open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/8748/16-ц

РІШЕННЯ

іменем України

« 01» листопада 2017 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі : головуючого – судді Кавацюка В.І

при секретарі Луців К.І.

з участю: позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне», третіх осіб без самостійних вимог – департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, ОСОБА_3 про часткове скасування рішення загальних зборів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне»,

у с т а н о в и в :

У жовтні 2016 року ОСОБА_1 пред’явив в суд позов до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне» (далі – ОСББ «Заозерне», об’єднання, відповідач), третьої особи без самостійних вимог – департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради про часткове скасування рішення загальних зборів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне».

В обгрунтування своїх вимог зазначав, що відповідно до витягу з реєстру №16981239 від 10 грудня 2007 року він є власником квартири АДРЕСА_1. У цьому ж будинку у 2008 році співвласниками квартир було створено ОСББ «Заозерне».

19 травня 2016 року відбулися загальні збори співвласників ОСББ «Заозерне», на яких один з пунктів порядку денного визначав прийняття кошторису та перелік послуг на утримання будинку.

Прийнятим рішенням загальні збори визначали складові кошторису та тариф на послуги з утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3,57грн./кв.м, а саме:

- заробітна плата голови правління ОСББ – 0,33 грн./кв.м (1);

- заробітна плата бухгалтера ОСББ – 0,32 грн./кв. м (1);

- заробітна плата сторожів ОСББ - 1,19 грн. /кв.м (4);

- заробітна плата прибиральниці ОСББ – 0,3грн./кв.м;

- нарахування на заробітну плату – 0, 47грн. /кв.м (де 0,26 грн./кв.м - це сторожі);

- утримання будинку 0,1 грн. /кв.м;

- освітлення місць загального користування – 0,18грн./кв.м;

- водопостачання – 0,03 грн. /кв.м;

- банківське обслуговування – 0,06грн./кв.м;

- вивезення побутових відходів – 0,16 грн./ кв.м;

- послуги зв’язку – 0,02грн./ кв.м;.

- господарські витрати – 0,08грн./ кв.м;.

- спецодяг – 0,04грн./ кв.м;

- податок на користування землею – 0,01грн./ кв.м;

- обслуговування димовентканалів-0,07грн./ кв.м;

- правова допомога – 0,21грн./ кв.м.

Вищевказане рішення загальних зборів він, позивач, у встановленому законом порядку не отримував, а тому звернувся до відповідача з письмовою вимогою про направлення йому належним чином завіреної копії такого рішення.

Вважає, що оскаржуване рішення суперечить вимогам чинного законодавства України та підлягає скасуванню, виходячи з наступного.

В кошторис ОСББ «Заозерне» по утриманню будинку неправомірно включені додаткові послуги - сторожі, спецодяг та правова допомога, які не передбачені чинним законодавством на утримання будинку та прибудинкової території, порушують його права, як споживача житлово-комунальних послуг та співвласника ОСББ «Заозерне».

Діяльність ОСББ «Заозерне» регулюється Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», Цивільним кодексом України, Житловим кодексом України, Земельним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об’єднання.

Об’єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основний напрямок діяльність об’єднання співвласників визначається ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» - це забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання.

Стаття 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначає розподіл житлово-комунальних послуг залежно від функціонального призначення - послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньо-будинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньо-будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо).

Повний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій визначений в додатку до постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20 травня 2009 року, який розповсюджується на всі суб’єкти господарювання. Даний перелік не передбачає послуг сторожів, забезпечення їх спецодягом та правової допомоги на утримання будинку.

Постановою Кабінету Міністрів України №869 від 01 червня 2011 року встановлений порядок у нормуванні тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території. Пункт 25 цієї постанови визначає вартість інших послуг, які сплачуються понад плати по кошторису на підставі договорів, укладених між власниками квартир та відповідними надавачами цих (інших ) послуг.

Тобто, інші послуги потребують договірних відносин та особистої згоди власника квартири, а не статутних відносин, на підставі голосування на загальних зборах співвласників, бо відповідно до ст. 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» - рішення загальних зборів прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників, а ст. 14 цього Закону визначено, що здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Для вирішення питання щодо неправомірності включення до кошторису додаткових послуг він, ОСОБА_1, звертався з заявою до правління об’єднання. Зокрема, 31 травня 2016 року він відправив рекомендованою поштою заяву про надання йому для ознайомлення статуту об’єднання, протоколу загальних зборів, однак відповіді не отримав.

19 вересня 2016 року він вдруге відправив рекомендованим листом заяву до правління ОСББ «Заозерне» з проханням надати йому можливість ознайомитися з протоколом загальних зборів від 19 травня 2016 року, зробити його копію, проте відповіді також не отримав. Прийоми правління по питанню співвласників не проводить. Такий підхід до управління нерухомим майном зі сторони відповідача порушує його, ОСОБА_1, права та перешкоджає виконувати обов’язки вносити внески на утримання будинку і прибудинкової території, які він не може виконувати за тарифом 3.57грн./кв.м, так як такий тариф включає додаткові послуги, які непередбачені чинним законодавством.

Включення таких послуг, як сторожі, спецодяг, правова допомога у кошторис ОСББ Заозерне» приводить до нецільового використання державних коштів на відшкодування за субсидіями для населення.

Приписами ст. 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що з метою надання населенню, що проживає в багатоквартирному будинку, в яких створено ОСББ, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком, внески та платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об'єднання.

За відповідним роз'ясненням про правомірність включення таких послуг, як сторожі, спецодяг та правова допомога, до кошторису ОСББ «Заозерне», які не належать до послуг з утримання будинку, він, позивач, звертався до управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики та його запит для більш аргументованої відповіді був скерований до департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

Відповідь з цих департаментів підтверджує неправомірність включення в кошторис ОСББ «Заозерне» послуг сторожів, їх матеріального забезпечення, та витрат на правову допомогу, так як ці послуги не належать до послуг з утримання будинку і не можуть відшкодовуватися з державного бюджету на витрати за субсидіями.

З огляду на такі обставини просить постановити рішення, яким скасувати рішення загальних зборів ОСББ «Заозерне» від 19 травня 2016 року в частині затвердження кошторису в розмірі тарифу 3,57 грн. /кв.м на утримання будинку за адресою: 79068, м. Львів, вул. Замарстинівська,240 з терміном дії з 01 червня 2016 року по 31 грудня 2016 року у зв’язку з неправомірністю включення додаткових послуг - сторожі, спецодяг та правова допомога.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та ОСОБА_3, який подав заяву про вступ до участі в справу в якості третьої особи, позов підтримали, зіславшись на викладені в ній обставини.

Представники відповідача ОСОБА_4 та ОСОБА_2 позов не визнали, зіславшись на долучене до матеріалів справи письмове заперечення.

Заслухавши пояснення учасників процесу, з’ясувавши обставини справи, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, дослідивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Приписами ст. 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а ст. 16 цього ж Кодексу визначено способи захисту цивільних прав та інтересів.

Відповідно до ст.10 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В судовому засіданні встановлено, що ОСББ «Заозерне» було створено установчими зборами власників квартир в будинку №240 по вул. Замарстинівській в м. Львові 22 січня 2008 року. В даний час вказане об’єднання діє на підставі нової редакції Статуту, яка затверджена загальними зборами 25 лютого 2016 року (протокол №48). Позивач ОСОБА_1 зареєстрований та проживає в належній йому на праві приватної власності квартирі АДРЕСА_2.

Зазначені обставини підтверджуються поясненнями учасників процесу, долученими до справи письмовими доказами та ці обставини ніким в судовому засіданні не оспорювались.

Відповідно до Статуту, копія якого долучена до матеріалів справи, ОСББ «Заозерне» є юридичною особою та діє відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту. Об’єднання у своїй діяльності користується правами, визначеними статтями 16, 17 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», та має обов’язки, передбачені статтею 18 цього Закону.

Згідно п.1 розділу ІІ Статуту ОСББ «Заозерне» метою створення об’єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов’язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Судом встановлено, що 19 травня 2016 року відбулись загальні збори співвласників ОСББ «Заозерне», на яких одним із рішень було прийнято про затвердження кошторису витрат на утримання будинку в тарифі 3,57 грн. за 1 кв.м на період з 01 червня 2016 року по 31 грудня 2016 року.

Прийнятим рішенням загальні збори визначали складові кошторису та тариф на послуги з утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3.57грн./кв.м, зокрема:

- заробітна плата голови правління ОСББ – 0,33 грн./кв.м (1);

- заробітна плата бухгалтера ОСББ – 0,32 грн./кв. м (1);

- заробітна плата сторожів ОСББ - 1,19 грн. /кв.м (4);

- заробітна плата прибиральниці ОСББ – 0,3грн./кв.м;

- нарахування на заробітну плату – 0, 47грн. /кв.м (де 0,26 грн./кв.м - це сторожі);

- утримання будинку 0,1 грн. /кв.м;

- освітлення місць загального користування – 0,18грн./кв.м;

- водопостачання – 0,03 грн. /кв.м;

- банківське обслуговування – 0,06грн./кв.м;

- вивезення побутових відходів – 0,16 грн./ кв.м;

- послуги зв’язку – 0,02грн./ кв.м;.

- господарські витрати – 0,08грн./ кв.м;.

- спецодяг – 0,04грн./ кв.м;

- податок на користування землею – 0,01грн./ кв.м;

- обслуговування димовентканалів - 0,07грн./ кв.м;

- правова допомога – 0,21грн./ кв.м.

У відповідності до положень ст. 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» об’єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених

законодавством та статутними документами.

Об’єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та

користування спільним майном співвласників, належне утримання

багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння

співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг

належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх

зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об’єднання.

Приписами ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на:

1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газопостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо);

2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо);

3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо);

4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

Повний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій визначений в додатку до постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20 травня 2009 року, який розповсюджується на всі суб’єкти господарювання. Даний перелік не передбачає послуг сторожів, забезпечення їх спецодягом та правової допомоги на утримання будинку.

Постановою Кабінету Міністрів України №869 від 1 червня 2011 року затверджено «Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», який визначає механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і поширюється на суб’єктів господарювання всіх форм власності, які надають послуги, суб’єктів господарювання всіх форм власності, що спеціалізуються на виконанні окремих послуг, на умовах субпідрядних договорів з виконавцями, органи місцевого самоврядування, власників, орендарів житлових будинків (гуртожитків), власників (наймачів) квартир (житлових приміщень у гуртожитках), власників нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках). В додатку до «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» затверджено «Перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» та в ньому таких послуг як сторожі, спецодяг та правова допомога не передбачено.

Пунктом 25 цього «Порядку…» визначено, що вартість інших послуг (утримання служб консьєржів, вбудованих паркінгів, установлення і утримання пристроїв замково-переговорного зв’язку тощо) сплачується понад розмір плати за послуги на підставі договорів, укладених між власниками житлових будинків (гуртожитків), власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку), власниками нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) та відповідними надавачами послуг. З цього випливає, що інші послуги потребують договірних відносин та особистої згоди власника квартири, а не статутних відносин.

Приписами ст. 14 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників.

З долученої до справи копії листа начальника управління соціального захисту департамент гуманітарної політики львівської міської ради від 15.09.2016 року №2603-вих.-1172 на адресу ОСББ «Заозерне» вбачається, що за результатами звернення позивача ОСОБА_1 вказане управління рекомендувало ОСББ «Заозерне» привести тарифи на послуги з утримання будинку та прибудинкової території, які були затверджені рішенням загальних зборів від 19 травня 2016 року, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №869 від 1 червня 2011 року, оскільки такі послуги як сторожі, їх матеріальне забезпечення та правова допомога цією постановою Кабінету Міністрів України не передбачені.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 слід задовольнити частково.

Доводи представників відповідача в заперечення позову, на думку суду, є непереконливими, вони спростовуються зібраними в справі доказами, а тому такі доводи суд не може покласти в основу свого рішення і відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 10,11, 60, 88, 209, 210, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, ст. ст. 11, 13, 15, 16, 203, 215 ЦК України, ст. ст. 1, 3, 4, 6, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. ст. 1, 3, 4, 5, 7, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд

в и р і ш и в :

Позов задовольнити частково.

Скасувати рішення загальних зборів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне» від 19 травня 2016 року про затвердження кошторису в розмірі тарифу 3,57 грн. /кв.м, на утримання будинку за адресою: 79068, м. Львів, вул. Замарстинівська,240 з терміном дії з 01 червня 2016 року по 31 грудня 2016 року в частині включення до даного кошторису статтей витрат на оплату праці сторожів, придбання спецодягу та витрат на правову допомогу.

Стягнути з об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заозерне» судовий збір в доход держави в розмірі 640,00 грн. (шістсот сорок гривень).

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області протягом десяти днів з моменту його проголошення через Шевченківський районний суд м. Львова.

Суддя

ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 70514283
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку