open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

18 жовтня 2017 року

Справа №638/15468/17

Провадження №2-а/638/783/17

У Х В А Л А

Іменем України

« 18» жовтня 2017 року Суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Штих В.В., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до начальника Дзержинського ВДВС м. Харків ГТУЮ в Харківській області про зняття арешту з нерухомого майна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернувся 13.10.2017р. до Дзержинського районного суду м. Харкова з адміністративним позовом до начальника Дзержинського ВДВС м. Харків ГТУЮ в Харківській області, в якому просить зняти арешт з ? частини квартири АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_1 на праві приватної власності.

В провадження судді Штих Т.В. позов надійшов 17.10.2017р.

З матеріалів позову вбачається, що при примусовому виконанні постанови Дзержинського РВ ПФ України м. Харкова №42 від 02.10.2001р. про стягнення з позивача штрафу у розмірі 136,00 грн., постановою державного виконавця Дзержинського ВДВС м. Харкова від 25.02.2005р. було накладено арешт та оголошена заборона на відчуження належного позивачу майна: ? частину квартири АДРЕСА_2.

Позивач зазначає, що заборгованість сплачена 28.02.2017р., однак арешт з нерухомого майна не було знято.

Згідно п.5 ч.1 ст.18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, передбачених пунктами 1- 4 частини першої цієї статті.

При цьому, особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця врегульовані положеннями статті 181 КАС України.

Так, частиною 1 ст.181 КАС України передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Відповідно до ч.6 ст.181 КАС України адміністративні справи з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, передбачених пунктами 1-4 частини першої статті 18 цього Кодексу, розглядаються місцевим загальним судом як адміністративним судом, який видав виконавчий лист.

Відповідно абз.6, 7 п.2 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України «Про практику застосування адміністративними судами законодавства у справах із приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної служби» №3 від 13.12.2010р. до юрисдикції адміністративних судів належать усі справи з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби щодо виконання судових рішень на підставі виконавчих документів, виданих судами всіх юрисдикцій, за винятком тих, які видано загальними та господарськими судами у разі звернення до суду сторін відповідного виконавчого провадження чи їхніх представників. Справи за позовами про оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб) належать до справ адміністративної юрисдикції незалежно від суб'єкта звернення до суду.

В пункті 9 вказаної Постанови зазначено, що визначаючи предметну та територіальну підсудність справ з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби, судам необхідно враховувати, що за приписами пункту 5 частини першої статті 18, частини шостої статті 181 КАС України адміністративні справи з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, передбачених пунктами 1- 4 частини першої статті 18 цього Кодексу, розглядаються місцевим загальним судом як адміністративним судом, який видав виконавчий лист, незалежно від статусу позивача у виконавчому провадженні.

Справи з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконавчих документів, виданих цими судами в інших справах, крім передбачених пунктами 1-4 частини першої статті 18 КАС України, підлягають розгляду місцевими загальними судами як адміністративними судами, які видали виконавчий лист, у разі звернення сторін виконавчого провадження.

Справи за позовами інших учасників виконавчого провадження чи осіб, які залучаються до проведення виконавчих дій під час виконання таких виконавчих документів, підсудні окружним адміністративним судам. Територіальна підсудність таких справ визначається відповідно до положень статті 19 КАС України.

На підставі викладеного та оскільки виконавчий документ, а саме постанову №42 від 02.10.2001р. про стягнення з позивача штрафу у розмірі 136,00 грн., за яким проводились дії з примусового виконання, видано Дзержинського РВ ПФ України м. Харкова, суддя приходить до висновку, що за предметною підсудністю КАС України дана адміністративна справа не підсудна місцевому загальному суду як адміністративному суду і підлягає розгляду окружним адміністративним судом.

Відтак, при зверненні до Дзержинського районного суду м. Харкова, як до адміністративного суду, позивачем не вірно визначено підсудність справи, у зв’язку з чим, відповідно до вимог п.6 ч.3 ст.108 КАС України позовна заява підлягає поверненню позивачу.

Керуючись ст.18, п.6 ч.3 ст.108 КАС України, суддя

у х в а л и в:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до начальника Дзержинського ВДВС м. Харків ГТУЮ в Харківській області про зняття арешту з нерухомого майна - повернути позивачу, роз’яснивши, що для вирішення цього спору потрібно звертатися до Харківського окружного адміністративного суду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Копію ухвали та матеріали позовної заяви направити позивачу.

Суддя Дзержинського

районного суду м. Харкова Т.В. Штих

Джерело: ЄДРСР 69932492
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку