open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 569/18744/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2017 року Рівненський міський суд

під головуванням судді - Ковальова І.М.

при секретарі - Соломон О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради (постійно діюча міжвідомча комісія з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП) про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в:

В Рівненський міський суд з позовом до управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради (постійно діюча міжвідомча комісія з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП) про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії звернулась ОСОБА_1 у якому просить суд визнати протиправним рішення відповідача Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради в особі постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачі від мереж ЦО і ГВП про відмову ОСОБА_1 в наданні дозволу на відключення квартири АДРЕСА_1 від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання та влаштування індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання, яке оформлене протоколом під №2 від 10 жовтня 2017 року засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з віключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про надання дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП; зобов'язати відповідача Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради в особі постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП надати ОСОБА_1 дозвіл на відключення квартири АДРЕСА_1 від мереж ЦО і ГВП та влаштування індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_1.

В судове засідання позивач та представник позивача не з»явились. Від представника позивача до суду надійшло клопотання про розгляд справи у їх відсутності, заявлені позовні вимоги повністю підтримує та просить суд їх задоволити.

В судове засідання представник відповідача не з»явився, однак подав до суду письмове клопотання про проведення розгляд справи у їх відсутності, у задоволенні позовних вимог позивачу відмовити з підстав, викладених у письмових запереченнях на позов.

Дослідивши матеріали справи та подані сторонами письмові докази по справі, суд прийшов до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач по справі ОСОБА_1 є власником двохкімнатної квартири АДРЕСА_1. Квартира знаходиться на 5 поверсі 9 поверхового цегляного будинку.

В зв'язку з тим, що в кімнатах її квартири в опалювальний період завжди низька температура, що зумовлює постійну сирість, через постійні проблеми з теплопостачанням в опалювальний період, які викликані низькою температурою теплоносія, щоб запобігти погіршенню стану здоров'я членів сім»ї та псуванню речей в квартирі, позивачем було прийнято рішення встановити індивідуальну систему опалення і водопостачання і від»єднатись від мереж ЦО і ГВП.

Для цього позивач звернулась із письмовою заявою в управління житлово-комунального господарства ВК РМР до постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про надання дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП та влаштування індивідуальної автономної системи теплопостачання в належній їй на праві приватної власності квартирі №19 загальною площею 66,1 кв.м., що знаходиться в житловому будинку АДРЕСА_1.

Позивача на засідання зазначеної комісії не викликали і було прийнято рішення по її заяві у її відсутність, чим було позбавлено її аргументовано довести членам комісії про неналежне виконання теплопостачальною організацією своїх обов'язків щодо надання їй якісних послуг, що в свою чергу і зумовило прийняття нею рішення про відключення квартири від мереж ЦО і ГВП та влаштування індивідуальної автономної системи теплопостачання.

Натомість, відповідачем було надано позивачу витяг з протоколу №2 від 10 жовтня 2017 року засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП, згідно якого комісією було прийнято рішення про відмову в наданні дозволу на відключення квартири АДРЕСА_1 від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання та влаштування індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання.

Вказане рішення було оформлене протоколом №2 від 10 жовтня 2017 року засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП взагалі без обґрунтування своєї відмови.

Дане рішення суд вважає протиправним і таким, що порушує права позивача виходячи з наступного.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад належить надання допомоги в обслуговуванні квартир, приміщень в житлових будинках, вирішення питань водопостачання тощо.

Статтею 3 Конституції України закріплено що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах, права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, зазначено в ст.21 Конституції України.

Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, зазначається в ст.22 Основного Закону.

Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло, передбачено ст.48 Конституції України.

Відповідно до ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до п.24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених постановою КМ України від 21 липня 2005 року №630 споживач може відмовитись від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Відповідно до п.25 вказаних Правил відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року №4 затверджено Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання.

Відповідно до п.1.2. зазначеного Порядку для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг ЦО і ГВП орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП.

Пунктом 2.2.2. Порядку визначено, що підставою для відмови у наданні дозволу на відключення між мереж ЦО і ГВП є невиконання умов, визначених у пунктах 2.1. та 2.2. цього Порядку.

У разі незгоди заявника з відмовою спір вирішується в судовому порядку.

Правила в редакції постанови КМУ від 31 жовтня 2007 року №1268 та Порядок в редакції наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 06 листопада 2007 року №169 не лише обмежують конституційне право громадян на достатній життєвий рівень, а суперечать положенням ст.ст.3,21,41,48 Конституції України, звужують зміст існуючих прав, закріплених ст.319 ЦК України та ст.ст.6,15,19,24 Закону України «Про теплопостачання».

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Таким чином у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, адміністративні суди перевіряють чи прийняті (вчинені) вони, зокрема на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії) тощо (ч.3 ст.2 КАС України).

Відповідно до ст.8 КАС суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Звернення до адміністративного суду для захисту прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Забороняється відмова в розгляді та вирішенні адміністративних справи з мотивів неповноти, неясності, суперечливості чи відсутності законодавства, яке регулює спірні відносини.

Відповідно до ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності, суд вважає, що заявлені позовні вимоги позивача знайшли своє підтвердження та підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.11,17,18,71,160-162,186 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради (постійно діюча міжвідомча комісія з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП) про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії - задоволити.

Визнати протиправним рішення Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради в особі постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачі від мереж ЦО і ГВП про відмову ОСОБА_1 в наданні дозволу на відключення квартири АДРЕСА_1 від мереж центрального опалення та гарячого водопостачання та влаштування індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання, яке оформлене протоколом під №2 від 10 жовтня 2017 року засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з віключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про надання дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП.

Зобов'язати Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради в особі постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП надати ОСОБА_1 дозвіл на відключення квартири АДРЕСА_1 від мереж ЦО і ГВП та влаштування індивідуального (автономного) опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_1.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку сторонами, а також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови до Житомирського апеляцiйного адміністративного суду через Рiвненський мiський суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий :

Джерело: ЄДРСР 70979549
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку