open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/7251/17

Номер провадження 1-кс/404/2324/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2017 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене у кримінальному провадженні №12017120020012318 від 02.11.2017 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, з метою вилучення оригіналів документів, у разі відсутності копій, які перебувають у власності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: документів щодо проведення конкурсних торгів із закупівлі «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі (пісок кар`єрний)» в період з 01.01.2015 року по 13.11.2017 року, а саме: рішення про утворення тендерного комітету та положення про нього, рішення про призначення голови тендерного комітету, заступника (заступників) голови тендерного комітету та секретаря, документів, щодо затвердження складу тендерного комітету та визначення функцій кожного члена комітету, протоколів засідань тендерного комітету, зокрема протоколів вибору процедури закупівлі, розкриття тендерних (цінових) пропозицій, оцінки та акцепту тендерних (цінових) пропозицій, тендерної документації у повному обсязі, листування із суб`єктами господарювання, запитів учасників тендерів на отримання тендерної документації, тендерних пропозицій наданих усіма учасниками процедур закупівлі, заявки на участь у попередній кваліфікації учасників, реєстрів отриманих тендерних (цінових) пропозицій, повідомлень про акцепт тендерної пропозиції, звітів про результати проведення процедур закупівель, договорів підряду (субпідряду) із додатками і змінами до них; про закупівлю укладені відповідно до вимог тендерної документації та умов акцептованої тендерної пропозиції, прибуткових накладних, специфікацій (вимог до предмету закупівлі), актів прийому передачі, видаткових, податкових накладних; завірених копій документів, а саме: положення про створення, статуту підприємства, реєстраційних документів, ліцензій, дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, документів з призначення директора, головного бухгалтера, посадових інструкцій, особових справ останніх; оригіналів документів щодо виконання робіт з транспортування, навантаження піску відповідно до укладених договорів МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ, які діяли в період 2015-2017 років; оригіналів документів що підтверджують залучення механізмів та спеціальної техніки, призначеної для виконання робіт, документів по використанню палива, подорожні, шляхові листи оригіналів документів з прийняття на роботу осіб, які були задіяні під час транспортування, навантаження піску відповідно до укладеного договору МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ; копій штатного розпису який діяв в період з 1 січня 2015 року по 13 листопада 2017 року, наряди на виконання вказаних робіт, табеля обліку робочого часу, відомості по нарахуванню та по виплаті заробітної плати; оригіналів журналів виконання робіт; оригіналу виписки руху грошових коштів по всім розрахунковим рахункам, відкритими за період з 1 січня 2015 року по 13 листопада 2017 року; оригіналів листування МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 01.11.2017 року до Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшли матеріали з ІНФОРМАЦІЯ_3 за фактом неправомірних дій службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які в 2016-2017 роках провели відкриті торги з закупівлі піску, у підприємств, а саме:: МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ, ЄДРПОУ НОМЕР_2 юридична адреса АДРЕСА_2 , фактична адреса АДРЕСА_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) юридична адреса: Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Обознівка, керівник ОСОБА_4 з порушенням умов договору що призвело до збитків державі у великих розмірах.

В рамках кримінального провадження встановлено, 07.09.2017 державним підприємством ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , оприлюднено оголошення щодо проведення відкритих торгів відповідно до якого визначено закупівлю піску кар`єрного в кількості 50000 тон, період поставки з 01.11.2017 по 31.12.2017. В подальшому ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » оприлюднена тендерна документація щодо проведення відкритих торгів на закупівлю товару «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі (пісок кар`єрний)», яка затверджена головою тендерного комітету головним бухгалтером ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_5 протоколом №82 «Е» від 04.09.2017, відповідно до тендерної документації визначені кількісні та якісні характеристики товарів в тому числі визначений порядок та місце поставки вказаного піску, згідно розділу I «Загальні положення», а саме п. 4 «Інформація про предмет закупівлі» п.п. 4.3 «місце, кількість, обсяг поставки товарів (надання послуг, виконання робіт)» зазначено що місцем поставки є «Склад постачальника» «50000 т». Відповідно до Додатку №5 до тендерної документації «Проект договору №_____, Про закупівлю товару Для резидентів» визначено поняття щодо здійснення фактичного постачання піску в адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме п. 5 «Поставка товарів», п.п. 5.2 «Поставка Товару здійснюється на умовах EXW (склад постачальника) відповідно до Інкотермс 2010».

Відповідно до вказаних умов в договорі визначено поняття відповідності умов поставки відповідно до міжнародних норм Інкотермс 2010 EXW (EX Works (... named place) Франко завод (... назва місця), термін "Франко завод" означає, що продавець вважається таким, що виконав свої обов`язки з постачання, коли він надасть товар у розпорядження покупця на своєму підприємстві чи в іншому названому місці (наприклад: на заводі, фабриці, складі тощо). Продавець не відповідає за завантаження товару на транспортний засіб, а також за митне очищення товару для експорту.

Відповідно показів працівників ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 , встановлено, що окрім навантаження піску з кар`єру розміщеного в с. Неопалимівка, Кіровоградського району згідно укладеного договору з МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ, ЄДРПОУ НОМЕР_2 останніми здійснюється видобуток (викопування) піску, який в подальшому постачається в адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Фактичне видобування корисних копалин, піску, працівниками ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » свідчить про порушення умов укладеного договору, а саме п.п. 5.2 «Поставка Товару здійснюється на умовах EXW (склад постачальника) відповідно до Інкотермс 2010» та фактичне зловживання службовим становищем посадових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

За результатами проведеного розрахунку фактичних затрат на видобування(викопування) піску в кількості 50 тис. тон. ІНФОРМАЦІЯ_6 встановлено, що з урахуванням всіх адміністративних витрат згідно норм визначених Державними будівельними нормами та автоматизованим обчислюваним комплексом АВК-5 у версії 3.2.2. фактична кошторисна вартість щодо виконання вказаного обсягу робіт становитиме 391 тис. 337 грн.

Враховуючи вищевикладене з метою проведення судово-технічних, судово-економічних експертиз та встановлення фактичних збитків завданих в наслідок зловживання службовим становищем посадових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ виникла необхідність у проведені тимчасового доступу до речей та документів, з метою вилучення оригіналів документів, у разі відсутності копій, які перебувають у власності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 »

За правилами ч. 2 ст. 163 КПК України, виклик володільця документів не проводився, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Заслухавши слідчого, який підтримав внесене клопотання, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч. 2 ст. 91 КПК України доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, зокрема і подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). При цьому, положеннями ст. 92 КПК України регламентовано, що обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 цього Кодексу покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку) ч. 1ст. 159 КПК України.

Матеріали клопотання містять достатні дані про здійснення досудового розслідування зазначеного вище злочину, а також дані про те, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні. Проте, серед тих документів, до яких планується отримати тимчасовий доступ є документи, при вилученні яких робота підприємства може призупинитися, із-за чого ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може отримати чималі збитки. Зважаючи на викладене, тимчасовий доступ необхідно надати лише до тих документів, які пов`язані з виконанням договорів між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та МП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »№468/13/191Е від 02.06.2017 року та №956/13/472Е від 07.11.2017 року про закупівлю товару, а також документів, які стосуються передання в оренду екскаваторів. Крім того, тимчасовий доступ до документів необхідно надати лише за період з 02.06.2017 року по 13.11.2017 року, тобто лише за той період з якого починається дія першого договору, а саме договору №468/13/191Е від 02.06.2017 року.

Відповідно до положень ст. 9 КПК України слідчий зобов`язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що матеріали клопотання містять достатні дані щодо необхідності надання тимчасового доступу до вищевказаних документів,які перебувають у власності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , проте без вилучення оригіналів, лише з наданням можливості відзняти копії з зазначених документів та вилучити їх.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.132, 160, 163-165, 166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів за період з 02.06.2017 року по 13.11.2017 рік, які перебувають у власності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , та пов`язані з виконанням договорів між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та МП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №468/13/191Е від 02.06.2017 року та №956/13/472Е від 07.11.2017 року про закупівлю товару, а також документів, які стосуються передання в оренду екскаваторів, за період з 02.06.2017 року по 13.11.2017 рік а саме: документів щодо проведення конкурсних торгів із закупівлі «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі (пісок кар`єрний)» в період з 02 червня 2017 року по 13 листопада 2017 року, а саме: рішення про утворення тендерного комітету та положення про нього, рішення про призначення голови тендерного комітету, заступника (заступників) голови тендерного комітету та секретаря, документів, щодо затвердження складу тендерного комітету та визначення функцій кожного члена комітету, протоколів засідань тендерного комітету, зокрема протоколів вибору процедури закупівлі, розкриття тендерних (цінових) пропозицій, оцінки та акцепту тендерних (цінових) пропозицій, тендерної документації у повному обсязі, листування із суб`єктами господарювання, запитів учасників тендерів на отримання тендерної документації, тендерних пропозицій наданих усіма учасниками процедур закупівлі, заявки на участь у попередній кваліфікації учасників, реєстрів отриманих тендерних (цінових) пропозицій, повідомлень про акцепт тендерної пропозиції, звітів про результати проведення процедур закупівель, договорів підряду (субпідряду) із додатками і змінами до них; про закупівлю укладені відповідно до вимог тендерної документації та умов акцептованої тендерної пропозиції, прибуткових накладних, специфікацій (вимог до предмету закупівлі), актів прийому передачі, видаткових, податкових накладних; завірених копій документів, а саме: положення про створення, статуту підприємства, реєстраційних документів, ліцензій, дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, документів з призначення директора, головного бухгалтера, посадових інструкцій, особових справ останніх; оригіналів документів щодо виконання робіт з транспортування, навантаження піску відповідно до укладених договорів МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ, які діяли в період з 02 червня 2017 року по 13 листопада 2017 року; оригіналів документів що підтверджують залучення механізмів та спеціальної техніки, призначеної для виконання робіт, документів по використанню палива, подорожні, шляхові листи оригіналів документів з прийняття на роботу осіб, які були задіяні під час транспортування, навантаження піску відповідно до укладеного договору МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ; копій штатного розпису який діяв в період з 02 червня 2017 року по 13 листопада 2017 року, наряди на виконання вказаних робіт, табеля обліку робочого часу, відомості по нарахуванню та по виплаті заробітної плати; оригіналів журналів виконання робіт; оригіналу виписки руху грошових коштів по всім розрахунковим рахункам, відкритими за період з 02 червня 2017 року по 13 листопада 2017 року; оригіналів листування МП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » у формі ТОВ та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх.

В іншій частині вимог - відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 15.12.2017 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухва ла може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області протягом 5 днів з дня її оголошення в частині дозволу вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших речей і документів, за відсутності яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 70455111
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку