open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 505/3740/16-ц

Провадження № 2/505/289/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

21.11.2017 року Котовський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Нікітішина В.П.

при секретарі – Бондаренко Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Подільську Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 військового прокурора Одеського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси до ОСОБА_2 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та знесення самочинно побудованої споруди,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 військового прокурора Одеського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси звернувся 24.10.2016 року в суд з цим позовом та просив ухвалити рішення суду яким зобов'язати громадянина ОСОБА_2 (АДРЕСА_1) усунути перешкоди державі в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси в користуванні земельною ділянкою площею 33,9 кв. м., шляхом знесення за рахунок ОСОБА_2 (АДРЕСА_1) самочинно побудованої кам'яної будівлі (гаражу) площею 33,9 кв. м, що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Подільськ, вул. Самборського, на території військового містечка № 1, в районі житлового масиву біля БОС №664 (за генеральним планом), а також стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору.

Підставою цьому зазначав те, що відповідно до Державного акту на право постійного користування землею Б № 032255 виданого Котовській квартирно-експлуатаційній частині у 1986 році, правонаступником якої наразі є квартирно-експлуатаційний відділ міста ОСОБА_3 (далі - КЕВ м. Одеси), було надано для потреб оборони у постійне та безоплатне користування земельні ділянки загальною площею 387,3 гектарів, розташовані в місті Подільськ, Одеської області, до складу яких, також, входить земельна ділянка площею 343,89 га, на якій розташоване військове містечко №1, за адресою: Одеська область, м. Подільськ, вул. Самборського.

Водночас, громадянин ОСОБА_2 протиправно, самовільно зайняв частину земельної ділянки, площею 33,9 кв. м., на території військового містечка №1 за адресою: Одеська область, м. Подільськ, вул. Самборського, в районі житлового масиву біля БОС №664 (за генеральним планом) та за відсутності відповідних дозволів самовільно побудував капітальну кам’яну будівлю (гараж) на зазначеній території.

Використання земельної ділянки останній здійснював на підставі Довідки №7/785 від 20.09.2005 виданої начальником КЕЧ Котовського району про виділення земельної ділянки для будівництво гаражу, в районі житлового масиву біля БОС №664 (за генеральним планом).

Проте вказана довідка не відповідає вимогам наказу Міністра оборони України № 483 від 22.12.1997 «Про затвердження положення про порядок надання в користування земель (земельних ділянок) для потреб Збройних Сил України та основні правила користування наданими землями».

Зазначені дії ОСОБА_2, щодо будівництва будівлі з фундаментом на земельній ділянці, що належить на праві постійного користування КЕВ м. Одеси є незаконними та протиправними.

Тому з метою захисту порушених прав держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси в користуванні земельною ділянкою прокурор звернувся в суд з цим позовом.

В ході розгляду справи прокурор військової прокуроратури Одеського гарнізону ОСОБА_3 на позові наполягав у повному обсязі із заявлених у позові підстав.

Представник Міністерства оборони України за довіреністю ОСОБА_4 також підтримав вимоги позову у повному обсязі.

Представник КЕВ м. Одеса за довіреністю ОСОБА_5 підтримала позов у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який зареєстрований на постійне місце проживання в м.Котовськ (тпер-Подільск) вул.Самборськго (тепер- Армійська),40/1 кв.23, в повторне судове засідання не зявився, хоча належним чином особисто був сповіщений про час і місце розгляду справи 26.07.2017 року. Заяви про розгляд справи у свою відсутність не надав. Заперечень до позову не представив.

У зв’язку з відсутністю у судовому засіданні відповідача та з урахуванням закінчення передбачених ст.157 ЦПК України строків розгляду цієї справи за згоди сторони позивача, справу розглянуто за наявними у справі письмовими доказами в порядку заочного провадження.

Вислухавши сторону позивача та дослідивши письмові докази справи, суд приходить до висновку про задовлення позову, виходячи з такого.

Як вбачається з матеріалів справи, Міністерство оборони України здійснює централізоване керівництво військовими частинами і установами, до числа яких відноситься квартирно-експлуатаційний відділ м. Одеси, який, відповідно до статей 1, 3 Закону України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України", є суб'єктом господарської діяльності, яка утримується за рахунок коштів Державного бюджету України, веде відокремлене господарство, має самостійний баланс доходів та видатків, а також окремі рахунки в банківських установах.

Відповідно ч. 1 ст. 77 ЗК України, землями оборони визнаються землі, надані для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, підприємств, організацій Збройних Сил України, порядок використання земель оборони встановлюється Законом.

Відповідно до Державного акту на право постійного користування землею Б №032255 виданого Котовській квартирно-експлуатаційній частині у 1986 році, правонаступником якої наразі є квартирно-експлуатаційний відділ міста ОСОБА_3, було надано для потреб оборони у постійне та безоплатне користування земельні ділянки загальною площею 387,3 гектарів, розташовані в місті Подільськ, Одеської області, до складу яких, також, входить земельна ділянка площею 343,89 га, на якій розташоване військове містечко №1, за адресою: Одеська область, м. Подільськ, вул. Самборського.

Відповідно до ст. 77 ЗК України, ці земельні ділянки відносяться до земель оборони, які надані для розміщення і постійної діяльності військових частин та формувань Збройних Сил України та, згідно зі ст. 84 ЗК України, не підлягають передачі до комунальної та приватної власності.

Військовою прокуратурою Одеського гарнізону було зареєстровано кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42016161010000251 від 16 серпня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 КК України, а саме за фактом зловживання Службовими особами Котовської КЕЧ району Одеської області своїм службовим становищем, які всупереч інтересам служби надали незаконні дозволи на виділення земельних ділянок на території військового містечка №1 (Одеська область, м. Котовськ, вул. Армійська (колишня назва вул.Самборського) для будівництва гаражів, чим заподіяли істотної шкоди інтересам держави. Досудове слідство, по вказаному кримінальному провадженню здійснюється Котовським ВП ГУНП в Одеській області.

В ході проведення досудового розслідування Котовським ВП ГУНП в Одеській області по кримінальному провадженню №42016161010000251 від 16 серпня 2016 року, було допитано громадянина ОСОБА_2 в якості свідка, останній пояснив, що вказана кам’яна будівля належить йому, проте правовстановлюючих документів на неї та на земельну ділянку він не має.

Використання земельної ділянки ОСОБА_2 здійснював на підставі Довідки №7/785 від 20.09.2005 виданої начальником КЕЧ Котовського району про виділення земельної ділянки для будівництва гаражу, в районі житлового масиву біля БОС №664 (за генеральним планом).

Згідно копії Технічоного паспорту на гараж, виготовленого Котовським БТІ 12.09.2005 року на ім’я ОСОБА_2, його площа забулови складає 30,9 кв.м.

Постановою по справі про адміністративне правопорушення №643 від 16.09.2016 року за результатами перевірки відповідно до постанови про залучення спеціаліста для досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016161010000251, встановлено, що ОСОБА_2 за адресою: м. Подільськ, вул. Армійська, територія військового містечка №1, біля БОС №694, гараж №640, без документів, що надають право на виконання будівельних робіт та без документа, який посвідчує право власності на земельну ділянку, виконав будівельні роботи з будівництва індивідуального гаражу розмірами 5,68х6,1м, загальною площею 30,3 кв.м. ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст. 96 КУпАП та накладено стягнення у виді штрафу у розмірі 170,00 грн.

Таким чином, факт будівництва позивачем гаража на земельній ділянці, що належить на праві постійного користування КЕВ м. Одеси, є незаконним та протиправним.

Відповідно до ст. 92 ЗК України, право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно зі ст. 95 ЗК України, землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право, зокрема, самостійно господарювати на земельній ділянці, на відшкодування збитків, у випадках, передбачених законом, споруджувати виробничі та інші будівлі і споруди. Порушені права землекористувача підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 141 ЗК України, підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою, вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом, припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій, використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, систематична несплата земельного податку або орендної плати.

КЕВ м. Одеси від права постійного користування земельною ділянкою військового містечка №1, що знаходиться за адресою Одеська область, м. Котовськ, вул. Армійська, не відмовлявся, будь-які рішення щодо вилучення зазначеної земельної ділянки з постійного користування КЕВ м. Одеси органами державної влади та місцевого самоврядування не приймалися та будь-яких дозволів на здійснення будівництва на земельній ділянці військового містечка №1 не надавалися.

Таким чином, суд встановлено, що відповідач ОСОБА_2 протиправно, самовільно захопив та незаконно утримує і використовує частину земельної ділянки, площею 33,9 кв. м, наданої у постійне користування КЕВ м. Одеси, за адресою м. Подільськ, вул. Армійська, біля БОС №694, військове містечко №1.

Відповідно до ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Якщо користувач земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила самочинне будівництво, або за її рахунок.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК України, землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його права на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист права громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення права, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Згідно зі ст. 212 ЗК України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню землекористувачам без відшкодування затрат, понесених під час незаконного -використання ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будівлі, здійснюється за рахунок громадян, які самовільно зайняли земельні ділянки.

За таки обставин суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у поному обсязі.

Згідно ст.88 ч.1 ЦПК України на відповідача слід покласти понесені позивачем судові витрати по справі у вигляді сплаченого судового збору у розмірі – 1378,00 грн.

Керуючись ст.ст.10,60,88,212-215,224 ЦПК України, суд заочно,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Зобов'язати ОСОБА_2 усунути перешкоди державі в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Одеси в користуванні земельною ділянкою площею 33,9 кв. м., шляхом знесення за рахунок ОСОБА_2 самочинно побудованої кам'яної будівлі (гаражу) площею 33,9 кв. м, що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Подільськ, вул. Самборського, на території військового містечка № 1, в районі житлового масиву біля БОС №664 (за генеральним планом).

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Військової прокуратури Південного регіону України сплачений судовий збір у розмірі 1378,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст.223 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем до апеляційного суду Одеської області через суд який його ухвалив протягом 10 днів з дня проголошення.

Рішення суду може бути переглянуто судом який його ухвалив за заявою відповідача, поданою ним до суду протягом 10 днів з дня отримання його копії.

С у д д я-

Джерело: ЄДРСР 70496589
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку