open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 361/3020/17

провадження № 2-а/361/396/17

04.09.2017

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 вересня 2017 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

Головуючого суддіПетришин Н.М.,за участю секретаря Плиси В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Броварської міської ради Київської області, про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в :

У травні 2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду із вказаним позовом, в обґрунтування якого зазначається, що вона починаючи з 01.09.1981 року по теперішній час працює на заводі порошкової металургії. У 1986 році, коли трапилась катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції, позивача та інших осіб, які входили до складу групи учасників художньої самодіяльності Київського обласного будинку творчості телефонограмою направляли в зону відчуження з концертами. Після закінчення відповідних концертів, позивачу на її дівоче ім`я ОСОБА_2 , 10 квітня 1991 року видано посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС серія НОМЕР_1 в 1986 році.

Для отримання посвідчення нового зразка позивач неодноразово зверталась із заявами до Управління соціального захисту населення Броварської міської ради для того, щоб цей орган ініціював подання документів до Комітету з питань розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У позивача збереглись документи, які на її думку, підтверджують її участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, однак відповідач у своїх листах зазначає, що надані документи не підтверджують вказаних обставин.

Враховуючи зазначене, просить визнати бездіяльність відповідача протиправною та зобов`язати відповідача направити заяву ОСОБА_1 з пакетом наявних документів до неї для розгляду Комісією з розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи при Київській обласній державній адміністрації для вирішення по суті заяви позивача про встановлення статусу особи, яка брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчому черговому засіданні Комісії.

У судовому засіданні позивач доводи позову підтримала з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача Шатило Н.М. заперечувала проти задоволення позовних вимог, посилаючись на їх необґрунтованість та безпідставність.

Судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Матеріалами справи встановлено, що позивач має посвідчення серії НОМЕР_1 учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році, видане на ім`я ОСОБА_3 Броварським заводом порошкової металургії 10 квітня 1991 року.

У листі Управління пенсійного фонду України в м. Броварах та Броварському районі Київської області від 15.04.2015 року позивачу роз`яснено порядок звернення та перелік необхідних документів для призначення пенсії із зменшенням пенсійного віку, зокрема, роз`яснено необхідність надання посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.(а.с. 14)

У вересні 2016 року позивач звернулась до Управління соціального захисту населення Броварської міської ради із заявою про направлення її документів до Комісії з розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Київської обласної державної адміністрації для видачі їй посвідчення. (а.с. 20,21)

На вказане звернення Управлінням надано позивачу відповідь 03.10.2016 року із роз`ясненням щодо переліку документів та необхідності особисто заявнику подавати документи на розгляд комісії через департамент соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації. (а.с. 22)

Позивач до матеріалів справи надала копії документів, які на її думку, підтверджують участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Проте, серед вказаних документів відсутні: або а) посвідчення про відрядження в зону відчуження позивача; або б) військовий квитка і довідки командира військової частини або архіву про участь у ліквідації наслідків аварії у зоні відчуження; або в) довідка про підвищену оплату праці в зоні відчуження (із зазначенням кількості днів і населеного пункту).

Відповідно до ст. 9 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ (далі Закон №796-ХІІ ) особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є, зокрема, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків.

Згідно зі ст.10 Закону №796-ХІІ учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов`язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних дні у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України.

Статтею 14 Закону №796-ХІІ визначено, що для встановлення пільг і компенсацій визначаються категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, до 3 категорії відносяться, в тому числі, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, як працювали, зокрема, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві - не менше 14 календарних днів у 1986 році.

Згідно зі статтею 15 Закону №796-ХІІ підставами для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є період роботи (служби) у зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами. Видача довідок про період роботи (служби) по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення, про заробітну плату за цей період здійснюється підприємствами, установами та організаціями (військкоматами).

За змістом ст. 65 Закону №796-ХІІ учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС видаються посвідчення, виготовлені за зразками, затвердженими Кабінетом Міністрів України. Посвідчення Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є документом, що підтверджують статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надають право користування пільгами, встановленими цим Законом. Видача посвідчень провадиться спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, Радою міністрів -Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями за поданням районних державних адміністрацій. Порядок видачі посвідчень встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Правила видачі посвідчень учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи врегульовано Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 №51 (далі Порядок №51).

Відповідно до п.2 Порядку №51 посвідчення є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користуватися пільгами й компенсаціями, встановленими Законом України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, іншими актами законодавства.

Згідно з п.10 Порядку №51 видача посвідчень провадиться іншим потерпілим і учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також дружині (чоловіку) або опікуну дітей померлого громадянина, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за поданням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування за місцем проживання (абзац 3 пункту 10 ).

Посвідчення видаються учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на підставі одного з таких документів:

а) посвідчення про відрядження в зону відчуження;

б) військового квитка і довідки командира військової частини або архіву про участь у ліквідації наслідків аварії у зоні відчуження;

в) довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження (із зазначенням кількості днів і населеного пункту).

Рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення приймається у місячний термін з дня надходження необхідних документів до органу, що видає посвідчення.

Відповідно до п. 12 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року № 51, спірні питання щодо визначення статусу осіб, які брали участь у проведенні робіт з евакуації людей і майна із зони відчуження, розглядаються комісіями при Київській і Житомирській облдержадміністраціях на підставі відповідних письмових підтверджень, виданих керівниками підприємств, організацій та установ, які направляли цих осіб на роботу до зони відчуження, або керівниками місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування за місцем виконання робіт.

Спірні питання щодо визначення статусу осіб, евакуйованих із зони відчуження в 1986 році, розглядаються відповідними комісіями Київської і Житомирської облдержадміністрацій на підставі довідок та інших документів, що засвідчують факт перебування в населеному пункті, віднесеному до зони відчуження, виданих місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.

Спірні питання визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вирішуються комісією при Мінпраці, до складу якої, крім спеціалістів зазначеного Міністерства включаються спеціалісти МОЗ, МНС, Мінюсту, Міноборони, Держкомгідромету та Київської облдержадміністрації за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Рішення зазначених комісій є підставою для видачі посвідчень відповідної категорії.

У разі встановлення цими комісіями факту необґрунтованої видачі посвідчення відповідної категорії посвідчення на підставі рішення комісії підлягає вилученню.

Аналіз наведених положень законодавства дає підстави для висновку, що необхідною обставиною, з існуванням якої законодавець пов`язує наявність права особи на отримання статусу учасника ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, є наявність факту участі у роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Такий факт повинен підтверджуватись документами, перелік яких зазначений в п. 10 Порядку та є вичерпним.

До затвердження у січні 1997 року постановою Кабінету Міністрів України № 51 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, діяв однойменний Порядок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.92 року № 501, згідно з підпунктом "г" пункту 10 якого, рішення суду про встановлення факту безпосередньої участі в певний період у будь-яких роботах, пов`язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження, а також у роботах на діючих пунктах санітарної обробки людей і дезактивації техніки слугувало підставою для видачі посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Однак, Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.95 p. N 404 з п. 10 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.92 р. №501, підпункт "г" виключено.

З огляду на викладене вбачається, що у позивача відсутній документ, передбачений пунктом 10 вищевказаного Порядку №51, проте є інші документи, з яких можна зробити висновок про участь позивача у роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Однак спірні питання визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вирішуються комісією при Мінпраці, за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, як уже зазначалось вище.

За таких обставин, у відповідача відсутній обов`язок направлення документів позивача до Київської обласної адміністрації для видачі посвідчення Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. При цьому, суд зазначає, що позивач має право звернутись до Київської обласної державної адміністрації із питанням щодо визначення їй статусу особи, яка брала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Таким чином, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу та надавши об`єктивну оцінку зібраним доказам у справі та нормам законодавства, які регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні позовних вимог у зв`язку із їх безпідставністю.

Керуючись ст. 7, 8, 9, 10, 11, 71, 86, 159 163, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Броварської міської ради Київської області, про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини 3 статті 160 КАС України, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання постанови.

Порядок набрання постановою законної сили передбачено ст. 254 КАС України.

Суддя Н.М. Петришин

Джерело: ЄДРСР 70665408
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку