open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа : № 826/16812/16 Головуючий у 1-й інстанції: Качур І.А.

Суддя-доповідач: Безименна Н.В.

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 грудня 2017 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Безименної Н.В.

суддів Аліменка В.О. та Кучми А.Ю.

за участю секретаря Цюпка Б.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2, яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 листопада 2017 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2, яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Міністерства молоді та спорту України про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2016 року позивач звернулась в Окружний адміністративний суд міста Києва з позовом до Міністерства молоді та спорту України, в якому просила:

визнати нечинним рішення Міністерства молоді та спорту України про відмову в присвоєнні ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда) від 05.08.2016;

зобов'язати відповідача прийняти рішення щодо присвоєння ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда).

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 листопада 2017 року в задоволенні позову відмолено. Суд першої інстанції дійшов висновку про правомірність відмови відповідача, посилаючись на те, що у змаганнях, в яких приймала участь позивач, брали участь жінки загалом з 6 регіонів, а не з 10, як встановлено у додатку 10 до Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту, затверджених Наказом Міністерства молоді та спорту України від 14.05.2014 № 497/25274, з огляду на що позивач не має права на присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України», оскільки під час проведення Чемпіонату недотримано необхідних умов для присвоєння спортивних звань, встановлених Кваліфікаційними нормами та вимогами.

Позивач, не погоджуючись з вказаною постановою, подав апеляційну скаргу, в якій просила її скасувати та ухвалити нову постанову, якою позов задовольнити. На думку апелянта, оскаржувана постанова винесена судом першої інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. В обгрунтування вимог апеляційної скарги зазначає, що має право на присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України», як така, що посіла 2 місце на чемпіонаті України в особистому заліку в офіційних всеукраїнських змаганнях (піраміда) спортсменів не менше ніж з 10 регіонів.

Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суду першої інстанції скасуванню, виходячи з наступного.

У відповідності до п.п. 3, 4 ч. 1 ст. 202 КАС України суд апеляційної інстанції скасовує рішення суду першої інстанції та ухвалює нове якщо встановить невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 є кандидатом в Майстри Спорту України.

Згідно Положення про проведення чемпіонату України 2016 «Динамічна піраміда» серед чоловіків та жінок до участі у змаганнях допускаються спортсмени по заявкам від обласних підрозділів Федерації, які включають спортсменів, що представляють інші громадські організації фізкультурно-оздоровчої та спортивної спрямованості за результатами регіональних рейтингових змагань.

Пунктом 7 зазначеного положення встановлено програму змагань:

26 травня 2016 року - день приїзду учасників, мандатна комісія, збори представників, суддів;

27 травня 2016 року - відкриття змагань, відбіркові змагання;

28 травня 2016 року - відбіркові змагання;

29 травня 2016 року - фінальні змагання, підведення підсумків змагань суддівською колегією, нагородження (а.с. 12).

Згідно протоколу реєстрації учасників Федерації спортивного більярду України з Чемпіонату України по Динамічній піраміді серед жінок зареєстровано 14 учасників, які представляли 6 різних регіонів, а саме: Кіровоградська область, Миколаївська область, Полтавська область, м. Київ, Дніпропетровська область, Житомирська область (а.с. 18).

Згідно протоколу реєстрації учасників Федерації спортивного більярду України з Чемпіонату України по Динамічній піраміді серед чоловіків зареєстровано 74 учасника, які представляли 13 різних регіонів, а саме: Кіровоградська область, Миколаївська область, Полтавська область, м. Київ, Дніпропетровська область, Житомирська область (а.с. 18).

За результатами Чемпіонату України по динамічній піраміді серед жінок ОСОБА_3 посіла 2 місце та набрала 15 очок (а.с. 14).

Департамент освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звернувся до Міністра молоді та спорту України з листом від 14.06.2016 № 063-5448, в якому порушив питання щодо присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту ОСОБА_3 (вх.№ 8616/6-16 від 17.06.2016) (а.с. 22).

Міністерство молоді та спорту України направило на адресу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації лист від 05.06.2016 №6959/5.2 про відмову в присвоєнні спортивного звання, в якому зазначено про те, що згідно вимог додатку 10 до Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту, затверджених наказом Міністерства молоді та спорту України від 24.04.2014 № 1305, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14 травня 2014 року за № 497/25274 присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України» за 2 місце на чемпіонаті України в особистому заліку передбачено за умови участі в офіційних всеукраїнських змаганнях (піраміда) спортсменів не менше ніж 10 регіонів, разом з цим згідно протоколу змагань чемпіонату України «Динамічна піраміда» серед жінок, який проходив 26-29 травня 2016 року у м. Кіровограді приймали участь спортсмени лише з 6 регіонів (а.с. 24).

Листом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 06.09.2016 № 063-7738 вищевикладене доведено до відома позивача (а.с. 23).

Вважаючи протиправною відмову Міністерства молоді та спорту України у присвоєнні ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України», позивач звернувся до суду з даним позовом.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Закон України «Про фізичну культуру і спорт» визначає загальні правові, організаційні, соціальні та економічні основи діяльності у сфері фізичної культури і спорту та регулює суспільні відносини у створенні умов для розвитку фізичної культури і спорту.

Відповідно до статті 1 вказаного Закону спортивне змагання - захід, що проводиться організатором спортивних заходів з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців відповідно до правил спортивних змагань з видів спорту та затвердженого організатором спортивних заходів положення (регламенту) про ці змагання, що відповідає визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, вимогам.

Статтею 40 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» встановлено, що правила спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні (далі - правила спортивних змагань), включають вимоги до учасників змагань, відповідних спортивних споруд, спеціального обладнання та інвентарю, умови та порядок визначення результатів та переможців змагань. Вони розробляються всеукраїнською спортивною федерацією з виду спорту з урахуванням правил спортивних змагань відповідної міжнародної спортивної федерації.

Правила спортивних змагань затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, з урахуванням пропозицій відповідних всеукраїнських спортивних федерацій.

Офіційні спортивні змагання з видів спорту проводяться за правилами спортивних змагань, затвердженими відповідно до вимог цієї статті.

Згідно статті 42 вказаного Закону Єдина спортивна класифікація України визначає порядок, умови та вимоги, необхідні для присвоєння спортсменам і тренерам спортивних звань та спортивних розрядів з видів спорту, визнаних в Україні. Єдина спортивна класифікація України затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, відповідно до затвердженого ним Положення про Єдину спортивну класифікацію України з урахуванням пропозицій всеукраїнських спортивних федерацій.

В Україні присвоюються такі спортивні звання:

заслужений тренер України;

заслужений майстер спорту України;

майстер спорту України міжнародного класу;

гросмейстер України;

майстер спорту України.

Спортсменам, які виконали кваліфікаційні вимоги, передбачені Єдиною спортивною класифікацією України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, видає посвідчення про присвоєння відповідного спортивного звання.

Спортсмени, яким присвоєні спортивні звання, є спортсменами вищої категорії.

Наказом Міністерства Молоді та спорту України від 24.04.2014 № 1305 затверджено Кваліфікаційні норми та вимоги Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту.

У додатку № 10 до Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України з неолімпійських видів спорту наведено кваліфікаційні норми та вимоги з більярдного спорту.

Так, кваліфікаційними нормами та вимогами встановлено наступні вікові категорії: юнаки: 16 років та молодше; юніори: до 18 років; дорослі: 19-50 років; та види програм: пул, снукер, піраміда, карамболь.

Для присвоєння звання «Майстер спорту України» спортсмену необхідно посісти місця в одному з перерахованих змагань з урахуванням умов присвоєння спортивних звань та розрядів:

1-2 - у фіналі Кубка Європи (піраміда);

2-3 - у фіналі Кубка світу (піраміда);

3 - на чемпіонаті Європи (піраміда, карамболь);

1-3 - на чемпіонаті Європи серед юніорів (пул, снукер);

1-2 - на чемпіонаті Європи серед юніорів (піраміда, карамболь);

1-5 - на чемпіонаті світу серед юніорів (пул, снукер);

1-3 - на чемпіонаті світу серед юніорів (піраміда, карамболь);

1-2 - на чемпіонаті України в особистому заліку;

1 - на чемпіонаті України в командному заліку;

1 - у фіналі Кубка України в особистому заліку.

Колегія суддів звертає увагу на те, що згідно наведених у додатку 10 умов присвоєння спортивних звань, в редакції, що була чинною на момент проведення Чемпіонату, спортивне звання "Майстер спорту України" присвоюється за умови участі:

в офіційних міжнародних змаганнях серед чоловіків у виді програми спортсменів (команд) не менше ніж з 10 країн;

в офіційних міжнародних змаганнях серед жінок у виді програми спортсменів (команд) не менше ніж з 5 країн;

в офіційних всеукраїнських змаганнях (піраміда) спортсменів не менше ніж з 10 регіонів;

в офіційних всеукраїнських змаганнях (пул, снукер) серед чоловіків спортсменів не менше ніж з 8 регіонів;

в офіційних всеукраїнських змаганнях (пул, снукер) серед жінок спортсменів не менше ніж з 5 регіонів.

З аналізу вищевикладеного вбачається, що законодавством, чинним на момент проведення Чемпіонату України по Динамічній піраміді, в якому приймала участь позивач, однією з обов'язкових умов присвоєння відповідного звання є участь в офіційних всеукраїнських змаганнях спортсменів не менше ніж з 10 регіонів, при цьому зазначена редакція Кваліфікаційних норм та вимог не виділяє необхідну кількість представників різних регіонів серед чоловіків та жінок окремо.

При цьому таке розмежування міститься лише в редакції Кваліфікаційних норм та вимог, що були чинними з 30.08.2016, тобто після проведення даного Чемпіонату. Крім того, колегія суддів звертає увагу на те, що зазначеною нормою встановлено, як обов'язкову умову присвоєння спортивного звання, участі в офіційних всеукраїнських змаганнях (піраміда) серед жінок-спортсменок не менше ніж з 8 регіонів, а не 10, як зазначає суд першої інстанції.

Враховуючи вищевикладене, на думку колегії суддів, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про відсутність підстав для присвоєння позивачу звання «Майстер спорту України», оскільки остання посіла 2 місце на чемпіонаті України в особистому заліку в офіційних всеукраїнських змаганнях, в яких приймали участь спортсмени більш ніж з 10 регіонів.

Колегія суддів зазначає про безпідставність посилань суду першої інстанції на те, що вікова категорія учасників зазначених змагань згідно Регламенту - дорослі (чоловіки та жінки 19-50 років), разом з цим позивач належить до вікової категорії - юніори (до 18 років), оскільки в Чемпіонаті приймали участь спортсмени різної вікової категорії, а саме від 1969 року народження до 2005 року народження, а позивач в свою чергу була допущена до участі в Чемпіонаті відповідною комісією, як така, що відповідає усім необхідним критеріям. Крім того, вищевикладене, на думку колегії суддів, не може бути підставою для неврахування результатів Чемпіонату.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Згідно з ч. 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Враховуючи викладене, з'ясувавши та перевіривши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення, враховуючи вимоги законодавства України та судову практику, колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог.

Разом з цим, як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач просить визнати нечинним рішення Міністерства молоді та спорту України про відмову в присвоєнні ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда) від 05.08.2016.

Колегія суддів звертає увагу на те, що скасування акта суб'єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта.

Визнання ж акта суб'єкта владних повноважень нечинним означає втрату чинності таким актом з моменту набрання чинності відповідним судовим рішенням або з іншого визначеного судом моменту після прийняття такого акта. Суд визначає, що рішення суб'єкта владних повноважень є нечинним, тобто втрачає чинність з певного моменту лише на майбутнє, якщо на підставі цього рішення виникли правовідносини, які доцільно зберегти.

При цьому суди повинні виходити з того, що вимоги про визнання акта владного органу недійсним або неправомірним тощо є різними словесними формами вираження одного й того самого способу захисту порушеного права позивача, а саме визнання акта протиправним.

Відповідно до ч. 2 статті 11 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог, а саме: визнати протиправним та скасувати рішення Міністерства молоді та спорту України про відмову в присвоєнні ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда) від 05.08.2016.

Приписами ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яке ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 202 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції скасовує постанову суду першої інстанції та приймає нову постанову, якщо судом не доведені обставини, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими, судом неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, порушено норми матеріального чи процесуального права, а висновки суду не відповідають обставинам справи.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку про необхідність скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нової постанови про задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. 11, 195, 196, 198, 202, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2, яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 - задовольнити.

Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 09 листопада 2017 року скасувати та прийняти нову, якою позов ОСОБА_2, яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Міністерства молоді та спорту України про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Міністерства молоді та спорту України про відмову в присвоєнні ОСОБА_3 спортивного змагання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда) від 05.08.2016.

Зобов'язати Міністерство молоді та спорту України прийняти рішення щодо присвоєння ОСОБА_3 спортивного звання «Майстер спорту України» з більярдного спорту (дисципліна Піраміда).

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів в касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Повний текст постанови виготовлено 18 грудня 2017 року.

Головуючий суддя Н.В. Безименна

Судді А.Ю. Кучма

В.О. Аліменко

Джерело: ЄДРСР 71083956
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку