open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 815/4495/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2017 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

Судді - Гусева О.Г.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у розмірі 173 560, 28 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшов адміністративний позов Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 за результатом якого позивач просить: стягнути з ФОП ОСОБА_1 (Код р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1), дата народження - 06.03.1980, суму податкової заборгованості у сумі - 173 560, 28 грн., по єдиному податку фізичних осіб на рахунок №31411699700378, код 18050400, банк отримувача ГУ ДК в Одеській області, МФО 828011, код 37929461.

Представник позивача до судового засідання не з’явився, 18.09.2017 на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області в порядку письмового провадження.

Відповідач до суду не з'явився, про час, місце та дату судового розгляду справи сповіщався належним чином. Заперечень проти заявлених позовних вимог не надав.

Згідно ч.4 ст.128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно до ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд розглядає справу у письмову провадженні, що відповідає ч.4, ч.6 ст.128 КАС України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Як встановлено судом, фізична особа-підприємець ОСОБА_1 перебуває на обліку як платник податків у Чорноморській об’єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС в Одеській області.

Згідно облікових карток у відповідача рахується заборгованість перед бюджетом по єдиному податку з фізичних осіб на загальну суму - 173 560, 28 грн., що виникла внаслідок несплати сум податкових зобов’язань, самостійно нарахованих платником згідно податкових декларацій з єдиного податку від 13.09.2016 року №1600013027, №1600013028, НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5, НОМЕР_6, НОМЕР_7, а також штрафної санкції за податковим повідомленням-рішенням №0006321521 від 15.09.2016 року на суму 1 530, 00 грн., яке було винесено на підставі акту камеральної перевірки від 15.09.2016 року №315/НОМЕР_1.

Відповідно до положень п. 57.1 ст. 57 Податкового Кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно положень п. 95.2 , п. 95.3 ст. 95 ПК України, стягнення коштів та продаж майна платника податків згідно п. 95.2 ст. 95 ПК України провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника у банках, обслуговуючих такого платника, здійснюється за рішенням суду, яке направляється на виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Порядок стягнення податкового боргу платників податків регулюється статтями 95-99 Податкового кодексу України.

Відповідно до положень ст. 36 Податкового Кодексу України, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Судом встановлено, що податковим органом вживались заходи врегулювання спору у позасудовому порядку, шляхом направлення відповідачу податкової вимоги № 3493-17 від 15.09.2016 року, однак вимога залишена без виконання.

Згідно п.16.1.4 ст.16 Податкового кодексу України, платник податків зобов’язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 20.1.19 Податкового Кодексу України , контролюючі органи мають право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов’язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб’єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п. 20.1.28 Податкового Кодексу України, органи державної податкової служби мають право застосувати до платників податків (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, що встановлені цим Кодексом.

Згідно ст. 19 Конституції України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З наведених підстав, суд вважає, що позов доводи Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області знайшли своє підтвердження з наданих до суду матеріалів, тому заявлені вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2,7,8,9,11,70, 71, 86,128,159-163 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити адміністративний позов Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у розмірі 173 560, 28 грн.

Стягнути з ФОП ОСОБА_1 (Код р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1), дата народження - 06.03.1980, суму податкової заборгованості у сумі - 173 560, 28 (сто сімдесят три тисячі п’ятсот шістдесят) гривень 28 (двадцять вісім) копійок, по єдиному податку фізичних осіб на рахунок №31411699700378, код 18050400, банк отримувача ГУ ДК в Одеській області, МФО 828011, код 37929461.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Одеський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя О.Г. Гусев

Джерело: ЄДРСР 70507352
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку