open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

_____________________________________________________________________________________________________________________

Справа № 520/7091/17

Провадження № 2/520/7978/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.12.2017 року

Київський районний суд м. Одеси

У складі головуючого судді Калашнікової О.І.

При секретарі Шеховцевій О.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом

ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 до Одеського коледжу комп'ютерних технологій Одеського державного екологічного університету про стягнення стипендії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач діє в інтересах і від імені неповнолітньої дочки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, звернувся до суду з вимогами ухвалити рішення, яким стягнути з Одеського коледжу комп'ютерних технологій Одеського державного екологічного університету на користь ОСОБА_2 заборгованість з не нарахованої і невиплаченої стипендії за період з вересня 2014 року по січень 2017 року в сумі 17382 грн., посилаючись на порушення відповідачем положень ЗУ «Про вищу освіту». В судовому засіданні позивач вимоги підтримав.

Представник відповідача позов не визнав і доводив, що ОСОБА_2 - студентці коледжу не нараховувалась і не виплачувалась стипендія у період з вересня 2014 року по січень 2017 року з тих підстав, що студентка не надала довідку про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків.

Суд вислухав представників сторін, вивчив матеріали справи і встановив наступне:

Наказом директора Одеського коледжу комп'ютерних технологій за №107 від 11.08.2014 року ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 зараховано студенткою першого курсу денної форми навчання за напрямами (спеціальностями) за державним замовленням «економіка підприємства». Студентка продовжує навчання в коледжі, успішно здає семестрові екзамени, але до лютого 2017 року не отримувала стипендію. В січні і в квітні 2016 року ОСОБА_2 зверталась до адміністрації коледжу з повідомленням про відсутність у неї довідки про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків, в яких зазначала, що від присвоєння ідентифікаційного коду вона - ОСОБА_2 відмовилась через свої релігійні погляди.

Позивачева сторона доводить, що право ОСОБА_2 на отримання стипендії під час навчання в коледжі гарантовано державою і це право порушено відповідачем, тому ОСОБА_1, як законний представник неповнолітньої студентки, звернувся до суду з цим позовом.

Представник відповідача, не визнаючи позов, стверджує, що адміністрація коледжу діяла у відповідності до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №882 від 12.07.2004 року, яким визначено, що виплата стипендії здійснюється через електронні картки в банкоматах. Для відкриття студентського карткового рахунку та його обслуговування необхідно надати в бухгалтерію учбового закладу: ксерокопію паспорта та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду, завірені особистим підписом студента. ОСОБА_2 копію паспорту з відміткою про відсутність ідентифікаційного номеру за релігійними переконаннями надала до адміністрації учбового закладу у лютому місяці 2017 року і з цього часу студентці нараховується і виплачується стипендія.

Дослідивши надані сторонами докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 з 1.09.2014 року є студенткою Одеського коледжу комп'ютерних технологій денної форми навчання за державним замовленням. Закон України «Про освіту» (ст.43) до вищих закладів освіти відносить технікум (училище), коледж, інститут, консерваторія, академія, університет.

Ст . 51 закону України "Про освіту" передбачено, що вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти відповідно мають гарантоване державою право на забезпечення стипендіями.

Аналогічні права передбачені і ст. 62 закону України "Про вищу освіту", а саме відповідно до ч. 2 вказаної статті особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, мають право на отримання академічних та соціальних стипендій у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ч. 5 та 7 ст. 62 закону України "Про вищу освіту" (в редакції чинній на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу) розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України. Академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів (курсантів) кожного курсу (крім першого семестру першого року навчання) за кожною спеціальністю, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії. Академічну стипендію отримують студенти (курсанти), які згідно з рейтингом, складеним у вищому навчальному закладі за результатами семестрового контролю, здобули найкращі результати навчання. До проведення першого семестрового контролю академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається всім студентам (курсантам), зарахованим до вищого навчального закладу на перший курс навчання.

Таким чином, усі студенти зараховані до вищого навчального закладу за державним замовленням протягом першого семестру навчання мають отримувати стипендію.

Порядок та процедуру призначення стипендій на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу було регламентовано Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету міністрів України №882 від 12.07.2004р. "Питання стипендіального забезпечення" (далі - Порядок 882).

П. 12 Порядку (в редакції чинній на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу) передбачено, що академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається:

учням, які за результатами семестрового контролю мають менше ніж 10-12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною або середній бал успішності нижчий ніж 5 за п'ятибальною шкалою оцінювання; студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 - 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 - 4.99 за п'ятибальною шкалою оцінювання; учням та студентам першого року навчання до першого семестрового контролю.

П. 18 Порядку (в редакції чинній на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу) передбачено, що академічна стипендія призначається з першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Аналіз наведених правових норм свідчить, що єдиною підставою для призначення та нарахування стипендії для студентів, які зараховані на перший курс навчання за державним замовленням до першого семестрового контролю є сам факт зарахування, в подальшому - успішне проходження семестрового контролю.

Порядок вступу та зарахування до вищих навчальних закладів у 2014р. регламентувався Умовами прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році, затверджений Наказом Міністерства освіти і науки України №1510 від 29.10.2013р.

Так, розділом 6 вказаних Умов (в редакції, чинній на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу) передбачено, що вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі до вищого навчального закладу в паперовій або в електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії навчального закладу.

Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред'являє особисто:

- документ, що посвідчує особу та громадянство (відповідно до статті 5 Закону України "Про громадянство України"), військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження - для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство;

- документ державного зразка (оригінал) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього. У разі відсутності у вступника додатка до диплома в друкованому вигляді під час подання заяви для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра відомості про цей додаток (його змістовну частину) приймальна комісія отримує з Єдиної бази;

- сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

- медичну довідку за формою 086-о (оригінал).

На вимогу вступника приймальна (відбіркова) комісія засвідчує копії документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання.

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

- документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

- сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за особистим вибором оригінали або копії;

- копію документа, що посвідчує особу та громадянство;

- медичну довідку за формою 086-о або її копію;

- шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Даний перелік документів є вичерпним.

ОСОБА_2 подавала документи для вступу до коледжу у 2014 році. На момент подачі документів їй було 14 років, у зв'язку з чим до приймальної комісії було надано свідоцтво про народження.

Наказом №107 від 11.08.2014 року ОСОБА_2 зарахована на перший курс денної форми навчання за державним замовленням за спеціальністю 5.03050401 "Економіка підприємства".

Відповідно до приписів ст. 43 закону України "Про освіту", ст. 62 закону України "Про вище освіту", п. 12 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету міністрів України №882 від 12.07.2004р., починаючи з 01.09.2014р. ОСОБА_2 нараховувалась стипендія до моменту першого семестрового контролю, але не виплачувалась. В подальшому ОСОБА_2 семестровий контроль проходила успішно і за результатами семестрового контролю ОСОБА_2 нараховувалась стипендія, але знову не виплачувалась, що відповідач визнав в судовому засіданні (з наданих до суду письмових доказів вбачається, що нарахована ОСОБА_2 стипендія витрачалась коледжем для нарахування і виплати індексації студентам).

З огляду на викладене суд не приймає до уваги доводи відповідачевої сторони про відсутність у коледжу можливості виплачувати студентці ОСОБА_2 стипендії із-за відсутності у студентки ідентифікаційного коду платника податків, тому як зазначеними нормативними актами не передбачено подання довідки про присвоєння студенту ідентифікаційного коду.

В судовому засіданні позивач пояснив, що ОСОБА_2 разом з матір'ю через свої релігійні погляду відмовились від присвоєння ідентифікаційних кодів, про що зокрема є і відмітка у паспорті матері ОСОБА_2 Позивач також стверджує, що всю цю інформацію він довів до відому адміністрації коледжу.

Щодо розміру невиплаченої стипендії. П. 5 Порядку (в редакції чинній на момент зарахування ОСОБА_2 до коледжу) передбачено, що розмір академічних стипендій для осіб, зазначених у підпунктах 1-6 пункту 1 цього Порядку, визначається виходячи з установленого Кабінетом Міністрів України розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії з урахуванням типу навчального закладу, умов та напряму навчання, успішності стипендіата. Постановою Кабінету міністрів України №703 від 25.07.2012 р. мінімальна ординарна (звичайна) стипендія для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст " або "бакалавр" становить 550 гривень на місяць, починаючи з 01.09.2012 р. Вказана постанова була чинною станом на 01.09.2014р. Починаючи з 01.09.2015р. розмір стипендій для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" або "бакалавр" становив 622 гривень на місяць на підставі постанови Кабінету міністрів України №797 від 08.10.2015р. Розмір стипендії на 2015/2016 навчальні роки також становив 622 грн. Починаючи з 01.01.2017р. мінімальна ординарна (звичайна) стипендія для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" або "бакалавр" становила 830 гривень на місяць на підставі постанови Кабінету міністрів України №1047 від 28.12.2016р.

Таким чином, загальний розмір нарахованої і не виплаченої студентці ОСОБА_2. стипендії складає 17382 грн. = 550 грн. х 12 міс. + 622 грн. х 16 міс. + 830 грн.

Відповідно до ст.ст.133,141 ЦПК України судові витрати у вигляді судового збору в сумі 1600 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.258,259,263,264,265,268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 до Одеського коледжу комп'ютерних технологій Одеського державного екологічного університету про стягнення стипендії задовольнити.

Стягнути з Одеського коледжу комп'ютерних технологій Одеського державного екологічного університету (ЄДРПОУ 38225470) на користь ОСОБА_3 невиплачену стипендію за період з 01.09.2014 року по 01.02.2017 року в загальній сумі 17382 грн.

Стягнути з Одеського коледжу комп'ютерних технологій Одеського державного екологічного університету (ЄДРПОУ 38225470) на користь держави судовий збір в сумі 1600 грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Одеської області протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Суддя Калашнікова О. І.

Джерело: ЄДРСР 71044457
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку