open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 346/4449/17

Провадження № 2-а/346/155/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2017 року м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області

у складі

головуючого судді Димашка В.П.,

за участі секретаря Гайової Г.Ф.,

представника відповідача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Коломия справу за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області про визнання неправомірними дій, призначення та виплату щомісячного довічного грошового утримання, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача, в якому просив визнати протиправними дії Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду Івано-Франківської області в частині відмови йому, ОСОБА_2, щодо нарахування до розміру довічного грошового утримання 20% надбавки, як особі, що проживає у населеному пункті, що має статус гірського та зобов’язати Коломийське об’єднане Управління Пенсійного фонду Івано-Франківської області провести йому, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, жителю ІНФОРМАЦІЯ_2, перерахунок довічного грошового утримання у відповідності з вимогами ч. 2 ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» з 15 вересня 2017 року, а також стягнути на його користь сплачений судовий збір в розмірі 640 грн.

Вимоги мотивував тим, що 18 вересня 2017 року ним подана до Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області заява про перерахунок щомісячного довічного грошового утримання, яке йому призначено уже, у зв’язку зі зміною місця проживання в гірському населеному пункті.

Рішенням Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області від 27.09.2017 року йому відмовлено нарахування до розміру довічного грошового утримання 20% надбавки, як особі, що проживає у населеному пункті, що має статус гірського, що підтверджується листом від 28.09.2017 року №11727/03.1 з приводу доплати в розмірі 20 % як жителю гірського населеного пункту відповідно до ЗУ «Про статус гірських населених пунктів» УПФ в Коломийському районі Івано-Франківської області була надана відповідь з посиланням на те, що нарахування підвищення за проживання в гірському населеному пункті в розмірі 20 % до довічного грошового утримання судді чинним законодавство не передбачено.

На його думку відповідачем не було враховано при визначенні розміру щомісячного довічного грошового утримання, що він зареєстрований та проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2, та має статус особи, що проживає на території гірського населеного пункту, а отже має право на гарантії і пільги, встановлені ЗУ «Про статус гірських населених пунктів в Україні», зокрема на збільшення грошового утримання на 20 відсотків.

Посвідченням, виданим йому виконкомом Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади серії А №319847 15.09.2017 р. про те, що він має право на гарантії і пільги встановлені ЗУ «Про статус гірських населених пунктів в Україні» підтверджується факт постійного проживання в ІНФОРМАЦІЯ_2, а приписи ст. 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» свідчать про те, що її нормами встановлено можливість вибору суддею одного з двох варіантів соціального забезпечення за настання зазначеного юридичного факту (оформлення виходу у відставку) – отримання щомісячного довічного грошового утримання або пенсії на умовах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”.

Положеннями ст. 6 ЗУ «Про статус гірських населених пунктів в Україні» передбачено, що розмір державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків.

У зв’язку із наведеним відповідач, відмовивши нарахувати довічне грошове утримання із збільшенням його розміру на 20 відсотків грубо порушив його конституційні права за захистом яких він змушений звернутися до суду.

Аналогічні спори вже неодноразово були предметом розгляду різних судових інстанцій, в тому числі Вищим адміністративним судом України (ухвала від 25.04.2017 року (К/8008389/17).

Позивач в судове засідання не з’явився, в позовній заяві просив справу розглянути у його відсутності, вимоги адміністративного позову підтримав.

Представник відповідача заперечила проти задоволення позову, підтримала письмове заперечення, згідно якого подаючи позов до суду, позивач вважає, що має право на нарахування підвищення за проживання в гірському населеному пункті в розмірі 20 % до довічного грошового утримання судді, однак це суперечить чинному законодавству з огляду на наступне.

З 25.07.2017 року ОСОБА_2 призначено щомісячне довічне грошове утримання згідно Закону України «Про судоустрій і статус суддів» №1402-VІІІ від 02.06.2016 (із змінами, внесеними Законом України «про вищу раду правосуддя») як судді, що вийшов у відставку з 24.07.2017 р.

Статтею 5 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» передбачено, що статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, надається громадянам, що постійно проживають, постійно працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті, про що громадянам виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення встановленого зразка.

Копія паспорта позивача, виданого Коломийським МВ УМВС України в Івано-Франківській області 14.06.2012, підтверджує, що позивач зареєстрований і проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3.

Відповідно до копії посвідчення, виданого позивачу виконкомом Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади серії А №319847 від 15.09.2017р., йому надано статус особи, що проживає на території населеного пункту, який має статус гірського.

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», розмір державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків.

Однак, в зазначеному вище переліку щомісячного довічного грошового утримання не зазначено.

Щомісячне довічне грошове утримання за своїм змістом і природою не є виплатою, визначеною ч. 2 ст.6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», тому підстав для збільшення розміру довічного грошового утримання 20 %, як громадянину, що проживає в населеному пункті, що має статус гірського, не має.

Зазначеною правовою нормою встановлення вказаного підвищення до розміру щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці не передбачено.

Більше того, Законом України «Про судоустрій і статус суддів» надання підвищень та надбавок, в тому числі підвищення за надання статусу жителя гірського населеного пункту, також не передбачено.

Крім того, управління заперечує проти стягнення судових витрат на користь позивача, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 73 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» кошти Пенсійного фонду України формуються переважно за рахунок страхових внесків (частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) та використовуються на: виплату пенсій, передбачених цим Законом; надання соціальних послуг, передбачених цим Законом; фінансування адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду; оплату послуг з виплати та доставки пенсій; формування резерву коштів Пенсійного фонду.

Згідно з ч. 2 ст. 73 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” забороняється використання коштів Пенсійного фонду на цілі, не передбачені цим Законом.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» №1774-VІІІ від 06.12.2016 року, яким внесено зміни до ст.. 5 Закону України «про судовий збір» від 08.07.2011 року №3674-VІ, зокрема доповнено ч. 18, з 01.01.2017 року Пенсійний фонд України та його органи звільнені від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст. 5 КАС України, провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Враховуючи наведене Коломийське об’єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області просить суд відмовити в задоволенні позову ОСОБА_2 щодо нарахування до розміру довічного грошового утримання 20% надбавки, як особі, що проживає у населеному пункті, який має статус гірського та проведення перерахунку довічного грошового утримання у відповідності з вимогами ч. 2 ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» з 15.09.2017 року.

Беручи до уваги позовну заяву, заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне позовну заяву задовольнити з наступних підстав.

Встановлено, що позивач ОСОБА_2 у відповідності до заяви про призначення пенсії №406/1 від 27.07.2017 року та протоколу №2416 від 01.08.2017 року отримує довічне грошове утримання як суддя, чого не заперечує відповідач.

Згідно з відміткою в паспорті громадянина України серії СЕ608284, виданого Коломийським МВ УМВС в Івано-Франківській області 14 червня 2012 року, місце проживання ОСОБА_2 зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до посвідчення серії А №319847, реєстраційний №2952, виданого виконкомом Печеніжинської ОТГ 15.09.2017 року, ОСОБА_2 як пред’явник цього посвідчення має право на гарантії і пільги, встановлені Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Згідно листа Коломийського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області від 28.09.2017 року №11727/03.1 позивачу відмовлено в проведенні перерахунку по встановленні підвищення за надання статусу жителя гірського населеного пункту, згідно поданої заяви №528/1 від 18.09.2017 року, оскільки згідно ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» збільшується на 20 відсотків розмір державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського. Встановлення вказаного підвищення до розміру щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» не передбачено. Законом України «Про судоустрій і статус суддів» надання підвищень та надбавок також не передбачено.

Згідно ч. 1 ст. 17 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв'язку із здійсненням суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв'язку з публічним формуванням суб'єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму. Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 17 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Статтею 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції на час розглядуваних правовідносин) передбачено, що судді, який вийшов у відставку, після досягнення чоловіками віку 62 років, жінками - пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», виплачується пенсія на умовах, визначених зазначеним Законом, або за його вибором щомісячне довічне грошове утримання. Суддя у відставці, який не досяг віку, встановленого частиною першою цієї статті, отримує щомісячне довічне грошове утримання. При досягненні таким суддею віку, встановленого частиною першою цієї статті, за ним зберігається право на отримання щомісячного довічного грошового утримання або, за його вибором, призначається пенсія на умовах, визначених Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді виплачується незалежно від заробітку (прибутку), одержуваного суддею після виходу у відставку. Щомісячне довічне грошове утримання суддям виплачується органами Пенсійного фонду України за рахунок коштів Державного бюджету України.

Таким чином, суддя, який вийшов у відставку, має право на отримання пенсії на умовах, визначених Законом, або на щомісячне довічне грошове утримання.

Отже, щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці це особлива форма соціального забезпечення судді, зміст якої полягає у гарантованій державою щомісячній грошовій виплаті, що слугує забезпеченню їх належного матеріального утримання, в тому числі після звільнення від виконання обов'язків судді. Умови і порядок його виплати визначені Законом.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 647 від 11.08.1995 року «Про перелік населених пунктів, яким надається статус гірських», селу Сопів Коломийського району Івано-Франківської області надано статус гірського.

Стаття 5 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» передбачає, що статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, надається громадянам, що постійно проживають, постійно працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті, про що громадянам виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення встановленого зразка.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», розмір державних пенсій, стипендій, всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків.

Зазначена правова норма не містить вичерпного переліку видів державної матеріальної допомоги, які підлягають збільшенню на 20 відсотків. У цій нормі не приведено також переліку будь-яких виплат, що фінансуються за рахунок державного бюджету України, збільшення яких на зазначені 20 відсотків не допускається.

З системного аналізу наведеної правової норми суд робить висновок, що усі державні пенсії, стипендії, інші види державної матеріальної допомоги, у тому числі і щомісячне довічне грошове утримання суддів, для осіб, які проживають на території населеного пункту, якому надано статус гірського, підлягають збільшенню на 20 відсотків.

З огляду на вищевказане, суд вважає, що позовні вимоги позивача, про визнання протиправними дії Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду Івано-Франківської області, щодо відмови йому у нарахуванні до розміру довічного грошового утримання 20% надбавки, як особі, що проживає у населеному пункті, що має статус гірського, починаючи з 15.09.2017 року та проведенні перерахунку довічного грошового утримання у відповідності з вимогами ч.2 ст.6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», є підставними, а тому такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», ст.ст. 6-12, 71, 72 КАС України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області про визнання неправомірними дій, призначення та виплату щомісячного довічного грошового утриманнязадовольнити.

Визнати протиправними дії Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду Івано-Франківської області в частині відмови ОСОБА_2 щодо нарахування до розміру довічного грошового утримання 20% надбавки, як особі, що проживає у населеному пункті, що має статус гірського.

Зобов’язати Коломийське об’єднане Управління Пенсійного фонду Івано-Франківської області провести ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, жителю ІНФОРМАЦІЯ_2, перерахунок довічного грошового утримання у відповідності з вимогами ч. 2 ст. 6 Закону України « Про статус гірських населених пунктів в Україні» з 15 вересня 2017 року.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Коломийського об’єднаного Управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області на користь ОСОБА_2 640 грн. сплаченого судового збору.

Постанова може бути оскаржена до Львівського Апеляційного Адміністративного суду через Коломийський міськрайонний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до Львівського Апеляційного Адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення якщо воно не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Димашок В. П.

Джерело: ЄДРСР 69930879
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку