open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

07.12.2017 Справа №607/15321/17

провадження №1кс/607/9251/2017

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі скаргу ОСОБА_3 на дії слідчого щодо неповернення майна, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із скаргою, просить зобов`язати працівників Тернопільського відділу поліції повернути йому 15 одиниць ММГ, які використовуються, згідно розпорядження ОДА для проведення вишколів з допризовною молоддю.

В судовому засіданні ОСОБА_3 клопотання підтримав, пояснив, що він, в місячник здачі зброї, добровільно здав в Тернопільський ВП ГУНП в Тернопільській області наявну в нього зброю, яка не придатна для стрільби, та яка використовується для навчання дітей. Після проведення експертизи, слідчий йому таку зброю не повертає, а тому просить зобов`язати слідчого повернути йому його майно.

Слідчий в судовому засіданні пояснив, що ним розслідується кримінальне провадження за фактом зберігання зброї, на даний час по зданій ОСОБА_3 предметах проведена експертиза, експерт вказав, що предмети є бойовою зброєю, яка при певних умовах, може стріляти бойовими патронами.

Заслухавши скаржника, слідчого, дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

Слідчим СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР №12016210010003638 від 27 жовтня 2016 року за фактом того, що 27 жовтня 2017 року до Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області надійшла заява ОСОБА_3 про те, що він в місячник добровільної здачі зброї видає зброю АКС-47 в кількості 13 одиниць та гвинтівку Мосіна.

В рамках вказано кримінального провадження буди проведені судові балістичні експертизи вогнепальної зброї зданої ОСОБА_3 та встановлено, що здана зброя не придатна для стрільби, але в домашніх умовах може бути перероблена для стрільби бойовими патронами.

Із змісту ст. 93 КПК України вбачається, що збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як видно із змісту матеріалів кримінального провадження, речовий доказ вогнепальна зброя, стороною обвинувачення отримано від ОСОБА_3 , який надав її добровільно, в порядку передбаченому ч.2 ст. 93 КПК України, а не вилучено в ході проведення слідчих дій, а тому немає підстав вважати, що вказана зброя є тимчасово вилученим майном. ОСОБА_3 , як власник, розпорядився своєю власністю, надавши її як речовий доказ стороні обвинувачення, а тому його права не порушені.

Відповідно до ч.2 ст. 100 КПК України, речовий доказ або документ, наданий добровільно або на підставі судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий. Сторона кримінального провадження, якій наданий речовий доказ або документ, зобов`язана зберігати їх у стані, придатному для використання у кримінальному провадженні. Речові докази, які отримані або вилучені слідчим, прокурором, оглядаються, фотографуються та докладно описуються в протоколі огляду. Зберігання речових доказів стороною обвинувачення здійснюється впорядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Питання вирішення долі речових доказів у разі закриття кримінального провадження, або ухвалення судового рішення, визначаються в статті 100 КПК України.

Крім того, відповідно до п. 2.1. Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, здійснюючи дозвільну систему, органи поліції відповідно до законодавства України видають громадянам дозволи на придбання, зберігання та носіння вогнепальної мисливської зброї, холодної, охолощеної, пневматичної зброї, пристроїв.

Доказів того, що ОСОБА_3 отримав дозвіл на зберігання вогнепальної зброї, яку він просить повернути, слідчому судді не надано.

Враховуючи вищенаведене а також те, що вогнепальна зброя передана слідчому ОСОБА_3 добровільно, тобто вона не є тимчасово вилученим майном, в розумінні статтей 160-166,170-174 КПК України, а тому слідчий суддя вважає, що відсутні підстави для задоволення скарги щодо неповернення тимчасово вилученого майна, як це передбачено п.1 ч.1 ст. 303 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 303-307 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 на дії слідчого в щодо неповернення майна відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 70888733
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку