open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 373/1316/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2017 року Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області, діючи як адміністративний суд, в складі:

головуючого – судді Керекези Я.І.

при секретарі Ткалі І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Переяслав-Хмельницький справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Київській області про скасування рішення та зобов’язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом і просить скасувати рішення відповідача від 05 липня 2017 року про неврахування часу догляду за дочкою ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, до досягнення нею 12-ти річного віку відповідно до п.13 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та просить зобов’язати відповідача зарахувати до страхового стажу вищезазначений період.

Посилається на те, що 29 червня 2016 року звернувся до відповідача із заявою про зарахування до страхового стажу часу догляду за потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи дитиною ОСОБА_3 Відповідач відмовив йому у призначенні пенсії з врахуванням вищезазначеного стажу, посилаючись на те, що час догляду за дитиною, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи не може бути зарахований до страхового стажу, поскільки позивач в той час був головою Фермерського господарства «Рось». Його дружина ОСОБА_4 на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України не перебуває та пенсію не отримує, тобто вищезазначеними пільгами вона не скористалася. ФГ «Рось» зареєстроване за місцем його проживання, тому він доглядав дітей, бо перебував постійно вдома. Стаж роботи в господарстві йому не зарахований до трудового стажу, що дає йому право на пенсію. В своїй заяві посилається на постанову Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 24 квітня 2017 року, якою було зобов’язано відповідача розглянути питання про включення до страхового стажу вищезазначеного періоду.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав і просив їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_5 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала, зазначивши, що загальний стаж позивача становить 10 років 19 днів. Відповідно до ст.26 Закону України «про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та при наявності страхового стажу не менше 15 років. Час роботи у ФГ «Рось» не зараховано позивачу у страховий стаж, поскільки відповідно до п.3 ст.34 Закону України «Про фермерське господарство» час роботи у фермерському господарстві членів господарства та осіб, які працюють у ньому за договором (контрактом), зараховується до загального і безперервного стажу роботи на підставі запису у трудовій книжці і документів, що підтверджують сплату внесків на соціальне страхування. Однак ОСОБА_1 внески на соціальне страхування не сплачував. Крім того, відповідно до п.13 ч.1 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» до стажу роботи одному із батьків зараховуються час догляду за дитиною, потерпілою від наслідків аварії на ЧАЕС, до досягнення нею 12-ти річного віку. При цьому дана особа в цей час має бути не працевлаштована і не бути зареєстрованою, як фізична особа-підприємець. Відповідно до записів у трудовій книжці позивач з 21 січня 1992 року по 08 лютого 2010 року був головою ФГ «Рось», тому зарахувати даний період до страхового стажу неможливо, поскільки на це немає законних підстав.

Судом встановлено наступне.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії VII-БК № 378662 від 20 лютого 1993 року батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, є ОСОБА_1 і ОСОБА_4 (а.с.13).

Згідно копії посвідчення серії Д № 217799, виданого 11 березня 1994 року Київською облдержадміністрацією, ОСОБА_3 є дитиною, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи (а.с.12).

Згідно копії довідки ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду Київської області № 6620/02 від 22 грудня 2016 року ОСОБА_4 станом на 22 грудня 2016 року на обліку не перебуває та пенсію не отримує (а.с.22).

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців позивач був керівником Фермерського господарства «Рось», яке було зареєстроване 21 січня 1992 року (а.с.23).

Згідно копії із трудової книжки позивача, в період із 21 січня 1992 року по 08 лютого 2010 року був головою Фермерського господарства «Рось» (а.с.24-25).

Постановою Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 24 квітня 2017 року було зобов’язано ОСОБА_2 об’єднане управління Пенсійного фонду Київської області розглянути питання включення до страхового стажу ОСОБА_1 час догляду за дитиною, яка є потерпілою від Чорнобильської катастрофи відповідно до п.13 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» ( а.с.7).

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 06 червня 2017 року дана постанова була залишена без змін (а.с.8-10).

Рішенням начальника ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області від 05 липня 2017 року позивачу було відмовлено у призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку відповідно до ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, як постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в зв’язку з відсутністю необхідного страхового стажу роботи. Загальний страховий стаж ОСОБА_1 становить 11 років 7 місяців 4 дні. Час догляду за дитиною, яка є потерпілою від Чорнобильської катастрофи, відповідно до п.13 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» зарахувати до страхового стажу немає законних підстав, поскільки відповідно до записів у трудовій книжці позивач із 21 січня 1992 року по 08 лютого 2010 року був головою ФГ «Рось» (а.с.4).

Відповідно до ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно ст.26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Відповідно до ст.24 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Згідно ч.3 ст.34 Закону України «Про фермерське господарство» час роботи у фермерському господарстві членів господарства та осіб, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом), зараховується до загального і безперервного стажу роботи на підставі записів у трудовій книжці і документів, що підтверджують сплату внесків на соціальне страхування.

Відповідно до п.13 ч.1 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» до стажу роботи одному з батьків зараховується час догляду за потерпілою дитиною до досягнення нею віку 12 років. Відповідно до п.11 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12 серпня 1993 року, час догляду одного з батьків за потерпілою дитиною від Чорнобильської катастрофи до досягнення нею 12-річного віку встановлюється на підставі:

-свідоцтва про народження дитини або паспорта;

-посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи або довідки про видачу такого посвідчення;

-заяви особи, яка звернулася за призначенням пенсії, про те, що ніхто з батьків не скористався пільгою, передбаченою пунктом 13 статті 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

-документів про те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один з батьків не працював.

Документами, які підтверджують те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один з батьків не працював, є:

-виписка з трудової книжки;

-відомості про відсутність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців інформації про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, отримані в порядку взаємного обміну інформацією;

-інформація із системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

Відповідно до ст.9 КАСУ суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1, поскільки вони суперечать правовим нормам чинного законодавства України. Позивачу ОСОБА_2 об’єднаним управлінням Пенсійного фонду Київської області було правомірно відмовлено у зарахуванні до страхового стажу часу догляду за дитиною, яка є потерпілою від Чорнобильської катастрофи, відповідно до п.13 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», поскільки відповідно до записів у трудовій книжці позивач в цей час був головою ФГ «Рось».

Належних та допустимих доказів факту здійснення позивачем догляду за дитиною суду не надано.

На підставі викладеного, ст.ст.30, 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ст.ст. 24, 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст.34 Закону України «Про фермерське господарство», Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12 серпня 1993 року, керуючись ст.ст.8, 9, 10, 11, 71, 94, 99, 159-163 КАС України, суд, –

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Київській області про скасування рішення та зобов’язання вчинити дії – відмовити.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Складання постанови в повному обсязі вчинено 17.11.2017.

Суддя Я. І. Керекеза

Джерело: ЄДРСР 70297772
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку