open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 548/1307/17

Провадження № 2/548/659/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.10.2017 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді - Миркушіної Н.С.,

при секретарі- Комаренко В.М.,

з участю прокурора - Дяченко Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол цивільну справу за позовом Першого заступника керівника Лубенської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації до ОСОБА_2 , третя особа - на стороні позивача Хорольська центральна районна лікарня про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,-

В С Т А Н О В И В :

Перший заступник керівника Лубенської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації звернувся до суду з позовом до до ОСОБА_2 , третя особа - на стороні позивача Хорольська центральна районна лікарня про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, де просить стягнути з ОСОБА_2 на користь фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації р/р 31412544700464 (код доходів 24060300 «інші надходження») МФО 831019, код ЄДРПОУ 37888111 в УДКСУ в Хорольському районі Полтавській області витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 в загальній сумі 1066,20 грн. (одна тисяча шістсот шість гривень двадцять копійок), мотивуючи тим, що Ухвалою Хорольського районного суду від 10.07.2017 року у кримінальному провадженні №12017170330000274 за ч.2 ст.125 КК України встановлено, що 09.06.2017 близько 21 год. 00 хв., у ОСОБА_2, коли останній перебував на вулиці біля подвір'я ОСОБА_3, який розташований в с. Хвощівка, Хорольського району Полтавської області, виникла сварка із останнім , на грунті раптових неприязних відносин, в ході якої ОСОБА_2, діючи умисно, наніс один удар кулаком правої руки по обличчю ОСОБА_3, після цього, коли останній впав на землю, наніс ще 3 удари ногами у взутті по тілу потерпілого. Унаслідок умисних протиправних дій ОСОБА_2 потерпілому ОСОБА_3 спричинені тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, ранок зі слідами загоювання в області верхньої губи зліва та в області великого завитка лівої вушної раковини, які згідно висновку судово-медичного експерта №125 від 16.06.2017 кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я.

10.07.2017 року Хорольським районним судом Полтавської області винесено ухвалу про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_2 у зв'язку з відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення, ухвала вступила у законну силу.

Отримавши тілесні ушкодження, потерпілий ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні Хорольської центральної районної лікарні з 10.06.2017 по 16.06.2017 з діагнозом ЗЧМТ, струс головного мозку.

Згідно довідки-розрахунку закладу охорони здоров'я №01-02/796 від 06.07.2017 на лікування потерпілого витрачено 1066,20 грн.

В судовому засіданні прокурор Дяченко Ю.О. заявлений позов підтримала, просила суд задовольнити його у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з"явився, але подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, вказавши, що позов визнає в повному обсязі та не заперечує проти його задоволення.

Представник третьої особи з боку позивача, Хорольської центральної районної лікарні в судове засідання не з'явився, хоча вчасно та належним чином були повідомлені про час та місце слухання справи.

Суд, заслухавши думку прокурора та врахувавши позицію відповідача, з'ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, вважає, що позов підлягає до повного задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 09.06.2017 близько 21 год. 00 хв., у ОСОБА_2, коли останній перебував на вулиці біля подвір'я ОСОБА_3, який розташований в с. Хвощівка, Хорольського району Полтавської області, виникла сварка із останнім , на грунті раптових неприязних відносин, в ході якої ОСОБА_2, діючи умисно, наніс один удар кулаком правої руки по обличчю ОСОБА_3, після цього, коли останній впав на землю, наніс ще 3 удари ногами у взутті по тілу потерпілого. Унаслідок умисних протиправних дій ОСОБА_2 потерпілому ОСОБА_3 спричинені тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, ранок зі слідами загоювання в області верхньої губи зліва та в області великого завитка лівої вушної раковини, які згідно висновку судово-медичного експерта №125 від 16.06.2017 кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я.

10.07.2017 року Хорольським районним судом Полтавської області винесено ухвалу про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_2 у зв'язку з відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення, ухвала вступила у законну силу.

Отримавши тілесні ушкодження, потерпілий ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні Хорольської центральної районної лікарні з 10.06.2017 по 16.06.2017 з діагнозом ЗЧМТ, струс головного мозку.

Згідно довідки-розрахунку закладу охорони здоров'я №01-02/796 від 06.07.2017 на лікування потерпілого витрачено 1066,20 грн.

Статтею 18 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров'я» визначено, що фінансування охорони здоров'я здійснюється за рахунок Державного бюджету України та місцевих бюджетів, фондів медичного страхування, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством. Кошти Державного бюджету України та місцевих бюджетів, асигнованих на охорону здоров'я, використовуються для забезпечення населенню гарантованого рівня медичної допомоги, фінансування державних цільових і місцевих програм охорони здоров'я та фундаментальних наукових досліджень з цих питань.

Відповідно до п.3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 № 11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993.

Вказаним Порядком передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання. Кошти, які підлягають стягненню, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров'я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров'я.

Положенням фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації визначено, що одними з основних завдань управління є забезпечення державної бюджетної політики в районі, складання розрахунків до проекту районного бюджету і подання їх на розгляд райдержадміністрації, підготовка пропозицій щодо фінансового забезпечення заходів соціально-економічного розвитку району, розробка пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат.

Відповідно розпорядником коштів бюджету, з якого фінансується Хорольська центральна районна лікарня є фінансове управління Хорольської районної державної адміністрації (місцевий бюджет).

Таким чином, Хорольська центральна районна лікарня після проведення розрахунків витрат понесених нею на лікування потерпілого від кримінального правопорушення повинна була звернутися з відповідним позовом до суду, що нею зроблено не було. Фінансове управління Хорольської райдержадміністрації як розпорядник коштів Хорольської ЦРЛ також до цього часу не звернулось до суду з позовом про стягнення витрат, понесених лікарняним закладом, на лікування потерпілого від злочину.

Не зважаючи на це, ні в ході досудового розслідування, ні під час розгляду кримінального провадження в суді, листи про намір заявлення позовних заяв з цією метою від вказаного лікувального закладу та фінансового управління Хорольської райдержадміністрації до Хорольського ВП ГУНП України в Полтавській області та до Хорольського відділу Лубенської місцевої прокуратури не надходили.

Вищевикладене свідчить про неналежне виконання органами, які уповноважені звертатися з позовами зазначеної категорії в інтересах держави, своїх передбачених законом обов'язків. Виходячи з цього, прокуратурою прийнято рішення про необхідність представництва інтересів держави в суді шляхом пред'явлення даного цивільного позову.

Враховуючи, що районним фінансовим управлінням Хорольської районної державної адміністрації та Хорольською центральною районною лікарнею самостійно не були реалізовані повноваження щодо відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, даний позов пред'являється прокурором на захист інтересів держави, оскільки невідшкодування шкоди, заподіяної фінансовому управлінню Хорольської районної державної адміністрації Полтавської області на лікування особи, потерпілої від злочину, тягне за собою негативні наслідки у вигляді відсутності грошових коштів, необхідних для придбання медичних препаратів, які потрібні для лікування, що у свою чергу зводить нанівець основну ціль державного чи комунального медичного закладу - надання безкоштовної медичної допомоги.

Зокрема, порядком передбачено, що сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визнається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні.

Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров'я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

На підставі вищевикладеного та керуючись п.3 ППВСУ "Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат" № 11 від 07.07.1995 року, ст.1206 ЦК України, ст. ст.10, 60, 88, 212-218 ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

Позов Першого заступника керівника Лубенської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації до ОСОБА_2 , третя особа - на стороні позивача Хорольська центральна районна лікарня про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь фінансового управління Хорольської районної державної адміністрації р/р 31412544700464 (код доходів 24060300 «інші надходження») МФО 831019, код ЄДРПОУ 37888111 в УДКСУ в Хорольському районі Полтавській області витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 в загальній сумі 1066,20 грн. (одна тисяча шістсот шість гривень двадцять копійок).

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір у розмірі 1600, 00 грн.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги в судову палату по цивільних справах апеляційного суду Полтавської області через Хорольський районний суд Полтавської області протягом 10 днів. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий: Н.С. Миркушіна

Джерело: ЄДРСР 70770958
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку