open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа 556/1948/17

Номер провадження 2-а/556/198/2017

ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 556/1948/17

Номер рядка звіту 90

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" грудня 2017 р. Володимирецький районний суд Рівненської області в складi:

головуючої - судді Котик Л.О.

секретаря судових засідань -Соловей Г.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до Володимирецького об»єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про визнання дій протиправними та зобов»язання до вчинення дій,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_2 звернулася до Володимирецького районного суду Рівненської області з адміністративним позовом до Володимирецького об»єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області, в якому просить визнати протиправними дії Володимирецького обєднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області щодо відмови в проведенні перерахунку їй пенсії відповідно до ч.2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та зобов'язати відповідача з 14.11.2017 року провести перерахунок пенсії за віком ОСОБА_2 з урахуванням частини 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад мінімальний стаж 15 років, але не вище 75% заробітку і виплачувати пенсію за віком з урахуванням проведеного перерахунку пенсії та стягнути судовий збір.

Позивачка у судове засідання не з»явилася, надала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

У судове засідання представник відповідача подав заяву про розгляд справи у їх відсутності, надалисуду письмове заперечення, де зазначено, що позивачці призначено пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» .У ОСОБА_2 відсутнє право на призначення державної пенсії, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», остання не має права на перерахунок пенсії згідно ч.2 ст.56 даного Закону з тих підстав, що позивачці вже встановлено доплату за стаж, обчислений у відповідності до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», тому вимоги щодо застосування другої пільги по обчисленню стажу не передбачено чинним законодавством

Судовий розгляд справи проводити у відсутності сторін, в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до ч. 4 ст. 122, ч. 1 ст. 41 КАС України.

Суд, дослідивши і оцінивши докази у справі в їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав:

Статтею 15 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що умови, норми та порядок пенсійного забезпечення громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, визначаються Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» або їм надається право на одержання пенсії на підставах, передбачених цим Законом.

Відповідно до вимог статті 49 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються у вигляді: а) державної пенсії; б) додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

З пункту 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» слідує, що у разі якщо особа має право на отримання пенсії зокрема і відповідно доЗакону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», їй призначається одна пенсія за її вибором.

Частиною 3 статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено, що призначення та виплата пенсій особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення провадиться відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і цьогоЗакону.

Згідно частини 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 за умови стажу роботи, не меншого, ніж 20 років для чоловіків, 15 років для жінок, зі збільшенням пенсії на 1 % заробітку за кожний рік роботи понад установлений стаж, але не вище за 75 % заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, - чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище за 85 % заробітку.

Порівнюючи положення частини 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та частини 1 статті 28 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», суд приходить до висновку, що для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, підвищення до пенсії за понад встановлений мінімальний стаж роботи, має пільговий характер власне щодо тривалості трудового стажу та величини, з якої проводиться розрахунок.

Крім цього, на основі аналізу пенсійного законодавства суд дійшов до висновку, що починаючи з 01 січня 2004 року, з впровадженням в Україні пенсійної реформи, призначення та перерахунок трудових пенсій особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, лише на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» без врахування положень Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» є неможливим; і навпаки застосування окремих положень Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» не є перешкодою до використання до цієї категорії осіб при обрахунку пенсії Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». При наявності у пенсіонерів, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС права на тотожні пенсійні виплати застосуванню підлягають положення спеціального характеру, в цьому випадку Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами адміністративної справи, ОСОБА_2 14 листиопада 2017 року звернулася до Володимирецького обєднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області із заявою про перерахунок пенсії відповідно до положень ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

З відповіді Володимирецького об»єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області від 15 листопада 2017 року № 3281/05-01, встановлено, що останнім в перерахунку пенсії позивачці відмовлено з тих підстав, що ОСОБА_2 призначено пенсію за віком відповідно до норм Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» і згідно ст. 28 даного Закону їй здійснюється нарахування підвищення до пенсії за понаднормативний стаж, тому вимоги щодо застосування другої пільги по обчисленню стажу не передбачено чинним законодавством.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 видано Рівненською обласною державною адміністрацією посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 4, серія НОМЕР_1.

З розпорядження № 135967 від 15.11.2017 року встановлено, що ОСОБА_2 зараховано загальний стаж, який становить 35 (тридцять п»ять) років 3 (три) місяці 13 (тринадцять) днів.

Таким чином, позивачка ОСОБА_2 як особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи - категорії 4, при стажі роботи більше 15 років, має право на одержання пенсії на умовах, визначених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Суд вважає надуманим твердження відповідача, що застосування до позивача положень частини 2статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» призведе до подвійного нарахування збільшення до пенсії на понаднормований стаж, оскільки при наявності у пенсіонерів, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС права на тотожні пенсійні виплати застосуванню підлягають положення спеціального характеру, в цьому випадку Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, підвищення до пенсії за понад встановлений мінімальний стаж роботи, має пільговий характер власне щодо тривалості трудового стажу та величини, з якої проводиться розрахунок. При наявності у пенсіонерів, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС права на тотожні пенсійні виплати застосуванню підлягають положення спеціального характеру, в цьому випадку Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

При цьому суд відзначає, що правильність нарахування пенсій, уникнення помилок, подвійних виплат відповідно до затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384/2011 Положення про Пенсійний фонд України, Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» є обов'язком саме відповідача.

Саме така правова позиція викладена Верховним Судом України. Так, постановою колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 07 липня 2015 року у справі № 21-727а/15 встановлено право громадян на пенсію в повному розмірі, які віднесені до 1, 2, 3, 4 категорій потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки 20 років, жінки 15 років, із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад встановлений стаж ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», але не вище 75 % заробітку. У зв'язку з цим для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, порядок обчислення стажу роботи має пільговий характер та визначений ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Аналогічна правова позиція була висловлена Верховним Судом України і у постанові від 20 вересня 2016 року (справа № 21-1255а16).

Таким чином, суд приходить до висновку, що пенсія має нараховуватися та обчислюватися згідно з Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з врахуванням пільг, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Відповідно до частини 1статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановленихст.72 цього Кодексу.

За наведених підстав та вказаних правових норм, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

Позов підлягає до задоволення в межах строку, встановленого ст.99 КАС України, а саме з дати звернення до відповідача із заявою про здійснення перерахунку.

Питання судових витрат суд вирішує у відповідності з вимогами ст.94 КАС України.

На підставі викладеного,ст.15 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст.ст.49,55,56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ст.28 та ч.3 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», керуючись ст.ст.71,158-163,167,256 Кодексу адміністративного судочинства України,

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Визнати протиправними дії Володимирецького обєднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області щодо відмови в проведенні перерахунку пенсії ОСОБА_2 відповідно до ч.2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Зобов»язати Володимирецьке обєднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області провести перерахунок пенсії за віком ОСОБА_2 з урахуванням частини 2 статті 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із збільшенням пенсії на 1% заробітку за кожний рік роботи понад стаж 15 років, але не вище 75% заробітку, починаючи з 14 листопада 2017 року, та виплачувати пенсію за віком з урахуванням проведеного перерахунку пенсії.

Стягнути з Володимирецького обєднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області, за рахунок бюджетних асигнувань, на користь ОСОБА_2 640 ( шістсот сорок) гривень судових витрат.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

У разі прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Суддя: Котик Л.О.

Джерело: ЄДРСР 70979077
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку