open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 739/1677/17

Провадження № 2-о/739/100/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2017 р. м. Новгород-Сіверський

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Чепурка В.В.,

за участі:

секретаря - Лукаш Н.Я.,

прокурора - Сльозки А.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу окремого провадження за заявою заступника керівника Менської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою,

В С Т А Н О В И В:

Заступник керівника Менської місцевої прокуратури, діючи в інтересах держави в особі Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, звернувся до суду із заявою про визнання відмерлою спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2

Свою заяву обґрунтовує тим, що після смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 року відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,9711 га, що підтверджується державний актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 20 жовтня 2004 року. При цьому спадщина ОСОБА_2 ніким прийнята не була, відповідно на даний час є всі підстави для визнання цієї спадщини відумерлою.

У судовому засіданні прокурор Новгород-Сіверського відділу Менської місцевої прокуратури заяву підтримав та просив її задовольнити з викладених в ній підстав.

Представник Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області до суду не з'явилася, при цьому подала заяву про розгляд справи без її участі, в якій зазначила, що заяву підтримує повністю.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 року в м. Новгороді-Сіверському Чернігівської області померла ОСОБА_2, що підтверджується копією актового запису про смерть №226 від 17 вересня 2008 року (а.с. 10).

На підставі розпорядження голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Чернігівської області №325 від 11 жовтня 2004 року на ім'я ОСОБА_2, за життя останньої, було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 20 жовтня 2004 року, яким посвідчено право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 3,9711 гектари, розташовану на території Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області (а.с. 8).

Відповідно до інформаційної довідки зі спадкового реєстру №47971560 від 06 червня 2017 року, інформація про відкриття спадкової справи щодо спадщини ОСОБА_2 у спадковому реєстрі відсутня (а.с.11).

Згідно з довідкою виконавчого комітету Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області №352 від 30 травня 2017 року на день смерті ОСОБА_2 проживала одна у власному будинку в с. Мамекине Новгород-Сіверського району Чернігівської області (а.с. 7).

Відповідно до частин першої, третьої та четвертої статті 1268 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою-четвертою статті 1273 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Частиною першою статті 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною другою статті 1220 ЦК України передбачено, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Як з'ясовано, ОСОБА_2 на день смерті проживала одна і після смерті останньої ніхто заяв про прийняття її спадщини не подавав, дані про наявність у ОСОБА_2 малолітніх, неповнолітніх, недієздатних чи обмежено дієздатних спадкоємців відсутні. Отже, у ОСОБА_2 відсутні спадкоємців як за заповітом, так і за законом, які б прийняли її спадщину.

Відповідно до частин першої, другої та третьої статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи викладене вище, спадщину ОСОБА_2, що відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 року, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,9711 гектари, право власності на яку посвідчене державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 20 жовтня 2004 року, що розташована на території Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, необхідно визнати відумерлою. Відповідно заява підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1220, 1268, 1269, 1270, 1277 ЦК України, статтями 2, 10, 11, 60, 88, 209, 212-215, 218, 274-278, 294 ЦПКУкраїни, суд

В И Р I Ш И В:

Заяву заступника керівника Менської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою - задовольнити повністю.

Спадщину ОСОБА_1, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року в м. Новгороді-Сіверському Чернігівської області, до складу якої, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 20 жовтня 2004 року входить земельна ділянка площею 3,9711 гектари, розташована на території Мамекинської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, визнати відумерлою.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернігівської області через Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.В. Чепурко

Джерело: ЄДРСР 70121705
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку