open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа

№ 724/1406/17

Провадження

№ 2-о/724/92/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2017 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

секретаря: Рижак О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хотині Чернівецької області справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Рухотинська сільська рада про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем,-

В С Т А Н О В И В:

12 вересня 2017 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду Чернівецької області із заявою про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем, в якій просить встановити факт спільного проживання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 із ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 на момент його смерті.

В обгрунтування заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її батько ОСОБА_2. Після його смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку, розміром 0,25 га, яка перебувала у власності померлого на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 15.06.2009 року, яка знаходиться в с.Рухотин, Хотинського району, Чернівецької області.

Зазначає, що за життя ОСОБА_2 склав заповіт щодо розпорядження даною земельною ділянкою та заповів її у власність дочки ОСОБА_1 Заявник ОСОБА_1 являється спадкоємцем і в серпні 2017 року, маючи намір прийняти спадщину, звернулась до нотаріальної контори, але у зв'язку з тим, що вона не була зареєстрована(прописана) з померлим, їй було рекомендовано звернутись до суду.

Враховуючи вищевикладене та те, що встановити даний факт можливо лише в судовому порядку, заявник ОСОБА_1 просить задовольнити заяву в повному обсязі.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, але від неї на адресу суду надійшла заява з проханням розглянути справу за її відсутності, просить задовольнити вимоги заяви в повному обсязі.

Заінтересована особа - представник Рухотинської сільської ради - В.І.Докієн в судове засідання не з'явився, проте надав на адресу суду заяву, в якій заявлені вимоги сільська рада визнає в повному обсязі не заперечує проти їх задоволення та просить справу слухати за відсутності представника сільської ради, наслідки відомі та зрозумілі.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в своїх письмових поясненнях підтвердили той факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно, з 2012 року проживала із ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 та на момент його смерті.

Вивчивши та дослідивши матеріали заяви, суд приходить висновку що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, з урахуванням заяв сторін про слухання справи за їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання позову не суперечить закону або не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем, оскільки їй неможливо прийняти спадщину після його смерті.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_2 згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 11.01.2013 року (а.с.4).

Відповідно до повідомлення з нотаріальної контори № 616/01-16 від 23.08.2017 року вбачається, що ОСОБА_1 необхідно звернутись до суду для встановлення факту постійного проживання із ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 на день його смерті (а.с.9).

Згідно копії державного акту серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_2 отримав даний державний акт на право власності на земельну ділянку, розміром 0,25 га, яка знаходиться в с.Рухотин, Хотинського району, Чернівецької області.

Відповідно до копії заповіту від 03.11.2011 року, реєстраційний номер 18, посвідченого секретарем Рухотинської сільської ради Хотинського району Чернівецької області І.Роскрут, підтверджується той факт, що покійний ОСОБА_2 заповів земельну ділянку згідно державного акта серії НОМЕР_1 від 15.06.2009 року, заповідає у власність ОСОБА_1 (а.с.6).

Відповідно до довідок № 665 від 08.09.2017 року, № 793 від 13.11.2017 року виданих виконкомом Рухотинської сільської ради Хотинського району Чернівецької області підтверджується факт, що дійсно ОСОБА_1, 1966р.н., зареєстрована за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала з покійним ОСОБА_2 останні п'ять років, до дня його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_3, вела спільне господарство, проводила його похорон і фактично проживає там на сьогоднішній день (а.с.8, 29).

Згідно копії довідки Полянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини від 29.06.2012 року ОСОБА_2 потребував домашнього догляду через хворобу (а.с.30).

У ст. 1 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, місце перебування особи - це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання -житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Відповідно до ч.1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

У відповідності до ст. 256 ч. 2 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно до п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику в справах про спадкування» Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Отже, з урахуванням вищенаведеного, у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених заявником та викладених у письмових поясненнях свідків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 57-60, 209, 212-215, 234, 235, 256 ч. 2 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Рухотинська сільська рада про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 із ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 на момент його смерті.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернівецької області через Хотинський районний суд терміном десять днів з дня його оголошення, а особами, які не були в судовому засіданні в цей же термін і в цьому ж порядку з дня отримання ними копії рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом.

Суддя:

Л. Л. Гураль

Джерело: ЄДРСР 70253471
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку