open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 359/9543/17

Номер провадження 3/359/3937/2017

Номер протоколу 0496/12500/17

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2017 року суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Журавський В.В., розглянувши за участю представника митниці Фомичова Д.В., за участю представника за договором особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, адміністративний матеріал, який надійшов від Київської митниці ДФС, про порушення митних правил, передбачених ст. 471 МК України, відносно громадянина США ОСОБА_3 (ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Росія, місце проживання (реєстрації): АДРЕСА_1 (АДРЕСА_1) працюючого: лікарем-невролог в госпіталю м. Маямі, США, паспорт громадянина США НОМЕР_2, виданий 16.04.2015 р., орган, що видав: United States Department of State, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, -

в с т а н о в и в :

01.11.2017 о 21 год. 00 хв. під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» громадянином США ОСОБА_3, який прилетів з Туреччини, м. Стамбул, літаком авіакомпанії «Турецькі Авіалінії», рейсом № 459, своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчив про факти, що мають юридичне значення.

Після перетину пасажиром «білої лінії», яка позначає закінчення зони спрощеного митного контролю «зелений коридор», на підставі п. 4 ст. 336 та ст. 342 Митного Кодексу України громадянину США ОСОБА_3, було задано запитання щодо наявності у нього готівки, на що він відповів, що має готівку в сумі 12 000 доларів США.

Після цього громадянина США ОСОБА_3, було запрошено до службового приміщення митниці зали «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль», де ним була видана готівка в розмірі 13 775 доларів США.

Готівка знаходилась в одному з відділень рюкзака пасажира (ручна поклажа). Зазначена готівка переміщувалась без ознак приховування. Зі слів громадянина США ОСОБА_3 вся готівка належить йому особисто.

Громадянин США ОСОБА_3 обрав проходження митного контролю «зеленим коридором», де передбачено наявність у громадян готівки у сумі, що не перевищує еквівалент 10 000 євро (чи еквівалент цієї суми в іншій валюті).

З виявленої суми громадянину США ОСОБА_3, було пропущено: 11 635 доларів США (що становить еквівалент 9 997 євро, відповідно до курсу НБУ на 01.11.2017 р.). За протоколом про порушення митних правил затримано 2 140 доларів США.

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації пасажир не надавав, до моменту перетину ним «білої лінії» до інспектора митниці не звертався.

Таким чином, своїми діями громадянин США ОСОБА_3, під час проходження митного контролю в залі «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» порушив встановлений ст. 366 МК України порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Зазначені дії, що полягають у переміщенні через митний кордон України громадянином США ОСОБА_3, який формою проходження митного контролю обрав проходження через «зелений коридор», готівки в обсязі, що підлягає обов'язковому письмовому декларуванню у повному обсязі відповідно до Постанови Правління НБУ № 148 від 27.05.2008 р., та доповненнями, внесиними Постановою Правління Національного банку України від 21.03.2017 р. №24, мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 471 МК України.

У зв'язку з чим працівниками митниці 01.11.2017 р. складений протокол про порушення митних правил №0496/12500/17, на місці виявлення правопорушення в зоні митного контролю залу «Приліт» терміналу «D» ДП МА «Бориспіль».

На підставі ст. 511 МК України за протоколом №0496/12500/17 вилучено:

Долари США за курсом НБУ на 01.11.17 р. за 100 доларів США-2686-2019 грн., кількістю 2140 загальна вартість 57484 грн. 72 коп.

Підстав для перенесення розгляду справи, направлення матеріалів для додаткової перевірки судом не встановлено.

У судове засідання особа, яка притягується до адміністративної відповідальності громадянин США ОСОБА_3, не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Клопотань про перенесення судового засідання до суду не надходило. Разом з цим до суду забезпечив явку свого представника за договором. У зв'язку з чим, суддя прийшов до висновку про можливість розгляду справи за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності та за участю представника за договором.

Представник за договором особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 у судовому засіданні пояснив наступне: громадянин США ОСОБА_3, прилетів рейсом 459, до України з Туреччини, м. Стамбул та своїми діями обрали канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор». А також зазначив, що Національне законодавство не містить будь-якого нормативного документа, який би забороняв переміщення валютних цінностей у виді готівкових коштів через митний кордон України.Вивчення положень Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 27.05.2008 року № 448 дає підстави стверджувати те, що цією Інструкцією встановлюється саме порядок переміщення валютних цінностей через митний кордон України та гранична сума переміщення валютних цінностей у вигляді готівки за умови її усного декларування. Встановлення зазначеної граничної суми переміщення валюти через митний кордон України за умови її усного декларування, не є тотожним встановленню обмежень щодо переміщення іноземної валюти через митний кордон України, оскільки при цьому, не вимагається надання будь-яких дозволів на таке переміщення, що є однією із ознак, якими характеризуються товари, обмежені до переміщення через митний кордон України.

Наведене у свої сукупності указує на те, що валютні цінності у вигляді готівки не є товаром обмеженим до переміщення фізичними особами через митний кордон України, тому у випадку вчинення особою порушення митних правил, передбаченого ст.471 МК України, якщо безпосереднім предметом порушення митних правил були валютні цінності у вигляді готівки, ці готівкові кошти не підлягають конфіскації, як товар, який не обмежений до переміщення через митний кордон України. Правопорушення, яке вчинив громадянин США ОСОБА_3, полягало у переміщенні через митний кордон не задекларованих митному органу коштів в сумі 13 775 доларів США, що підлягало обов'язковому декларуванню. Представник наголосив, що діючим законодавством України ввезення готівкової іноземної валюти в Україну, в принципі не обмежена, обмежена лише сума (10 000 євро), яка може бути ввезена без письмового декларування. З виявленої під час переміщення через митний кордон зазначеної вище суми громадянину США ОСОБА_3 було пропущено 11 635 доларів США (що еквівалентно 9 997 євро), та за протоколом затримано 2140 доларів США.

ОСОБА_3 працює лікарем неврологом госпіталю м. Маямі, США, не судимий, до кримінальної чи адміністративної відповідальності раніше не притягувався. Кошти, які знаходились у ОСОБА_3, під час проходження митного контролю провозились ним без ознак приховування, будь якого наміру приховати гроші або уникнути декларування у останнього не було, все сталось випадково через незібраність та неуважність.

Так, перетинаючи митний кордон та маючи уявлення про обмеження ввезення валюти в еквіваленті понад 10000 євро, ОСОБА_3, знав, що у нього з собою є 12 000 доларів США (про що і повідомив працівників митниці), що на його думку за приблизним розрахунком мало складати близько 10000 євро в еквіваленті (якщо бути точнішим, то зазначена сума складала 10 344 євро за курсом НБУ станом на 01.11.17). Проте, ОСОБА_3 помилився щодо фактичної кількості готівкових коштів, що були у нього з собою (їх виявилось не 12000 доларів, а 13 775 доларів). Таке незначне перевищення коштів понад встановлений ліміт свідчить про ненавмисний характер дій ОСОБА_3 та підтверджує відсутність наміру приховувати кошти або намагання провозити суми готівки без відповідного декларування. Підтвердження законності джерел походження цих коштів, є заробітна плата ОСОБА_3, яку він отримав на посаді лікаря невролога в госпіталю м. Маямі, США. На підтвердження долучив до матеріалів справи лист від 20.11.17 з місця роботи, а саме - з закладу Saint Francis Healthcare System. Датою його найму є 31 липня 2017 року. Його річна ставка заробітної плати складає приблизно 375000,00 доларів США. Виписками із заробітної плати за вересень та жовтень 2017 року. Зокрема в останніх зазначено, що за період з 01 по 14 жовтня 2017 останньому була виплачена заробітна плата (на руки) в розмірі 8474,67 доларів, а всього за період роботи в розмірі 46967,21 доларів США.

Таким чином, будь-які дані, які б свідчили про незаконність походження згаданих коштів відсутні. ОСОБА_2 просив суд повернути громадянину США ОСОБА_3 вилучену валюту

Представник митниці протокол підтримав, зазначив, що громадянин США ОСОБА_3, скоїв порушення митних правил, яке передбачене ст. 471 МК України, у зв'язку з чим просив застосувати до правопорушника адміністративне стягнення у виді штрафу з конфіскацією вилученої валюти.

У судовому засіданні встановлено, що громадянин США ОСОБА_3, який прилетів до України, літаком а/к «Турецькі Авіалінії» з Туреччини, м. Стамбул, рейсом № 459, своїми діями обрав канал, позначений символами зеленого кольору - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчив про факти, що мають юридичне значення.

Суд, заслухавши пояснення представника митниці, представника за договором особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, дослідивши матеріали справи приходить до висновку про доведеність вини громадянина США ОСОБА_3, у вчиненні ним правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України, зважаючи на наступне.

Суд бере до уваги відсутність підстав для застосування положень ст. 1 Протоколу №1 до Європейської Конвенції, оскільки, в матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили про виключні обставини справи, а також про покладання на громадянина США ОСОБА_3, «індивідуального надмірного тягаря», або про те, що конфіскація вилучених у нього грошей, ставить під загрозу його гідне людське існування.

Представником за договором ОСОБА_2, у судовому засіданні долучені документи до матеріалів справи, а саме: лист від 20.11.17 з місця роботи, - з закладу Saint Francis Healthcare System та довідки із заробітної плати за вересень та жовтень 2017 року, які не містять перекладу.

Згідно статті 492 МК України передбачає, що провадження у справах про порушення митних правил здійснюється державною мовою.

При цьому документи, що були долучені до справи, представником за довіреністю, не містять перекладу документів з іноземної мови на українську мову у встановленому законом порядку, що є неприпустимим. Переклади мають здійснювати спеціалісти, які мають відповідний статус та повноваження згідно чинного законодавства. Ідентичність перекладу засвідчується печаткою відповідальної особи або підприємства перекладача.

Будь -які дані, які б свідчили про законність чи незаконність джерела походження вилученої валюти, під час розгляду справи в суді, - не здобуто, а ті, що надані в якості підтвердження походження валюти, - суд оцінює критично з наведених вище обставин.

Відповідно до п. 3 розділу 2 Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.05.2008 року № 148, фізична особа - нерезидент має право ввозити в Україну готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Диспозицією ст. 471 МК України встановлено, що правопорушенням є порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

Відповідальність за порушення митних правил настає для громадянина, який обрав проходження митного контролю «зеленим» коридором, - з моменту перетину останнім «білої лінії», що позначає закінчення «зеленого» коридору.

Як вбачається з протоколу про порушення митних правил громадянин США ОСОБА_3, перетнув «білу лінію», що позначає закінчення зони спрощеного митного оформлення «зелений коридор», таким чином перемістив через митний кордон України валюту, яка обмежена законодавством України, а саме в розмірі, що перевищує 10 000 євро.

Відповідно до ст. 23 КУпАП України адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила правопорушення, в дусі додержання законів України, запобіганню вчинення нових правопорушень.

На підставі статті ст. 33 КУпАП України при накладенні стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

Обтяжуючих та пом'якшуючих відповідальність особи обставин судом не встановлено.

Вина правопорушника підтверджується: даними протоколу про порушення митних правил №0496/12500/17 від 01.11.2017 р. (а.с.2-5); даними протоколу опитування в справі про порушення митних правил №0496/12500/17 від 01.11.2017р. (а.с.6-8); даними доповідної записки головного державного інспектора ВМО № 2 м/п «Бориспіль-аеропорт» Київської митниці ДФС ОСОБА_4 від 01.11.2017 р. (а.с.9-10); переліком валюти затриманої по протоколу про ПМП 0496/12500/2017 від 01.11.2017 р. (а.с.11-12); актом про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу №397 (а.с.13); описом предметів від 01.11.2017 р. (а.с.14-15); копією паспорту на ім'я правопорушника (а.с.16-18); актом прийому-передачі матеріалів справи про порушення митних правил №0496/12500/17 (а.с.19); запит на отримання довідки начальника відділу провадження у справах про ПМП ОСОБА_5 (а.с.20); довідкою про витрати митного органу в справі (а.с.21); розрахунком сум витрат, понесених Київської митницею ДФС на транспортування предметів правопорушення в справі про порушення митних правил від 02.11.2017 р. (а.с.22); подорожнім листом для обліку роботи службового автомобіля (а.с.23-24).

Своїми діями правопорушник громадянин США ОСОБА_3, порушив порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю, яким обмежно переміщення валюти через митний кордон України, чим вчинив правопорушення, яке передбачене ст. 471 МК України.

Зважаючи на викладене, матеріали справи, встановлені судом обставини, думку представника митниці, представника за довіреністю ОСОБА_2 та зазначені норми закону, суд дійшов висновку, що на правопорушника має бути накладено стягнення за ст. 471 МК України, у виді штрафу з конфіскацією вилученої валюти.

Відповідно до ст. 519 МК України витрати у справі про порушення митних правил відшкодовуються особою, щодо якої винесено постанову про накладення адміністративного стягнення. Витрати на зберігання майна.

Таким чином, з правопорушника громадянина США ОСОБА_3, на користь Київської митниці ДФС слід стягнути витрати, понесені Київською митницею ДФС на транспортування предметів правопорушення в справі про порушення митних правил № 0496/12500/17 до місця зберігання у розмірі 11 грн. 52 коп.

Крім того, відповідно до ст. 40-1 КУпАП, п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" слід стягнути з правопорушника, на якого накладено адміністративне стягнення, судовий збір в розмірі 320,00 грн.

Керуючись ст.ст. 366, 471, 492 МК України, ст.ст. 23, 33, 40-1 КУпАП України, п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", -

п о с т а н о в и в :

Визнати винним громадянина США ОСОБА_3 (ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Росія, місце проживання (реєстрації): АДРЕСА_1 (АДРЕСА_1) працюючого: лікарем-невролог в госпіталю м. Маямі, США, паспорт громадянина США НОМЕР_2, виданий 16.04.2015 р., орган, що видав: United States Department of State, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700 (одну тисячу сімсот) грн. 00 коп. на користь держави (Отримувач: Державний бюджет України, Код ЄДРПОУ: 38007070, Код банку: 821018, Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Київській обл., р/р № 31117106705004, Код КДБ: 21081100, Код виду надходжень бюджету: 050).

Долари США за курсом НБУ на 01.11.17 р. за 100 доларів США-2686-2019 грн., кількістю 2140 загальна вартість 57484 грн. 72 коп. - конфіскувати на користь держави.

Стягнути з громадянина США ОСОБА_3 (ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Росія, місце проживання (реєстрації): АДРЕСА_1 (АДРЕСА_1) працюючого: лікарем-невролог в госпіталю м. Маямі, США, паспорт громадянина США НОМЕР_2, виданий 16.04.2015 р., орган, що видав: United States Department of State, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, на користь Київської митниці Міндоходів понесені витирати на транспортування до місця зберігання, предметів правопорушення в справі про порушення митних правил у розмірі 11 грн. 52 коп. (Отримувач: Київська митниця ДФС, Код ЄДРПОУ: 39470947, код банку:820172, банк отримувача: ГУ ДКСУ у Київській області, рахунок: 35213060089083).

Стягнути з громадянина США ОСОБА_3 (ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Росія, місце проживання (реєстрації): АДРЕСА_1 (АДРЕСА_1) працюючого: лікарем-невролог в госпіталю м. Маямі, США, паспорт громадянина США НОМЕР_2, виданий 16.04.2015 р., орган, що видав: United States Department of State, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, в дохід держави (Отримувач коштів: Бориспільське управління Державної казначейської служби України Київської області, код отримувача (код ЄДРПОУ): 38007070, Банк отримувача: ГУ ДКСУ у Київській області, код отримувача (МФО): 821018, рахунок отримувача: 31216206700004, код класифікації доходів бюджету: 22030001, призначення платежу: судовий збір, код ЄДРПОУ 26539653 Бориспільського міськрайонного суду) судові витрати в розмірі 320 грн. 00 коп.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або органом доходів і зборів, який здійснював провадження у цій справі протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову.

Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку оскарження цієї постанови і може бути пред'явлена до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Постанова суду набрала законної сили ___________________.

Суддя: В.В. Журавський

Джерело: ЄДРСР 70665251
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку