open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Апеляційний суд Житомирської області

м. Житомир, вул. Святослава Ріхтера, 24, 10008, (0412) 47-26-44

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2011 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ

апеляційного суду Житомирської області в складі

головуючого - судді Товянської о.в.

суддів: Микитюк О.Ю. , Гансецької I.A.

при секретарі: Ковач Р.В.

розглянувщй , у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Овруцького районного суду Житомирської області від 22 листопада 2010 року

по справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі про стягнення невиплачених коштів ,-

встановила:

Рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 22 листопада 2010 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням, ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати, ухвалити нове рішення, про задоволення позову.

Апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню. Судом першої інстанції справа розглянута в порядку цивільного судочинства за правилами ЦПК України.

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до суду з позовом про стягнення коштів, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з відповідачів, які є суб'єктами владних повноважень.

Ухвалюючи 22 листопада 2010 року рішення по суті спору, суд не звернув увагу на те, що рішенням Конституційного суду України від 09 вересня 2010 року №19-рп/2010 /справа N l-40/2010/ визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості хправ, пов'язаних із соціальними виплатами" від 18 лютого 2010 року, №1691-VI, а саме:

- пункту 2 розділу І: „Пункт З частини першої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України виключити";

- пункту 2 розділу II: „Після набрання чинності цим Законом адміністративні суди завершують розгляд справ, провадження в яких було відкрито за пунктом З частини першої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України. Адміністративні позови, апеляційні та касаційні скарги чи подання, подані до набрання чинності цим Законом до відповідних адміністративних судів в адміністративних справах, передбачених пунктом З частини першої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, і за якими провадження не відкрито, передаються цими судами до відповідних судів, які здійснюватимуть їх розгляд у порядку цивільного судочинства".

Також визнано неконституційним п.2 ч.І ст.15 ЦПК України в редакції Закону України від 18 лютого 2010 року №1691-УІ.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим до виконання на території України.

Згідно з Ч.2 CT. 152 Конституції України закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Отже, з дня прийняття Конституційним Судом України рішення №19- рп/2010 (справа №140/2010) від 09 вересня 2010 року, вищезазначена

категорія справ не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства апеляційним судом Житомирської області.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що рішения суду слід скасувати, провадження по справі закрити, а справу направити до суду першої інстанції для розгляду в порядіку адміністративного судочинства.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 310-315 ЦПК України, абз. 6 п. 1 Закону Укршни «Про внесення змін до розділу XII «Прикінцеві положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів» щодо передачі справ, пов'язаних із соціальними виплатами» від 02.12.2010 року №2748-VІ, Рішенням Конститувдного суду України від 09 вересня 2010 року №19-рп/2010, колегія суддів, -

ухвалила:

Апе .^ційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Овруцького районного суду Житомирської області від 22 листопада 20І0 року скасувати, провадження у справі закрити, а справу направити до того ж суду для розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий (підпис)

Судді: (підписи)

Згідно: суддя апеляційного суду

Житомирської області ОСОБА_2

(

Справа 22-Ц/0690/4583/11 Головуючий в суді 1-ї інст. ОСОБА_3

Категорія: 57 Доповідач: Товянська О.В.

Джерело: ЄДРСР 70500975
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку