open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2017 р. Справа №818/1432/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соп'яненка О.В.,

суддів: Опімах Л.М., Соколова В.М.,

розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Міністерства соціальної політики України про визнання бездіяльності протиправною та стягнення моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, мотивуючи вимоги тим, що 15.08.2017 направив відповідачу заяву, в якій просив вирішити питання виплати йому щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Всупереч вимог Закону України "Про звернення громадян" відповідь надана не керівником органу, який звернення отримав; строки розгляду заяви було порушено; не роз'яснено порядок оскарження відповіді на звернення. Такими неправомірними діями відповідача йому завдано психологічні страждання, що призвело до порушення нормальних життєвих зв'язків. Просить визнати протиправною бездіяльність відповідача при розгляді його заяви та стягнути моральну шкоду в сумі 5 000 грн.

Відповідач подав заперечення проти позову, де вказує, що звернення надійшло до міністерства 19.08.2017, а відповідь надана 23.08.2017, тобто у встановлений законом місячний строк. Посилання позивача на моральні страждання є необгрунтованими, оскільки не доведено причинний зв'язок між протиправною поведінкою органу державної влади та заподіяною шкодою. Просить відмовити в задоволенні позову.

Сторони в судове засідання не з'явились. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Подали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню. Судом встановлено, що 15.08.2017 позивач звернувся до Міністерства соціальної політики України з заявою про отримання щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня у відповідності до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" за 2017 рік (а.с.7). Листом №720/0/167-17/401 від 23.08.2017 позивачу надано відповідь за підписом начальника відділу соціальної адаптації учасників АТО та військовослужбовців звільнених у запас або відставку управління у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції ОСОБА_2 (а.с. 8). Як вбачається з наданої відповідачем реєстраційно-контрольної картки звернення позивача розглянуто 23.08.2017 (а.с. 16).

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про звернення громадян" звернення, оформлені належним чинним і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду; якщо питання, порушені в одержаному органом державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, об’єднаннями громадян або посадовими особами зверненні, не входять до їх повноважень, воно в термін не більше п’яти днів пересилається ними за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянину, який подав звернення; у разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в той же термін повертається громадянину з відповідними роз’ясненнями.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про звернення громадян" органи державної влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, до повноважень яких належить розгляд заяв (клопотань), зобов'язані об'єктивно і вчасно розглядати їх, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства і забезпечувати їх виконання, повідомляти громадян про наслідки розгляду заяв (клопотань).

Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов'язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов'язки.

Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз'ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

Стаття 15 Закону України "Про звернення громадян" вимагає надання відповіді на звернення за підписом керівника органу, або особи, яка виконує його обов'язки. Як встановлено судом, позивач звертався до Міністерства соціальної політики України, тобто відповідь повинна бути надана за підписом Міністра соціальної політики або особи, яка виконує його обов'язки. Відповідь на звернення ОСОБА_1 надана за підписом начальника відділу соціальної адаптації учасників АТО та військовослужбовців звільнених у запас або відставку управління у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції ОСОБА_2Андросенко. Відповідачем не надано доказів, що ця особа виконує обов'язки міністра або що звернення у встановленому статтею 7 Закону України "Про звернення громадян" порядку було переслане за належністю.

Всупереч вимог статті 15 вищевказаного закону відповідачем також не роз'яснено порядок оскарження відповіді на звернення.

Враховуючи викладені вище обставини, суд дійшов висновку, що відповідь позивачу на його звернення була надана із порушенням вимог закону, а тому позовні вимоги в частині визнання протиправною бездіяльності Міністерства соціальної політики підлягають задоволенню.

Разом з тим, суд вважає необгрунтованими доводи позивача про порушення строку розгляду його звернення. Відповідно до ст. 20 Закону України "Про звернення громадян" звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Як вбачається з матеріалів справи, заяву позивач направив відповідачу 15.08.2017. Відповідь на звернення ОСОБА_1 надана 23.08.2017, про що свідчать дата відповіді та дані реєстраційно-контрольної картки (а.с. 9,16). Жодних доказів, які б спростовували факт надання відповіді саме 23.08.2017 або підтверджували надання відповіді в інший строк суду не надано. Позивач стверджує, що отримав відповідь на звернення 28.09.2017, однак ця інформація не підтверджується наявними у справі матеріалами. Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність порушення відповідачем строку розгляду звернення ОСОБА_1

Вимоги в частині стягнення з відповідача грошових коштів в рахунок компенсації моральної шкоди у розмірі 5000,00 грн. є необґрунтованими та задоволенню не підлягають. Згідно з п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 №4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди", під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв’язку з ушкодженням здоров’я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв’язку з незаконним перебуванням, під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв’язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Позивачем не надано суду доказів спричинення йому моральної шкоди, не вказано, в чому вона полягає, не доведено причинних зв’язків між завданою шкодою та конкретними неправомірними діями відповідача.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Міністерства соціальної політики України про визнання бездіяльності протиправною та стягнення моральної шкоди – задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Міністерства соціальної політики України при розгляді заяви ОСОБА_1 від 15 серпня 2017 року стосовно надання одноразової щорічної допомоги як учаснику бойових дій.

В задоволенні позовних вимог про стягнення моральної шкоди в сумі 5 000 грн. відмовити в зв'язку з необгрунтованістю.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя О.В. Соп'яненко

судді Л.М. Опімах

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 70275453
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку