open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2017 р.

Справа № 804/7021/17

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бондар М.В.,

при секретарі Виноградовій Т.В.,

за участю:

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" про стягнення штрафу, -

ВСТАНОВИВ:

Східне територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яке в судовому засіданні 21.11.2017 року було замінено правонаступником - Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі – позивач), звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" (далі – відповідач) про стягнення штрафу в розмірі 2550 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач розмістив регулярну річну інформацію не в повному обсязі та розмістив недостовірну інформацію у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, опублікував недостовірну інформацію в офіційному друкованому виданні та не подав інформацію комісії за 2014, 2015 роки. За вищевказані порушення на відповідача накладені штрафні санкції на загальну суму 2550 грн., які в добровільному порядку не сплачені.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила суд задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду судового засідання повідомлений належним чином. Відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України неявка представника відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду справи.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що Закрите акціонерне товариство "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" (код ЄДРПОУ 24236612) зареєстровано 16.04.1996 року.

Судом встановлено, що Уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку стосовно Закритого акціонерного товариства "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" винесені постанови від 26.01.2017 року №10/4/49, від 30.01.2017 року №10/4/46, №10/4/47 про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів за порушення вимог законодавства про цінні папери, зокрема статей 39, 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", пункту 1 глави IV Розділу ІІ "Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів", затвердженого рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 року №2826, а саме: відповідачем розміщено регулярну річну інформацію не в повному обсязі та розміщено недостовірну інформацію у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, опублікувано недостовірну інформацію в офіційному друкованому виданні та не подано інформацію комісії за 2014,2015 роки.

Вказані постанови направлені на адресу відповідача, що підтверджується списком рекомендованих листів, відправлених відділом нагляду за учасниками ринку цінних паперів у Дніпропетровській області СТУ НКЦПФР з Головпоштамту 31.01.2017 року та квитанцією відділення поштового зв’язку про направлення списку.

14.02.2017 року року Східним територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку складені акти про правопорушення на ринку цінних паперів №107-СХ-2-Е, №108-СХ-2-Е, №109-СХ-2-Е, якими встановлено, що відповідачем інформація про зміну складу посадових осіб, а саме про звільнення з посади генерального директора ОСОБА_2 та призначення т.в.о. генерального директора ОСОБА_3 не розкрита шляхом розміщення у ЗДІБД, опублікування в офіційному друкованому виданні, подання до Комісії.

На підставі частини 1 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» 02.03.2017 року позивачем винесені постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів:

- №107-СХ-2-Е, якою до відповідача застосовано штрафну санкцію в розмірі 850,00 грн. за нерозміщення не в повному обсязі інформації та розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- №108-СХ-2-Е, якою до відповідача застосовано штрафну санкцію в розмірі 850,00 грн. за не опублікування, опублікування недостовірної інформації;

- №109-СХ-2-Е, якою до відповідача застосовано штрафну санкцію в розмірі 850,00 грн. за не подання інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Вказані постанови надіслані на адресу відповідача 03.03.2017 року супровідним листом від 02.03.2017 року №10/1/03/650 згідно з реєстром згрупованих поштових відправлень рекомендованих листів на 03.03.2017 року та квитанцією відділення поштового зв’язку про направлення.

Відповідачем у добровільному порядку постанови від 02.03.2017 року №107-СХ-2-Е, №108-СХ-2-Е, №109-СХ-2-Е не виконано, санкції у вигляді штрафів у загальному розмірі 2550 грн. не сплачено.

Листом від 28.04.2017 року за вих. №15/Д-17 відповідачем повідомлено Східне територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про сплату штрафних санкцій у розмірі 2550 грн. після надходження грошових коштів на банківські рахунки відповідача.

На підставі частини 1 статті 39 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» розкриття інформації на фондовому ринку здійснюється емітентами цінних паперів шляхом:

- розміщення її в загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- подання її до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Емітенти цінних паперів зобов’язані розкривати інформацію відповідно до вимог, в обсязі та строки, встановлені цим Законом та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Частиною 4 статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» встановлено, що річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

- розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- розміщення на власному веб-сайті.

Відповідно до пункту 14 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів

Згідно пункту 5 частини 1 статті 11 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні"національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за не опублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Пунктом 6 частини першої статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" встановлено, що, національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені повторно протягом року - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені повторно протягом року - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Постанови направлені відповідачу 03.03.2017 року. Сторонами не надано суду доказів оскарження постанов або сплати відповідачем штрафу згідно вказаних постанов.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" про стягнення штрафу – задовольнити повністю.

Стягнути із Закритого акціонерного товариства "Спільне Українсько-Американське підприємство з іноземними інвестиціями "Укрелектроват" до Державного бюджету України штраф у розмірі 2550 (дві тисячі п’ятсот п’ятдесят) гривень 00 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, визначені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складений 27 листопада 2017 року.

Суддя

ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 70544561
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку