open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 609/1497/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" грудня 2017 р. Слідчий суддя Шумського районного суду ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Шумськ , клопотання слідчого СВ Шумського відділу поліції Кременецького ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 про проведення позапланової перевірки.

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Шумського відділу поліції Кременецького ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 звернулась до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової перевірки з питань дотримання вимог філією «Шумський райавтодор «Дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (м. Шумськ, вул. Заводська, будинок 1, ідентифікаційний код філії 26197618) законодавства про використання та охорону надр, в рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12017210200000255 від 07.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 повністю підтримав вимоги клопотання та пояснив , що слідчим відділенням Шумського відділення поліції Кременецького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12017210200000255 від 08.11.2017, за матеріалами працівників СБУ України в Тернопільській області про те, що 07 листопада 2017 року працівники філії « Шумський райавтодор» здійснюють видобування піску у неліцензованому кар`єрі поблизу с. Кути Шумського району, без відповідних документів, чим порушують встановлені правила охорони надр, що створює небезпеку довкіллю.

З метою встановлення наявності або відсутності порушень в діях посадових осіб філії «Шумський райавтодор», для встановлення об`єктивної істини та всебічного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла потреба у проведенні позапланової перевірки з питань дотримання вказаним підприємством вимог законодавства про охорону та використання надр уповноваженим органом державного контролю, яким є Державна екологічна інспекція в Тернопільській області.

Представник філії « Шумський райавтодор» вимоги клопотання підтримав.

Суд, перевіривши матеріали клопотання, вислухавши пояснення прокурора , представника філії « Шумський райавтодор» , вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

07.11.2017 року було внесено відомості до ЄРДР за № 12017210200000255 про кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 240 КК України щодо незаконного видобування піску у не ліцензованому кар`єрі в с. Кути Шумського рай ону, що на території Васьковецької сільської ради без відповідних документів.

07 листопада 2017 року слідчим СВ Шумського ВП ОСОБА_4 проведено огляд місця події. Оглядом місця події з`ясовано, що працівники філії «Шумський райавтодор» із території кар`єру, який знаходиться на території Шумської міської ради (територія колишньої Андрушівської сільської ради) в урочищі Стара Гута та знаходиться поблизу с. Кути Шумського району видобували сировину, що знаходилася в кар`єрі. Видобуток сировини здійснювався із частини кар`єру на якій знаходився некондиційний відсів від видобування бутового каменю (показано на фотографіях, що долучені до протоколу огляду місця події). Під час огляду місця події також був вилучений автомобіль «КАМАЗ» моделі 55102, д.н.з. НОМЕР_1 , що перебуває у власності ОСОБА_5 . На вказаному автомобілі знаходився некондиційний відсів від видобування бутового каменю.

Під час досудового розслідування філія «Шумський райавтодор «Дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (м. Шумськ, вул. Заводська, будинок 1, ідентифікаційний код філії 26197618) на підтвердження своїх прав на видобування вказаної сировини надала органу розслідування договір купівлі-продажу від 12.01.2016 № 9097, предметом якого виступали відходи від видобування бутового каменю (некондиційний відсів) в кількості 4 тис. куб. м.

З метою встановлення наявності або відсутності порушень в діях посадових осіб філії «Шумський райавтодор», для встановлення об`єктивної істини та всебічного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла потреба у проведенні позапланової перевірки з питань дотримання вказаним підприємством вимог законодавства про охорону та використання надр уповноваженим органом державного контролю, яким є Державна екологічна інспекція в Тернопільській області.

Частиною 2 статті 93 КПК України, передбачено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 86 КПК України, доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Частина 1 статті 99 КПК України, передбачає, що документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. А відповідно до пункту 4 частини 2 наведеної статті, - до документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати: висновки ревізій та акти перевірок.

Відповідно до ст. 60 Кодексу України про надра, державний контроль і нагляд за веденням робіт по геологічному вивченню надр, їх використанням та охороною спрямовані на забезпечення додержання всіма державними органами, підприємствами, установами, організаціями та громадянами встановленого порядку користування надрами, виконання інших обов`язків щодо охорони надр, встановлених законодавством України.

Для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення необхідно провести перевірки на вирішення якої необхідно поставити питання природи вилученої сировини, наявності відходів на території кар`єру.

Необхідність визначення наявності відходів на території кар`єру пояснюється наступним.

Розміщення, збирання, зберігання, оброблення, утилізація та видалення, знешкодження, захоронення відходів здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про відходи». Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відходи», відходибудь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких її власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення; відведені місця чи об`єкти місця чи об`єкти (місця розміщення відходів, сховища, полігони, комплекси, споруди, ділянки надр, тощо), на використання яких отримано дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про відходи» зберігання та видалення відходів здійснюються відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення).

На кожне місце чи об`єкт зберігання або видалення відходів складається спеціальний паспорт, в якому зазначаються найменування та код відходів (згідно з державним класифікатором відходів), їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічні характеристики місць чи об`єктів зберігання чи видалення і відомості про методи контролю та безпечної експлуатації цих місць чи об`єктів.

Видалення відходів здійснюється відповідно до встановлених законодавством вимог екологічної безпеки з обов`язковим забезпеченням можливості утилізації чи захоронення залишкових продуктів за погодженням з центральним органом виконавчої влади, щореалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Зберігання та видалення відходів здійснюються вмісцях, визначених органами місцевого самоврядування з врахуванням вимог земельного та природоохоронного законодавства, за наявності дозволуназдійснення операцій у сфері поводження з відходами, в якому визначені види та кількість відходів, загальні технічні вимоги, заходи безпеки, відомості щодо утворення, призначення, методів обробленнявідходіввідповіднодо встановлених умов їх зберігання.

Отже, як випливає із ст. 1 Закону України «Про відходи», відходице товари, що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання та яких необхідно позбуватися шляхом утилізації чи видалення.

Таким чином, в межах кримінального провадження також необхідно з`ясувати, чи відноситься сировини, що виступає предметом договору купівлі-продажу № 9097 від 12.01.2016, до відходів чи це є природні корисні копалини.

Частиною 3 статті 61 Кодексу України про надра встановлено, що державний контроль за використанням і охороною надр у межах своєї компетенції здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Підпунктом «б» пункту 4.2 Положення про Державну екологічну інспекцію України, що затверджена постановою Кабінету міністрів України від 19.04.2017 № 275, встановлено, що Держекоінспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства про використання та охорони надр

Згідно з п. 7 вказаного Положення Держекоінспекція здійснює свої повноваження безпосередньо і через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Статтею 2 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» встановлено до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Між тим, пунктом 3 статті 3 наведеного вище Закону передбачено, що до 31 грудня 2017 року позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органами державного нагляду (контролю), за рішенням суду.

Також проведення позапланової перевірки, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, може бути використане в якості доказів, і іншими способами довести обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні неможливо, а тому клопотання слід задовольнити.

На підставі наведеного, керуючись Законами України « 5 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» , «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» , слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової перевірки з питань дотримання філією «Шумський райавтодор «Дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (м. Шумськ, вул. Заводська, будинок 1, ідентифікаційний код філії: 26197618), вимог законодавства про використання та охорону надр при використані кар`єру, який знаходиться на території Шумської міської ради (територія колишньої Андрушівської сільської ради) в урочищі Стара Гута та знаходиться поблизу с. Кути Шумського району та дати відповідь на такі питання:

- чи відноситься сировина в частині кар`єру на якій знаходиться некондиційний відсів від видобування бутового каменю (показано на фотографіях, що долучені до протоколу огляду місця події) та на автомобілі «КАМАЗ» моделі 55102, д.н.з. НОМЕР_1 , що перебуває у власності ОСОБА_5 , та вилучений під час огляду місця події 07.11.2017, корисні копалини загальнодержавного значення;

- чи є на території на якій знаходиться некондиційний відсів від видобування бутового каменю (показана на фотографіях, що долучені до протоколу огляду місця події) відходи від видобування бутового каменю (некондиційний відсів);

- чи можливе відчуження сировини, що знаходиться в частині кар`єру на якій знаходиться некондиційний відсів від видобування бутового каменю (показано на фотографіях, що долучені до протоколу огляду місця події), без наявності дозволу на спеціальне використання надр;

- визначити об`єм видобутої сировини в частині кар`єру на якій знаходиться некондиційний відсів від видобування бутового каменю (показано на фотографіях, що долучені до протоколу огляду місця події);

- встановити суму завданих збитків, щодо спричинення порушення правил використання надр;

- чи створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля видобування корисних копалин.

Проведення перевірки доручити Державній екологічній інспекції в Тернопільській області, матеріали за результати якої надати СВ Шумському відділенні поліції Кременецького ВП ГУ НП в Тернопільській області.

.

Ухвала оскарженню не підлягає , заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 70749973
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку