open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 309/3102/17

Провадження № 2/309/1763/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2017 року м. Хуст

Хустський районний суд

Закарпатської області

в складі: головуючого-судді: Сідей Я.Я.

при секретарі: Раковці Г.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хуст справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2

до

ОСОБА_3

про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1, ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до відповідача ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. Посилається на те, що вона є власниками квартири АДРЕСА_1. Старша донька позивача ОСОБА_1 – відповідач по справі, зареєстрована у їхній квартирі з вересня 2012 р., однак, фактично в ній не проживає з квітня 2012 р. Знятися з реєстрації в добровільному порядку відповідач відмовляється. Просять суд визнати ОСОБА_3 такою, що втратила право користування квартирою №2 в будинку №32 по вул. Братів Бращайків в м.Хуст.

В судове засідання позивачі не з’явилися. Їхнім адвокатом згідно договору про надання правової допомоги ОСОБА_4 суду подано заяву, в якій вона просить провести розгляд справи у її відсутності. Позов підтримує та просить задоволити. Проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з’явилася. Про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Причини неявки суду не повідомила. Відповідно до ч.1 ст. 224 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, з урахуванням заяви адвоката позивачів про розгляд справи у її відсутності, неявки відповідача, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов слід задоволити, виходячи з наступних підстав.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Згідно ст.319 ч.1 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не можу бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Судом встановлено, що позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 є власницями квартири АДРЕСА_2 /а.с.5/.

Виходячи з положень статей 16, 386, 391 ЦК України власник має право звернутися до суду з вимогою про захист порушеного права будь-яким способом, що є адекватним змісту порушеного права, який ураховує характер порушення та дає можливість захистити порушене право.

Відповідач ОСОБА_3 зареєстрована в квартирі позивачів, однак згідно акту обстеження житлово-побутових і матеріальних умов від 21.09.2017 р. така за вказаною адресою не проживає /а.с.9-11/.

Як вбачається із заяви відповідача від 06.02.2015 р., довіреністю, посвідченою третім секретарем з консультативно-правових питань посольства України у Французькій Республіці ОСОБА_5 від 06.02.2015 р., виду на проживання, виданого 04.06.2017 р., відповідач проживає у Франції більше двох років /а.с. 6-8,16/.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідач ОСОБА_3 не проживає ІНФОРМАЦІЯ_1 тривалий період часу, суд приходить до висновку, що її слід визнати такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою, свідоцтва про смерть.

Відповідно до ст.14 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягає виконанню на всій території України.

Керуючись ст.ст. 10, 14, 60, 197, 209, 212-215, 218, 224-227 ЦПК України, ст.ст.16,319,321,386, 391 ЦК України, Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», суд, –

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визнати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 такою, що втратила право користування житловим приміщенням за адресою: м. Хуст, вул. Братів Бращайків,32/2 Закарпатської області.

Дане рішення є підставою для зняття ОСОБА_3 з реєстрації в м. Хуст, вул. Братів Бращайків, 32/2 Закарпатської області.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем протягом десяти днів з дня отримання його копії до Хустського районного суду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з дня проголошення рішення до апеляційного суду Закарпатської області.

Суддя Хустського

районного суду: ОСОБА_6

З оригіналом вірно:

Суддя Хустського

районного суду: ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 70255794
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку