open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 645/5404/17

Провадження № 2-а/645/246/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2017 року суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Горпинич О.В. в порядку підготовчого провадження розглянула позовну заяву ОСОБА_1 до Міністерства оборони України, третя особа: ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії, -

у х в а л и в:

В провадження Фрунзенського районного суду м. Харкова надійшов позов ОСОБА_1 до Міністерства оборони України, третя особа: ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якому позивач просить суд:

-визнати протиправною відмову Міністерства оборони України у призначенні та виплаті позивачу одноразової грошової допомоги у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб у зв`язку зі смертю чоловіка позивача ОСОБА_2 внаслідок захворювання, яке мало місце в період проходження ним військової служби;

-зобов`язати Міністерство оборони України нарахувати та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу, передбачену Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Постановою КМУ № 795 від 25.12.2013 року «Про затвердження Порядку та умов призначення і виплат одноразової грошової допомоги» у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб у зв`язку зі смертю чоловіка позивача ОСОБА_2 внаслідок захворювання, яке мало місце в період проходження ним військової служби та надіслати вказане рішення Харківському обласному військовому комісаріату для видання наказу про виплату позивачу такої допомоги;

-зобов`язати Міністерство оборони України подати звіт про виконання судового рішення у визначений судом строк з дня набрання ним чинності.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд прийшов до висновку, що вона підлягає поверненню позивачу, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 2ст. 17 КАС Україниюрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: спори фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 18 КАС Україниокружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, однією зі сторін в яких є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, обласна рада, Київська, Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа, крім випадків, передбачених цим Кодексом, та крім справ щодо їх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки та справ, які підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам.

За ч. 1ст. 3 Закону України «Про Збройні Сили України»Міноборони є центральним органом виконавчої влади і військового управління, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні Сили України, а відповідно до Положення про Міністерство оборони України, затвердженогопостановою КМ України від 26.11.2014 № 671 «Про затвердження Положення про ОСОБА_2 оборони України»- Міністерство оборони України (Міноборони України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч. 1ст. 24 КАС Україниадміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів.

Відповідно п. 6 ч. 3ст. 108 КАС Українипозовна заява повертається позивачеві, якщо справа не підсудна цьому адміністративному суду.

За наведених обставин, суд прийшов до висновку, що дана адміністративна справа не підсудна Фрунзенському районному суду м. Харкова, як адміністративному суду, а тому позовна заява підлягає поверненню позивачеві, для подачі до відповідного суду.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст.18, ч.1 ст.24, п. 6 ч. 3 ст.108 КАС України, -

у х в а л и в:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Міністерства оборони України, третя особа: ІНФОРМАЦІЯ_1 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - повернути позивачу у зв`язку з непідсудністю цієї справи Фрунзенському районному суду м. Харкова.

Роз`яснити позивачу право на звернення з зазначеним позовом до Харківського окружного адміністративного суду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Фрунзенський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 70726573
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку