open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа

№ 598/789/17

Головуючий

у 1-й інстанції Левків А.І.

Провадження

№ 22-ц/789/1253/17

Доповідач

- Загорський О.О.

Категорія

- 59

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2017 р. Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області в складі:

головуючого - Загорського О.О.

суддів - Ходоровський М. В., Щавурська Н. Б.,

секретар судового засідання - Панькевич Т.І.

за участі - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Збаразького районного суду Тернопільської області від 18 вересня 2017 року по справі за позовом Управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям,

ВСТАНОВИЛА:

15.06.2017 року Управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області (далі управління) звернулося до суду із вказаним позовом. В обгрунтування позовних вимог зазначено, що 29.11.2016 року ОСОБА_1 було призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям на період з 01.11.2016 року по 30.04.2017 року, що склала 15523,54 грн.

В результаті проведеної управлінням перевірки даних, наданих заявником було встановлено, що відповідач не задекларувала другий транспортний засіб марки ВАЗ-2109, 1995 року випуску, який зареєстрований за її чоловіком ОСОБА_2

Відповідно до п.10 Постанови Кабінету Міністрів України № 250 від 24.02.2003р. “Про порядок призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям” допомога не призначається у разі, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є більше одного автомобіля.

Управлінням було прийнято рішення про припинення надання допомоги ОСОБА_1 і 10.05.2017р. направлено повідомлення, яке нею отримано 12.05.2017року.

ОСОБА_1 зазначену суму виплаченої допомоги добровільно повернуто не було, а тому управління звернулося до суду із відповідним позовом.

Рішенням Збаразького районного суду Тернопільської області від 18.09.2017 року позов задоволено і стягнуто з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області - 15523,54 грн. виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям.

Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення суду першої інстанції і ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову, посилаючись на невірне застосування норм матеріального права і порушення норм процесуального права, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи.

Вказує, що автомобіль ВАЗ 2109 був відчужений її чоловіком ОСОБА_2 у 2002 році, ще до укладення з нею шлюбу, який зареєстрований 12.04.2007 року, за генеральним дорученням.

Зазначила, що їй не було відомо про факт наявності другого автомобіля у володінні її чоловіка.

Вказує, що на момент оформлення допомоги управлінням проводилась перевірка вказаної в заяві інформації і зауважень щодо якогось другого автомобіля у її чоловіка з боку управління не було.

В судовому засіданні ОСОБА_1 апеляційну скаргу підтримала і навела доводи аналогічні викладеним в апеляційній скарзі. Вказала, що в 2014 році проводилась перевірка наданих нею даних при призначенні соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям і не було встановлено наявність у її чоловіка ОСОБА_2 другого автомобіля.

Від Управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника управління.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач не задекларувала другий транспортний засіб марки ВАЗ-2109, 1995 року випуску, який зареєстрований за її чоловіком ОСОБА_2, а тому безпідставно отримувала допомогу, яка підлягає стягненню.

З таким висновком суду першої інстанції, колегія суддів апеляційного суду не погоджується з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, згідно її заяви від 29.11.2016 року та декларації про доходи та майновий стан, було призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям (а.с.9-12).

В результаті проведеної управлінням перевірки даних, наданих заявником, встановлено, що за чоловіком відповідача - ОСОБА_2 зареєстровано два транспортні засоби, зокрема, автомобіль марки “ВАЗ-2109”, 1995 року випуску та автомобіль марки “ВАЗ-21104”, 2010 року випуску, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру МВС України стосовно зареєстрованих транспортних засобів (а.с.8).

Оскільки, відповідно до ст.7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям”, державна соціальна допомога не призначається у випадках, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму), тому відповідачу припинено виплату допомоги.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям — це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Згідно ст. 7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям” державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям не призначається якщо у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

Якщо сім’єю навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру, виплата призначеної державної соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення (ст.7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям”).

Таким чином, виплата соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям припиняється у разі, коли уповноважений представник малозабезпеченої сім’ї при зверненні до відповідного державного органу із заявою про надання державної соціальної допомоги навмисно подав недостовірні відомості або приховав відомості при призначенні зазначеної допомоги та визначенні її розміру.

Відповідно до п. 28 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 року № 250, якщо сім'єю навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи праці та соціального захисту населення:визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану сім'ї; повідомляють уповноваженого представника малозабезпеченої сім'ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; у разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки вирішують питання про їх стягнення у судовому порядку.

Суд першої інстанції проігнорувавши заперечення відповідача і подані в підтвердження заперечень докази не з'ясував чи ОСОБА_1 навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу.

В такому випадку слід було з'ясувати чи могла ОСОБА_1 знати про те, що за її чоловіком зареєстровано другий автомобіль, що судом першої інстанції зроблено не було.

Згідно довіреності від 04.12.2002 року ОСОБА_2 уповноважив ОСОБА_3 і ОСОБА_4 розпоряджатися належним йому автомобілем ВАЗ 2109 (а.с. 21).

Шлюб між ОСОБА_2 і ОСОБА_5 укладений 12.04.2007 року (а.с. 22).

Вказане свідчить про те, що шлюб укладено майже на п'ять років пізніше ніж автомобіль відчужений за довіреністю.

Відповідно ОСОБА_1 могла не знати про наявність такого автомобіля, оскільки автомобіль ВАЗ 2109 був відчужений за довіреністю майже за п'ять років до укладення шлюбу, а у шлюбі було придбано тільки один автомобіль ВАЗ 21104, який і був внесений ОСОБА_1 до декларації.

В матеріалах справи (а.с. 35) знаходиться довідка видана ОСОБА_6, що він користується транспортним засобом ВАЗ2109, номерний знак — 52979ТІ, який придбаний ним без зміни власника.

В підтвердження вказаного подано і поліси обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за 2012, 2013, 2014 і 2017 роки в яких страхувальником вказано ОСОБА_6.

В ході апеляційного розгляду справи позивачем не спростовано тверджень відповідача, що в 2014 році проводилась перевірка даних наданих заявником при призначенні соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям і нею не було встановлено наявність у її чоловіка ОСОБА_2 другого автомобіля

Таким чином доводи апеляційної скарги знаходять своє підтвердження в матеріалах справи.

Враховуючи факт не доведення позивачем вини ОСОБА_1, відсутності доказів про те, що вона навмисно подала недостовірні відомості або приховала відомості при призначенні зазначеної допомоги то колегія суддів вважає, що відсутні правові підстави для стягнення з неї виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям.

Відповідно до ч.1 ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є: неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд вважав встановленими; невідповідність висновків суду обставинам справи; порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права.

Колегія суддів приходить до переконання про скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 309, 316, 317 ЦПК України, колегія суддів,-

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Рішення Збаразького районного суду Тернопільської області від 18 вересня 2017 року скасувати і ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову Управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області до ОСОБА_1 про стягнення 15523,54 грн виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям.

Судові витрати по справі компенсувати за рахунок держави.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення і може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий

Судді

Джерело: ЄДРСР 70909710
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку