open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 398/1573/17

провадження №: 2/398/1802/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

"04" грудня 2017 р. Олександрійський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі: головуючого – судді Ковальової О.Б.

при секретарі – Дудченко О.Ю.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Олександрії цивільну справу за позовом публічного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго» від імені якого діє Олександрійський району електричних мереж до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок безоблікового споживання електроенергії, -

В С Т А Н О В И В :

Публічне акціонерне товариство «Кіровоградобленерго» в особі Олександрійського району електричних мереж звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок безоблікового споживання електроенергії на суму 2575 грн. 98 коп. та судових витрат.

Позов мотивує тим, що під час перевірки дотримання ОСОБА_2 користування електроенергією для населення, яка була проведена 07.12.2016 року у будинку відповідача, яка мешкає за адресою: вул.Щорса,48-а в с. Косівка, Олександрійського району, Кіровоградської області, було виявлено безоблікове споживання електроенергії шляхом самовільного підключення на ЛЕП проводів навантаження будинку (після відключення) поза приладом обліку, електроенергія споживається, але лічильником не обліковується.

Відповідно до п. 53 цих ОСОБА_2 працівниками Олександрійського РЕМ ПАТ «Кіровоградробленерго» 07 грудня 2016 р. було складено акт про порушення правил користування електричною енергією №004187.

Згідно до «Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією», була визначена кількість недорахованої безобліково спожитої електроенергії та її вартість: згідно акту № 004187 за період з 13.10.2016р. по 07.12.2016р. використано на суму 2575,98 грн., яку просять стягнути на їх користь.

Представник позивача подала заяву про розгляд справи у їх відсутність, де вказала, що позовні вимоги підтримують в повному обсязі та не заперечують проти винесення заочного рішення. Відповідач в судове засідання не з’явилася повторно, згідно ст. 76 ЦПК України за місцем її проживання, вказаним в позові, повідомлялася належним чином, що підтверджується зворотнім поштовим повідомленням (а.с.31, 39). За таких обставин, суд ухвалив провести заочний розгляд справи, постановивши заочне рішення, відповідно до вимог ст.ст. 224 - 226 ЦПК України, оскільки представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, судом враховано наступне.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, ст.ст. 24 - 27 Закону України «Про електроенергетику», «ОСОБА_2 користування електричною енергією для населення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357, та «Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією», затвердженою постановою Національної комісії регулювання енергетики України від 4 травня 2006 р. № 562.

За договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов’язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов’язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання (ч. 1 ст. 714 ЦК України).

Як передбачено ч.4 ст. 26 Закону України «Про електроенергетику», споживач електроенергії несе відповідальність згідно із законодавством за порушення умов договору та ОСОБА_2 користування електроенергією, затверджених Кабінетом Міністрів України.

За змістом ст.27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку. Методика розрахунку розміру шкоди, завданої енергопостачальнику внаслідок викрадення електроенергії, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ОСОБА_2 користування електричною енергією, затверджених Постановою Національної комісією з питань регулювання електроенергетики України №28 від 31 липня 1996 року ( зареєстрована у Міністерстві юстиції України 02 серпня 1996 року за № 417/1442) ( далі - ПКЕЕ), договір про постачання електричної енергії - домовленість двох сторін (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом і споживач), що є документом певної форми, який встановлює зміст та регулює правовідносини між сторонами під час продажу постачальником за регульованим тарифом електричної енергії споживачу за тарифами, які регулюються відповідно до законодавства України. ОСОБА_2 поширюються на всіх фізичних і юридичних осіб та фізичних осіб ( крім населення). Винятком є норми розділів «Загальні положення» ( розділ 1), «Межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності ( розділ 2) та «Особливості постачання електричної енергії дня населених пунктів» ( розділ 12), які поширюються на всіх споживачів без винятку.

Відповідно до п. 48 ПКЕЕН споживач несе відповідальність згідно із законодавством за порушення правил користування електричною енергією; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з п. 53 ОСОБА_2 у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. Акт про порушення цих ОСОБА_2 розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів.

Пунктами 4,5 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2006 року № 122, встановлено, що обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, визначається за величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до Методики.

Відповідно до статей 526, 629 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту або вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, згідно акту про порушення № 004187 від 07.12.2016 при здійсненні перевірки працівниками "Кіровоградобленерго" за адресою вул..Щорса,48-а в с.Косівка, Олександрійського району, Кіровоградської області, встановлено – самовільне підключення на ЛЕП проводів навантаження будинку (після відключення) поза приладом обліку, електроенергія споживається, але лічильником не обліковується (а.с.3-4).

На комісії з розгляду акту, яка відбулась за участі відповідача, уповноваженими членами комісії Олександрійської філії районних електромереж ПАТ «Кіровоградобленерго» по розгляду актів про порушення ПКЕЕН, керуючись Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕН, яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року №562 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року за №782/12656, відповідно розрахунку, проведеного позивачем, такими діями позивачу - ПАТ «Кіровоградобленерго» було завдано збитки на суму 2575,98 грн.

Згідно з п.2 ПКЕЕН, побутовий споживач - це фізична особа, яка використовує електричну енергію для задоволення власних побутових потреб на підставі договору про користування електричною енергією з електропостачальником; самовільне підключення - це споживання електричної енергії без укладання з електропостачальником договору про користування електричною енергією або підключення з порушенням цих ОСОБА_2.

Відповідно до п. 3.1 Методики п/п 3.5 застосовується у разі самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводок до електромережі електропостачальника або іншого споживача ( власника мережі) з порушенням схеми обліку.

Розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється: за добовою величиною розрахунку споживання електричної енергії; за тарифами та за кількістю днів, у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснено самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за 12 календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення ( п.3.3 б Методики). Порядок проведення розрахунку вартості необлікованої електричної енергії передбачений п.3.5 та з врахуванням п.2.7 Методики.

Розраховуючи вартість не облікованої енергії позивач посилається на положення п.3.3.а Методики відповідно до якої перерахунок за спожиту електричну енергію проводиться з дати останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію чи набуття права власності на об'єкт (приміщення), але не більше ніж за три роки.

Розрахунок проведено за період з 13 жовтня 2016 року до 07 грудня 2016 року, виходячи з добової величини розрахункового споживання електроенергії, відповідно до Методики та визначено, що відповідачем спожито 2040 кВт/год вартістю 2 575,98 грн. (а.с.6).

У відповідності з вимогами ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести свої вимоги та заперечення належними та допустимими доказами. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З матеріалів справи вбачається, що власником особового рахунку 181006/46, згідно з виписки є ОСОБА_3, який помер 24 травня 2010 року ( а.с.49). Будь-яких змін до особового рахунку після смерті останнього щодо власника особового рахунку внесено не було. На час огляду житлового будинку працівниками ПАТ «Кіровоградобленерго» у ньому проживала ОСОБА_1 та у відношенні неї складено акт про порушення.

Відповідно до п. 7 ОСОБА_2 користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1357 від 26 липня 1999 року( далі - ПКЕЕН), для споживання електроенергії новий наймач ( власник) квартири або іншого об'єкта повинен звернутися до енергопостачальника для укладання договору про користування електричною енергією. Після чого енергопостачальник протягом 3 днів у містах та 7 днів у сільській місцевості підключає квартиру або об'єкт побутового поживання до електропостачання.

Відповідач як новий власник, який прийняв спадщину після смерті батька, в порушення п.7 ПКЕЕН з відповідною заявою до позивача не зверталася, договір про користування електричною енергією не укладала. За таких обставин, між сторонами мають місце фактичні договірні правовідносини з постачання електричної енергії, оскільки позивач постачає її саме ОСОБА_1, яка проживає та користується житловим будинком.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи те, що має місце безоблікове споживання електричної енергії у житловому будинку за адресою вул..Щорса,48-а в с.Косівка Олександрійського району Кіровоградської області, споживачем електричної енергії якого є ОСОБА_1, що нею не заперечується, оскільки письмових заперечень не надано та до суду відповідач не з’явилася, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача щодо відшкодування вартості необлікованої електричної енергії.

Оскільки суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі, то відповідно до ст. 88 ЦПК України відповідач зобов’язаний відшкодувати позивачу понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1600 грн..

Керуючись ст., ст. 11, 60, 88, 209, 212 - 215, 218, 224-226, 228 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІПН: НОМЕР_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Кіроворгадобленерго» в особі Олександрійського району електричних мереж – 2575 (дві тисячі п’ятсот сімдесят п’ять) грн. 98 коп. заподіяних збитків, внаслідок безоблікового споживання електроенергії.

Стягнути з ОСОБА_1, ІПН: НОМЕР_1 на користь публічного акціонерного товариства «Кіроворгадобленерго» в особі Олександрійського району електричних мереж – 1600,00 грн., у відшкодування сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про перегляд заочного рішення чи апеляційної скарги, якщо їх не було подано. У разі подання заяви про перегляд заочного рішення чи апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після перегляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його постановив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем до Апеляційного суду Кіровоградської області через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 70723094
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку