open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

10 листопада 2017 року Справа № 814/1901/17

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Гордієнко Т.О., за участю секретаря судового засідання Ополинського О.В., пр. позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2, відповідача ОСОБА_3, пр. відповідача ОСОБА_4, пр. третьої особи ОСОБА_5, ОСОБА_6, Янової розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання по справі

за позовом

Новобузької районної ради Миколаївської області, вул. Гребеннікова, 1, м. Новий Буг, Новобузький район, Миколаївська область, 55600

до

Державного реєстратора Новобузької районної державної адміністрації ОСОБА_3, вул. Гребенікова, 1, м. Новий Буг, Новобузький район, Миколаївська область, 55601

треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача

Приватне підприємство "Видавництво газети "Вперед", пл. Свободи, 36, м. Новий Буг, Новобузький район, Миколаївська область, 55601 Новобузька районна державна адміністрація Миколаївської області, вул. Гребеннікова, 1, м. Новий Буг, Новобузький район, Миколаївська область, 55600

про

визнання протиправними дії, скасування записів від 19.05.2017р.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Новобузька районна рада Миколаївської області, звернувся до суду з позовом до Державного реєстратора Новобузької районної державної адміністрації ОСОБА_3 про визнання протиправними дії державного реєстратора щодо внесення 19 травня 2017 записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 15161120013000310 щодо внесення відомостей про припинення комунальної організації Видавництво Новобузької районної газети «Вперед» та № 15161450000000797 щодо державної реєстрації створення Приватного підприємства « Видавництво газети «Вперед», скасування в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань записи від 19 травня 2017№ 15161120013000310 щодо внесення відомостей про припинення комунальної організації Видавництво Новобузької районної газети «Вперед» та № 15161450000000797 щодо державної реєстрації створення Приватного підприємства « Видавництво газети «Вперед».

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що Новобузька районна рада не приймала рішення про припинення юридичної особи – Видавництва Новобузької районної газети « Вперед» та не затверджувало жодних передавальних актів з цього питання. Відповідач прийняв рішення в порушення ч.1 ст.28 Закону України « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», ст.107 ЦК України , Конституції України та Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідач заперечує проти позову, просить у задоволенні позову відмовити, оскільки реєстраційні дії вчинив відповідно до вимог чинного законодавства.

Треті особи без самостійних вимог на стороні відповідача : Приватне підприємство «Видавництво газети «Вперед» та Новобузька районна державна адміністрація Миколаївської області надали заперечення проти позову, просили у задоволенні позову відмовити, оскільки дії реєстратора відповідають вимогам Закону України « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Заслухав пояснення представників сторін, третіх осіб, дослідив матеріали справи, суд встановив:

01.01.2016 набрав чинності Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» N 917-VIII, 24.12.2015, який визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у такий спосіб: вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

19.05.2017 державний реєстратор Новобузької районної державної адміністрації Миколаївської області ОСОБА_3 внесла запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 15161120013000310 щодо внесення відомостей про припинення комунальної організації Видавництво Новобузької районної газети «Вперед» та № 15161450000000797 щодо державної реєстрації створення Приватного підприємства « Видавництво газети «Вперед».

26.01.2016 трудовий колектив видавництва Новобузької районної газети «Вперед» прийняв рішення про участь у реформуванні друкованого засобу масової інформації газети «Вперед» та видавництва Новобузької районної газети «Вперед».

Новобузька районна рада від 28.03.2016 прийняла рішення № 88 « Про реформування друкованого засобу масової інформації-редакція газети «Вперед», співзасновником яких є Новобузька района рада та Новобузька районна державна адміністрація, яким вирішила на підставі ч.2 ст.43 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» та ч.3 ст.4 Закону України « Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» вийти зі складу співзасновників друкованого засобу масової інформації- Новобузької районної газети «Вперед» з перетворенням членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації. Виконання функцій комісії з перетворення редакції Новобузької газети «Вперед» покладено на члена редакції (ОСОБА_7О.) Виконання функцій комісії з перетворення редакції Новобузької районної газети «Вперед» розпочати після включення до переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Відповідно до п.5.2 вищезазначеного рішення районна рада зобов’язала члена редакції Новобузької районної газети «Вперед» (ОСОБА_7О.) у встановлений строк з дня прийняття рішення повідомити державного реєстратора про реорганізацію юридичної особи шляхом її перетворення та в подальшому подати в установленому законодавством порядку необхідні документи для внесення до єдиного державного реєстру відповідних записів.

Позивач вважає, що державний реєстратор при прийнятті спірних рішень діяла протиправно, оскільки відповідно до п.5 ч.1 ст.28 Закону України « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» підставами для відмови у державній реєстрації є: якщо подані документи суперечать вимогам Конституції України та законів України.

Відповідно до ст.17 Закону України № 755 для державної реєстрації створення юридичної особи подаються такі документи: 2-1) примірник оригіналу рішення засновників, 11) примірник оригіналу передавального акта.

Позивач наполягає на тому, що рада не приймала рішення про припинення юридичної особи- Видавництво Новобузької районної газети «Вперед» та не затверджувала жодних передавальних актів, як повинно бути відповідно до ч.3 ст.107 ЦК України.

Згідно статуту видавництва Новобузької районної газети «Вперед»(п.1.3) видавництво об’єднує в собі редакційну колегію газети «Вперед» та поліграфічний цех, потужності якого використовуються для випуску газети «Вперед».

Позивач вважає, що вони вийшли із засновників редколегії газети «Вперед», але не виходили із засновників Видавництва Новобузької районної газети «Вперед».

Відповідно до ст.1 Закону України « Про друковані засоби масової інформації в Україні» під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на

підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

У п.1 рішення № 88 від 28.03.2016 райрада вирішила вийти зі складу співзасновників «друкованого засобу масової інформації», а не «видавництва» – Новобузької районної газети «Вперед» з перетворенням членами її трудового колективам у суб’єкт господарювання.

Таким чином, з аналізу визначення друкованого засобу масової інформації та рішення ради слідує, що видавництво є друкованим засобом масової інформації, та рада вийшла саме з видавництва, а не з редколегії, оскільки чинним законодавством взагалі не передбачено вихід із структурного підрозділу юридичної особи.

Рішення № 88 рада приймала на підставі ч.3ст.4 Закону України № 917, яким перебачено, що засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції у місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції приймають рішення про реформування та про спосіб реформування, яке доводиться до відома трудового колективу та надсилається центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах, для внесення до Зведеного переліку об'єктів реформування та центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.

Таким чином, державний реєстратор, коли отримала рішення Новобузької районної ради № 88 від 28.03.2016 року, правомірно вважала його рішенням засновників про створення юридичної особи шляхом перетворення.

Позивач також обґрунтовує правомірність позовних вимог тим, що відповідно до ч.3 ст.107 ЦК України передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом, та зазначає, що позивач не затверджував жодних передавальних актів.

Рішенням № 88 рада поклала виконання функцій комісії з перетворення редакції Новобузької газети «Вперед» на члена редакції ОСОБА_7, який і підписав передавальний акт балансових рахунків матеріальних цінностей та активів комунальної організації Видавництво Новобузької районної газети «Вперед» від імені позивача.

Таким чином, у відповідача не було правових підстав, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» ні для прийняття рішення про зупинення реєстраційних дій , ні для відмови у здійсненні державної реєстрації.

Крім того, відповідно до п.30 ч.1 ст.43 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» на пленарних засіданнях районної ради вирішуються питання прийняття рішень про звернення до суду щодо визнання незаконними актів місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, які обмежують права територіальних громад у сфері їх спільних інтересів, а також повноваження районних, обласних рад та їх органів.

Позивач не надав суду такого рішення районної ради станом на день звернення до суду, яким би було вирішено питання про звернення до суду з таким позовом.

Позивач, всупереч ст.71 КАС України, не довів суду, що його права були порушені, а дії реєстратора здійснені всупереч ст.19 Конституції України.

Клопотання третьої особи - Приватне підприємство «Видавництво газети «Вперед» щодо компенсації позивачем витрат на правову допомогу в адміністративній справі в сумі5 120 грн. задоволенню не підлягає, оскільки відповідно до ст.90 КАС України витрати, пов’язані з оплатою допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, які надають правову допомогу за договором, несуть сторони. Третя особа не є стороною в розумінні ст.50 КАС України, а є особою, яка бере участь у справі (ст.47 КАС України), тому чинним законодавством не передбачено компенсація витрат на правову допомогу стороною у справі третій особі.

Судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись статтями 11, 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст.186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Т.О. Гордієнко

Повний текст постанови складено відповідно до частини 3 статті 160 КАС України та підписано суддею 15.11.2017р.

Джерело: ЄДРСР 70506726
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку