open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Справа № 391/798/17

Провадження № 2-о/391/39/17

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.12.2017р.

селище Компаніївка

Компаніївський районний суд Кіровоградської області:

головуюча – суддя Мумига І.М.,

за участю секретаря – Качинської О.В.

заявника – ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа Бобринецьке об»єднане управління Пенсійного Фонду України Кіровоградської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме належності ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 трудової книжки, видана на ім»я «Макеєва Наталія Іванівна».

В заяві заявниця пояснила, що з 01.06.1984 року почала працювати в колгоспі «Дружба» Нечаївської сільської ради Компаніївського району Кіровоградської області. 18.07.1987 року уклала шлюб та змінила прізвище з «Ключта» на «Макєєва». При внесенні змін в трудову книгу була допущена помилка в прізвищі, замість «Макєєва» вказано «Макеєва». Встановлення факту, що має юридичне значення заявниці потрібно для призначення в установленому законом порядку пенсії, тому вона змушена звернутись до суду.

Заявниця в судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Бобринецького об»єднаного управління Пенсійного Фонду України Кіровоградської області – у судове засідання не з»явився, направив до суду клопотання про розгляд справи у відсутність представника, не заперечував проти задоволення заяви ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що заявниця є рідною сестрою її чоловіка. Знає її з часу одруження, 20 років. Знає її як ОСОБА_2. Вона вийшла заміж і змінила прізвище з «Ключта» на «Макєєву».

Свідок ОСОБА_5 пояснила, що вона працює секретарем в Нечаївській сільській раді Компаніївського району Кіровоградської області. Знає заявницю з 1988 року, вона працювала в КСП «Дружба» с. Нечаївка Компаніївського району Кіровоградської області, зоотехніком, дояркою. Прізвище заявниці «Макєєва». По документах в сільській раді вона значиться як ОСОБА_2, через дві букви «є». Коли видавали довідки за місцем вимоги писали ОСОБА_2 через дві букви «є».

Заслухавши заявника, свідків, вивчивши матеріали справи та дослідивши письмові докази у справі у їх сукупності, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 народилася 21.09.1967 року в с. Нечаївка Компаніївського району Кіровоградської області, що підтверджується паспортом громадянина України серії ЕВ за № 188496 від 10.01.2008 року. (а.с.2-3)

Згідно довідки від 01.09.2017 року заявнику присвоєно ідентифікаційний номер НОМЕР_1 (а.с. 4)

З свідоцтва про народження серії VIII-УР № 0364243 від 14.10.1967 року та свідоцтва про укладення шлюбу серії 1-ОЛ № 432643 від 18.07.1987 року встановлено, що дошлюбне прізвище заявниці «Ключта», а після укладення шлюбу вона змінила прізвище на «Макєєва». (а.с.5)

Як вбачається в свідоцтвах про народження дітей заявниці серії 11-ОЛ № 454810 від 16.05.1992 року, серії 11-Ол № 421361 від 21.07.1987 року, серії 11-ОЛ № 484188 від 12.10.1990 року та серії 1-ОЛ № 029717 від 22.10.1996 року її прізвище в графі « мати» зазначено як «Макєєва».(а.с.7-8)

Згідно архівної довідки № 146 від 18.09.2017 року, Компаніївського районного трудового архіву Кіровоградської області виданої на ім»я – ОСОБА_1, зазначено, що в документах архівного фонду колгосп «Комсомол України, (КСП «Дружба») с. Нечаївка Компаніївського району Кіровоградської області у книзі обліку трудового стажу та у відомостях нарахування заробітної плати за період 1984, 1986-1999 рр. є дані про заробітну плату працівника «ОСОБА_6, ОСОБА_1 ОСОБА_7, що вказує на невідповідність запису її прізвища згідно паспорта громадянина України на її ім'я серії ЕВ за № 188496 від 10.01.2008 року (а.с.12).

З трудової книжки за № 488 виданої на ім»я «Макеєва Наталья Романовна» вбачається, що вона вперше була прийнята на роботу на посаду різноробочого, в колгосп «Дружба» Компаніївського району Кіровоградської області. (а.с. 9-11)

На підставі ч.2 ст. 9 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» від 24.12.1993 № 3814-ХІІ власник документів Національного архівного фонду та інші особи, які користуються зазначеними документами, не мають права їх знищувати, пошкоджувати або змінювати зміст цих документів.

Виходячи з вищевикладеного, неможливо внести виправлення у текст архівних документів та виправити запис прізвища «Макеєва» на правильний запис «Макєєва», як він вчинений у паспорті на її ім'я.

Зазначене порушення прав заявника підлягає судовому захисту, оскільки у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

У суду немає підстав ставити під сумніви письмові докази надані заявником.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_2 про встановлення факту належності їй правовстановлюючого документу - а саме трудової книжки виданої на ім»я «Макеєва Наталія Іванівна».

Згідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" №5 від 31.03.1995 року в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Підтвердження даного факту необхідно заявниці для оформлення пенсії.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні рішення судові витрати не відшкодовуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 13, 293, 294, 297, 315-319, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа Бобринецьке об»єднане управління Пенсійного Фонду України Кіровоградської області про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити повністю.

Встановити факт, належності ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 трудової книжки, видана на ім»я «Макеєва Наталія Іванівна».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Кіровоградської області через Компаніївський районний суд Кіровоградської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття постанови суду апеляційної інстанції.

Суддя _____________________І.М. Мумига

Джерело: ЄДРСР 71153672
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку