open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 643/12021/17

Провадження № 2-о/643/1085/17

30.10.2017 року Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді – Довготько Т.М.

за участю секретаря – Бахметьєвої Ю.С.

прокурора – Тищенко П.А.

присяжних – ОСОБА_1, ОСОБА_2

лікаря-психіатра – ОСОБА_3

законного представника – адвоката ОСОБА_4

представника за дорученням опікуна ОСОБА_5– ОСОБА_6

особи відносно якої розглядається заява – ОСОБА_7

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за заявою лікаря-психіатра КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» про продовження примусової госпіталізації відносно недієздатної ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 в умовах психіатричного стаціонару,

ВСТАНОВИВ:

До Московського районного суду м. Харкова надійшла заява лікаря-психіатра КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» про продовження примусової госпіталізації недієздатної ОСОБА_7 в умовах психіатричного стаціонару.

У судовому засіданні представник ХОКПЛ № 3, що діє на підставі доручення, підтримала заяву про продовження примусової госпіталізації, зазначивши, що недієздатна ОСОБА_7 була оглянута комісією лікарів та відповідно до висновку зазначеної комісії хвора страждає на тяжкий психічний розлад в формі шизофренії, параноїдної форми з безперервним типом перебігу, внаслідок якого є безпорадною і не здатна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби, у зв’язку з чим потребує продовження примусової госпіталізації в психіатричний стаціонар.

Прокурор в судовому засіданні підтримав заяву.

Законний представник – адвокат ОСОБА_4 та представник за дорученням опікуна ОСОБА_5 - ОСОБА_6 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, установив наступне.

ОСОБА_7 була госпіталізована 08.07.2016року до ХОКПЛ №3. Направлення на госпіталізацію було видане лікарем-психіатром БШД №204 Нестеренко, який після особистого огляду ОСОБА_7 зробив висновок про необхідність її госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування у зв’язку із наявністю у неї тяжкого психічного розладу, який обумовлює її безпорадність і неможливість самостійно задовольняти основні життєві потреби. Підставою для висновку про необхідність госпіталізації стали відомості про поведінку ОСОБА_7 які надійшли від дружини її брата ОСОБА_6 На підставі цих відомостей ОСОБА_7 була 08.07.2016 року оглянута лікарем-психіатром ОСОБА_8 у прийомному відділенні ХОКПЛ №3, який підтвердив висновок про необхідність госпіталізації.

Рішенням Московського районного суду м.Харкова від 21.02.2017року, ОСОБА_7 визнана недієздатною.

Рішенням Комінтернівського районного суду м.Харкова від 12.07.2017року, призначено ОСОБА_5. Опікуном над недієздатною ОСОБА_7.

Рішенням Московського районного суду м.Харкова від 21.03.2017року застосовано до ОСОБА_7 примусову госпіталізацію в умовах психіатричного стаціонару.

У зв’язку із наявністю у ОСОБА_7 тяжкого психічного розладу, остання була оглянута комісією лікарів-психіатрів ХОКПЛ №3, відповідно до висновків зазначеної комісії від 19.09.2017року недієздатна ОСОБА_7 страждає тяжким психічним розладом в формі шизофренії, параноїдної форми з безпереривним типом перебігу, внаслідок чого не здатна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність (купляти продукти, готувати їжу, утримувати житло), у зв’язку з чим потребує продовження примусової госпіталізації в психіатричний стаціонар, відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу» та відповідно до рішення Конституційного Суду України від 01.06.2016 року № 2-рп/2016 у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України окремих положень ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Відповідно до ч.3 ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, а також у випадках проведення експертизи стану психічного здоров'я особи або застосування до особи, яка страждає на психічний розлад і вчинила суспільно небезпечне діяння, примусового заходу медичного характеру на підставах та в порядку, передбачених законами України.

Згідно ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно ч.2-5 ст. 27 Закону України «Про психіатричну допомогу», виключно компетенцією лікаря-психіатра або комісії лікарів-психіатрів є встановлення діагнозу психічного захворювання, прийняття рішення про необхідність надання

психіатричної допомоги в примусовому порядку або надання висновку для розгляду питання, пов'язаного з наданням психіатричної допомоги в примусовому порядку. При наданні психіатричної допомоги лікар-психіатр, комісія лікарів-психіатрів незалежні у своїх рішеннях і керуються лише медичними показаннями, своїми професійними знаннями, медичною етикою та законом. Лікар-психіатр, комісія лікарів-психіатрів несуть відповідальність за прийняті ними рішення відповідно до закону. Рішення, прийняте лікарем-психіатром або комісією лікарів-психіатрів при наданні психіатричної допомоги, викладається у письмовій формі та підписується лікарем-психіатром або комісією лікарів-психіатрів.

Встановлені факти свідчать про наявність у ОСОБА_7 психічного захворювання, а також про те, що хвора не здатна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, та має потребу в продовженні примусової госпіталізації.

У зв'язку з вищевикладеним, суд вважає за доцільним продовжити застосування у відношенні ОСОБА_7 примусової стаціонарної психіатричної допомоги.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.212-215, 281,282 ЦПК України, ст. ст. 14, 16, 22, 26 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд, –

ВИРІШИВ:

Заяву лікаря-психіатра КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» задовольнити.

Продовжити у примусовому порядку госпіталізацію недієздатної ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 у психіатричний стаціонар КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3», строком, не більше шести місяців.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через районний суд шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя - Т.М.Довготько

ОСОБА_9ОСОБА_1

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 69886723
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку