлових будинків, квартир).

Між Акціонерною компанією «Харківобленерго» і ОСОБА_1 12.05.2008 р. укладено договір про надання населенню послуг з газопостачання , за умовами якого ПАТ «Харківміськгаз» виконувало поставку природного газу для побутових потреб відповідача, якій був зобов’язаний використовувати природний газ та сплачувати своєчасно та в повному обсязі послуги з газопостачання.

05.06.2013 року газопостачання за адресою: АДРЕСА_2 було припинено за наявність заборгованості за спожитий газ, про що складено акт № 46 від 05.06.2013 р.

08.06.2015 року працівниками ПАТ «Харківміськгаз» була проведена перевірка за адресою відповідача і встановлено факт самовільного відновлення газопостачання після відключення, шляхом зриву раніше встановлених охоронних пломб перед газовими приладами, про що був складений акт про порушення № 6 від 08.06.2015 року, у присутності сина відповідача-Квача С.В.

За результатами перевірки працівниками ПАТ «Харківміськгаз» були складені акт-претензія № 110 від 08.06.2015р., проведено повторне відключення домоволодіння відповідача за адресою:АДРЕСА_2 шляхом перекриття запірних пристроїв та встановлення пломби № С22427544-ПГ та інвентарної заглушки перед газовим приладом ( акт про припинення газопостачання від 08.06.2015 р.).

Згідно п. 6 Правил надання населенню послуг з газопостачання, затв.постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 р. № 2246 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 р. № 476), газопостачання на об’єкт та/або газові прилади і пристрої споживача припиняється у разісамовільного використання газу споживачем; самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання; зривання або пошкодження пломб на запірних пристроях, засувках на вводі в будинок, пошкодження або зняття інвентарних заглушок тощо.

За правилами п. 15 Правил справляння плати за нормами споживання у разі наявності лічильника газу не допускається, крім випадків самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання; зривання або пошкодження пломб на запірних пристроях, засувках на вводі в будинок, пошкодження або зняття інвентарних заглушок.

Відповідно до п. 30 Правил надання населенню послуг з газопостачання, газопостачальне підприємство має правовимагати від споживача відшкодування збитків згідно з Порядком відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання, а також споживачеві природного газу внаслідок порушення газопостачальним або газорозподільним підприємством Правил надання населенню послуг з газопостачання, яким визначається розмір завданих збитків.

На підставі виявленого порушення підприємством ПАТ «Харківміськгаз» складено розрахунок збитків, нанесених підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил, тобто вартості не облікованого (донарахованого) об’єму природного газу за цінами закупівлі від 29.09.2015 року. Здійснення нарахувань ПАТ «Харківміськгаз» у домоволодінні за адресою АДРЕСА_2 проводились у відповідності до норм споживання, з урахуванням кількості підключених газових приладів, пристроїв, розміру опалювальної площі, кількості осіб, яким надавались послуги з газопостачання та кількості днів з дня, коли були виявлення порушення.

Згідно розрахунку, за період з 08.12.2014 р. по 07.06.2015 р. розмір збитків, спричинених позивачу, становить 12308 грн. 37 коп.

Відповідно до вимог ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

За приписами ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана майну фізичної особи або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

З огляду на викладене, позовні вимоги знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Ст. 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. При зверненні до суду позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1600 грн. , тому зазначена сума підлягає стягненню з відповідача.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 12, 19, 81, 133, 141, 259, 264, 265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 22, 1166 ЦК України, п.п.5 п.2 розділу ІІ, п.п.4 п.4 розділу ІІ «Порядку відшкодування збитків, завданих газопостачальній або газотранспортній організації внаслідок порушення споживачем природного газу Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених постановою НКРЕ України від 28.10.2014 №184, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства „Харківміськгаз” до ОСОБА_1 про стягнення завданих збитків - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, прож.м.Харків, АДРЕСА_3 ( НОМЕР_1) на користь ПАТ «Харківміськгаз» (р/р № НОМЕР_2 АБ «Клірінговий дім», м. Київ, МФО 300647) завдані збитки у розмірі 12308 ( дванадцять тисяч триста вісім) грн. 37 коп., судові витрати-1600 грн., а всього 13908 ( тринадцять тисяч дев’ятсот вісім) грн. 37 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через районний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 21.12.2018 р.

Суддя –

Джерело: ЄДРСР 71155554
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку