open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 212/6373/17

2/212/3053/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

12 грудня 2017 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Ваврушак Н. М., за участі секретаря судового засідання Курделяс А. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України за відсутності осіб, які беруть участь у справі та без фіксації судового процесу звукозаписувальними технічними засобами, цивільну справу за позовом Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до ОСОБА_1 про стягнення переплати пенсійних виплат, -

В С Т А Н О В И В:

11 жовтня 2017 року позивач ОСОБА_2 північне об’єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1, в якому просив стягнути з відповідача переплату пенсійних виплат в сумі 2511,60 гривень.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що 29 листопада 2016 року ОСОБА_1 звернувся до Криворізького північного об'єднаного управління Пенсійного фонду Дніпропетровської області, із заявою про призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, надавши відповідний пакет документів, зокрема довідку Гірничо - електромеханічного коледжу Державного вищого навчального закладу «ОСОБА_2 національний університет» від 02.02.2016 №59, відповідно до якої відповідач є учнем денної форми навчання даного закладу, на підставі яких ОСОБА_1 призначено пенсію.

05.12.2016 відповідачем додатково надано довідку Гірничо - електромеханічного коледжу Державного вищого навчального закладу «ОСОБА_2 національний університет» від 05.12.2016 №880 про продовження ним навчання за денною формою в даному закладі, на підставі чого продовжено виплату пенсії по втраті годувальника.

У зв’язку з проведенням перевірки, ОСОБА_2 північне об’єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області направило запит до Гірничо- електромеханічного коледжу ДВНЗ «Криворізького національного університету» щодо підтвердження періодів навчання ОСОБА_1

Гірничо - електромеханічний коледж ДВНЗ «ОСОБА_2 національний університет» надав довідку з зазначенням періодів навчання ОСОБА_1, зокрема з зазначенням інформації про відрахування відповідача зі складу студентів згідно наказу від 31.05.2017 №71 за неуспішність.

Підстави для виплати пенсії у зв'язку з втратою годувальника ОСОБА_1 з 01.06.2017 року відсутні, тому грошові кошти перераховані відповідачу за період з 01.06.2017 по 31.08.2017 року у розмірі 2511,60 грн. належать державі в особі Криворізького північного об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, однак останній не відшкодував переплачену пенсію, в зв’язку з чим позивач вимушений був звернутися до суду з метою захисту своїх прав та інтересів.

Представник позивача в судове засідання не з’явилася, в наданій суду письмовій заяві просила розглянути справу за її відсутності, позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити, надала згоду на заочний розгляд справи.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив. Згідно ст. 169 ЦПК України, якщо суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів, також на підставі ст.ст. 224, 225, 226 ЦПК України, суд за згодою позивача вправі постановити заочне рішення.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов висновку про задоволення позовних вимог з таких підстав.

Судом встановлено, що 29 листопада 2016 року ОСОБА_1 звернувся до Криворізького північного об'єднаного управління Пенсійного фонду Дніпропетровської області, із заявою про призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, надавши відповідний пакет документів, зокрема довідку Гірничо - електромеханічного коледжу Державного вищого навчального закладу «ОСОБА_2 національний університет» від 02.02.2016 №59, відповідно до якої відповідач є учнем денної форми навчання даного закладу, на підставі яких ОСОБА_1 призначено пенсію (а. с. 8).

05.12.2016 відповідачем додатково надано довідку Гірничо - електромеханічного коледжу Державного вищого навчального закладу «ОСОБА_2 національний університет» від 05.12.2016 №880 про продовження ним навчання за денною формою в даному закладі, на підставі чого продовжено виплату пенсії по втраті годувальника (а. с. 10).

У зв’язку з проведенням перевірки, ОСОБА_2 північне об’єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області направило запит до Гірничо- електромеханічного коледжу ДВНЗ «Криворізького національного університету» щодо підтвердження періодів навчання ОСОБА_1 (а. с. 11).

Гірничо - електромеханічний коледж ДВНЗ «ОСОБА_2 національний університет» надав довідку з зазначенням періодів навчання ОСОБА_1, зокрема з зазначенням інформації про відрахування відповідача зі складу студентів згідно наказу від 31.05.2017 №71 за неуспішність (а. с. 9).

Підстави для виплати пенсії у зв'язку з втратою годувальника ОСОБА_1 з 01.06.2017 року відсутні, тому грошові кошти перераховані відповідачу за період з 01.06.2017 по 31.08.2017 року у розмірі 2511,60 грн. належать державі в особі Криворізького північного об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області.

Пенсійне забезпечення громадян України, зокрема порядок призначення та виплати пенсій, визначення розміру пенсії, регулюються Законом України «Про пенсійне забезпечення», Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та іншими нормативними актами.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності, зокрема, дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Статтею 102 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що пенсіонери зобов'язані повідомляти органу, що призначає пенсії, про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати.

У разі невиконання цього обов'язку і одержання у зв'язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу, що призначає пенсії, заподіяну шкоду.

Під час оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника відповідач був ознайомлений з обов’язком пенсіонера повідомляти орган, що призначає пенсії, про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати та у разі невиконання цього обов'язку і одержання у зв'язку з цим зайвих сум пенсії про обов’язок відшкодувати органу, що призначає пенсії, заподіяну шкоду.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Відповідачем заборгованість в добровільному порядку не сплачена і становить 2511,60 гривень за період з 01.06.2017 по 31.08.2017 року відповідно до довідки-розрахунку, наданої позивачем (а.с.12).

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача надміру сплачену пенсію за період з 01.06.2017 по 31.08.2017 в сумі 2511,60 грн.

З урахуванням вимог ст. 88 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягає стягненню в розмірі 640,00 грн.

Керуючись ст. ст. 1166, 1212 ЦК України, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст.ст. 3, 10, 11, 57-60, 88, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до ОСОБА_1 про стягнення переплати пенсійних виплат, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області переплату пенсійних виплати в сумі 2511,60 гривень (дві тисячі п’ятсот одинадцять грн. 60 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 640,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України. Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починається відраховуватись з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя: Н. М. Ваврушак

Джерело: ЄДРСР 70952036
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку