open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

18 листопада 2017 року Справа № 813/4200/17

Львівський окружний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Качур Р.П., суддів Гулика А.Г., Лунь З.І., за участю секретаря судового засідання Приймака С.І., представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача Боєчка С.Я. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом представника місцевої організації політичної партії «Громадянська позиція» в міській територіальній виборчій комісії ОСОБА_1 до Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії про визнання протиправною та скасування постанови, зобов'язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов представника місцевої організації політичної партії «Громадянська позиція» в міській територіальній виборчій комісії ОСОБА_1 до Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії, в якому позивач просить про:

- визнання такою, що не відповідає вимогам законодавства, порушує виборчі права громадян, права та інтереси суб'єкта виборчого процесу, постанову Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії «Про утворення територіальних виборчих округів, встановлення їх меж та нумерації» № 4 від 15.11.2017 року;

- скасування постанови Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії «Про утворення територіальних виборчих округів, встановлення їх меж та нумерації» № 4 від 15.11.2017 року ;

- зобов'язання Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії здійснити дії щодо утворення територіальних виборчих округів у відповідності до вимог ст. 17 Закону України «Про місцеві вибори» з максимально наближеною до середньої кількості виборців у кожному територіальному виборчому окрузі.

Вирішуючи питання про наявність повноважень ОСОБА_1 на звернення до суду з адміністративним позовом від імені місцевої організації політичної партії «Громадянська позиція» суд зазначає наступне.

Частинами 2, 3 ст. 61 Закону України «Про місцеві вибори» № 595-VIII від 14.07.2015 року передбачено, що місцева організація партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, має право делегувати одного представника до територіальної виборчої комісії, яка зареєструвала виборчі списки кандидатів у депутати з відповідних місцевих виборів, з правом дорадчого голосу, який уповноважений представляти інтереси місцевої організації цієї партії в територіальній виборчій комісії під час виборчого процесу. Кандидатура представника в територіальній виборчій комісії затверджується керівним органом місцевої організації партії.

Представником місцевої організації партії в територіальній виборчій комісії може бути громадянин України, який має право голосу.

Не може бути представником місцевої організації партії в територіальній виборчій комісії член виборчої комісії, довірена особа кандидата, посадова особа органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим чи органу місцевого самоврядування, військовослужбовець, особа рядового та начальницького складу органів Державної кримінально-виконавчої служби України, поліцейський, працівник Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, особа, яка проходить альтернативну (невійськову) службу, особа, яка має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, що не погашена або не знята в установленому законом порядку.

В судовому засіданні судом з'ясовано, що ОСОБА_1 є секретарем Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії відповідно до подання Кам'янка-Бузької районної організації політичної партії «Громадянська позиція» для обов'язкового включення до складу Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії і стверджує, що цього є достатньо для звернення до суду від імені політичної партії, як суб'єкта виборчого процесу.

Відповідач зазначив, що він не визначився з правовою позицією щодо цього питання.

Суд, заслухавши пояснення ОСОБА_1 та представника відповідача, з'ясував обставини, якими вони обґрунтовуються, повно, всебічно та об'єктивно дослідив докази у справі, та встановив наступне.

ОСОБА_1, поданням Кам'янка-Бузької районної організації політичної партії «Громадянська позиція» запропоновано для обов'язкового включення до складу Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії від районної організації політичної партії «Громадянська позиція» і призначено секретарем такої.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка відповідно до закону про вибори чи референдум зареєстрована як уповноважена особа (представник) партії (блоку), місцевої організації партій, ініціативної групи референдуму, діє як представник відповідної партії (блоку), місцевої організації партії, ініціативної групи референдуму у справах, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, без додаткового уповноваження.

Частиною 3 ст. 178 КАС України документом, що підтверджує повноваження представників, визначених частинами першою і другою цієї статті, є відповідне посвідчення, видане в порядку, встановленому законом про вибори чи референдум.

Частиною п'ятою статті 61 Закону України «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія не пізніше трьох днів з дня надходження документів, зазначених у частині четвертій цієї статті, реєструє представника місцевої організації партії в територіальній виборчій комісії з правом дорадчого голосу та видає йому посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

ОСОБА_1 в судовому засіданні підтвердила, що посвідчення представника місцевої організації партії в територіальній виборчій комісії в неї немає, лише посвідчення секретаря територіальної виборчої комісії і вважає цього достатнім для звернення з відповідним позовом до суду та представництва інтересів місцевого осередку партії.

З урахуванням зазначених обставин судом встановлено, що ОСОБА_1 не має повноважень звертатися до суду з позовом від імені місцевої організації політичної партії «Громадянська позиція».

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 155 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо позовну заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи.

Враховуючи те, що позовна заява від імені позивача подана ОСОБА_1, яка не має повноважень на ведення справи, таку необхідно залишити без розгляду.

Керуючись п. 2 ч. 1 ст. 155, ст.ст. 158-160, 165, 167, 172, 178 КАС України, суд -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву представника місцевої організації політичної партії «Громадянська позиція» в міській територіальній виборчій комісії ОСОБА_1 до Кам'янка-Бузької міської територіальної виборчої комісії про визнання протиправною та скасування постанови, зобов'язання вчинити дії - залишити без розгляду.

2. Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Згідно із ч. 3 ст. 177 КАС України судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, визначених ст.ст. 172-175 цього Кодексу, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 КАС України судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 172-175 цього Кодексу, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у дводенний строк з дня їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, не пізніше як за чотири години до початку голосування.

Головуючий суддя Качур Р.П.

Суддя Гулик А.Г.

Суддя Лунь З.І.

Джерело: ЄДРСР 70325241
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку