open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

12 жовтня 2017 року

справа № 321/145/17 (2-а/321/4/2017)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Чабаненко С.В.

суддів: Баранник Н.П. Щербака А.А.

за участю секретаря судового засідання: Спірічева Я.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпро апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Михайлівського районного суду Запорізької області від 15 лютого 2017 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Михайлівському районі Запорізької області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернулась до суду з адміністративним позовом до Управління пенсійного фонду України в Михайлівському районі Запорізької області, в якому просила:

- визнати протиправною відмову УПФУ в Михайлівському районі Запорізької області у виплаті ОСОБА_1 грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком, викладену у листі від 25.01.2017 року № 2/Б-9;

- зобов’язати УПФУ в Михайлівському районі Запорізької області виплатити ОСОБА_1 передбачену пунктом 7-1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загально обов'язкове державне пенсійне страхування» грошову допомогу, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком.

Постановою Михайлівського районного суду Запорізької області від 15 лютого 2017 року в задоволені позову відмовлено.

Не погодившись з постановою суду, ОСОБА_2 звернулася з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржувану постанову суду та прийняти нову постанову, якою позов задовольнити в повному обсязі.

Сторони, належним чином повідомлений про день, місце і час розгляду апеляційної скарги, доказом чого є поштове повідомлення, у судове засідання не прибули, про причини неприбуття не повідомили.

Згідно частини 4 статті 196 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та матеріалами справи підтверджено, ОСОБА_1 з вересня 2016 року призначено пенсію за віком, що підтверджується протоколом № 485 від 16.09.2016 року.

20 січня 2017 року позивач звернулась до відповідача із заявою щодо призначення грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення пенсії за віком, відповідно до п.7-1 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загально обов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідач листом від 25 січня 2017 року № 2/Б-9 відмовив ОСОБА_1 у призначені грошової допомоги відповідно до п.7-1 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». В обґрунтування відмови в листі зазначено, що посада, яку займала ОСОБА_1, не надає права на призначення пенсії за вислугу років як працівнику освіти, і відповідно, не надає права на виплату грошової допомоги при призначенні пенсії за віком.

Відмовляючи в задоволені позову, суд першої інстанції дійшов висновку, що зазначеного, УПФУ в Михайлівському районі Запорізької області правомірно відмовлено ОСОБА_1 в призначені грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій станом на день призначення.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.

Згідно з п. 7-1 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058-ІУ від 09.07.2003 року особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів “е”-“ж” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення” № 1788-ХІІ від 05.11.1991 року (надалі - Закон № 1788), і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Порядок обчислення стажу, який дає право на призначення грошової допомоги, механізм виплати цієї допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом “е” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення” визначено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджується в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 року - не менше 25 років та після цієї дати: з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - не менше 26 років.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04 листопада 1993 року.

Відповідно до ст.39 Закону України «Про освіту» до позашкільних навчальних закладів належать: палаци, будинки, центри, станції дитячої, юнацької творчості, учнівські та студентські клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, школи мистецтв, студії, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади, бібліотеки, оздоровчі та інші заклади.

Згідно з ч.2 ст.54 Закону України «Про освіту» педагогічну діяльність у навчальних закладах здійснюють педагогічні працівники, у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації та закладах післядипломної освіти - науково-педагогічні працівники.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про позашкільну освіту» та Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2011 року №433, до позашкільних навчальних закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші).

Статтею 19 Закону України «Про позашкільну освіту», пунктом 25 Положення про позашкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2011 року №433, встановлено, що учасниками навчально-виховного процесу в позашкільному навчальному закладі, зокрема, є педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекарі, спеціалісти, залучені до навчально-виховного процесу.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про позашкільну освіту» педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів мають право на пенсію за вислугою років за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» посади вчителів, викладачів всіх спеціальностей відносяться до категорії педагогічних працівників.

На підставі п. 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 433 від 06 травня 2001 року, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні театральні, хорові, мистецтв та інші), відносяться до позашкільних навчальних закладів.

Так, на підставі Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909, робота в загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах на посадах учителів, логопедів, вчителів-логопедів, вчителів-дефектологів, викладачів, сурдопедагогів, тифлопедагогів, вихователів, завідуючих та інструкторів слухових кабінетів, директорів, завідуючих, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючих навчальною і навчально-виховною частиною, завідуючих філіями, їх заступників з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи, соціальних педагогів (організаторів позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичних психологів, педагогів-організаторів, майстрів виробничого навчання, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи дає право на пенсію за вислугою років.

Крім того, згідно вказаного переліку у позашкільних навчальних закладах право на пенсію за вислугу років мають директори, їх заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідуючі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, з трудової книжки ОСОБА_1, остання працювала викладачем теоретичних дисциплін, фортепіано, у комунальному спеціалізованому мистецькому навчальному закладі «Пришибська дитяча музична школа Михайлівської районної ради Запорізької області».

Також з матеріалів справи вбачається, що відповідно до Статуту комунального спеціалізованого мистецького навчального закладу «Пришибська дитяча музична школа Михайлівської районної ради Запорізької області», затвердженого рішенням районної ради п’ятого скликання 29 травня 2008 року № 8, зазначений заклад є позашкільним навчальним закладом культури та мистецтва і здійснює свою діяльність відповідно до Положення про позашкільний навчальний заклад, Положення про початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади системи Міністерства культури і мистецтв України від 08 серпня 2001 року №523.

Зазначене також підтверджується наявними в матеріалах справи листами Відділу культури і туризму Михайлівської РДА Запорізької області від 29 листопада 2016 року №015/01-19 «Про підпорядкування Пришибської дитячої музичної школи» та від 22 листопада 2016 року №01-02-26/1980 «Про надання інформації на запит».

Крім того, згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 06 лютого 2016 року № НОМЕР_1, КСМНЗ «Пришибська ДМШ» підпорядкована Відділу культури і туризму Михайлівської районної державної адміністрації Запорізької області.

Отже, колегія суддів враховуючи вищенаведене доходить висновку, що оскільки посада викладача в дитячій музичній школі (установі, яка підпорядкована відділу культури і туризму) Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909, не передбачена, а тому пенсійний орган правомірно відмовив ОСОБА_1 у призначенні грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

З урахуванням приведеного, колегія суддів дійшла висновку, що постанова суду першої інстанції ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному дослідженні в судовому засідання усіх обставин справи в їх сукупності.

Доводи апеляційної скарги не спростовують правового обґрунтування, покладеного в основу судового рішення, тому не можуть бути підставою для скасування постанови суду першої інстанції.

Відповідно до статті 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права

Керуючись ст.ст.160, 196, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд, -

У х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 – залишити без задоволення.

Постанову Михайлівського районного суду Запорізької області від 15 лютого 2017 року по справі № 321/145/17(2-а/321/4/2017)– залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня її складення у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий: С.В. Чабаненко

Суддя: Н.П. Баранник

Суддя: А.А. Щербак

Джерело: ЄДРСР 70276552
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку