open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний унікальний номер: 223/625/17

Провадження номер: 2/223/297/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2017 р. м. Вугледар

Вугледарський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Дочинця С.І., при секретарі Лифенко Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Вугледарського міського суду Донецької області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 міської ради, третя особа: ОСОБА_2 державна нотаріальна контора Головного територіального управління юстиції Донецької області, про надання додаткового строку на прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 міської ради, третя особа: ОСОБА_2 державна нотаріальна контора Головного територіального управління юстиції Донецької області, про надання додаткового строку на прийняття спадщини.

Позивач свої позовні вимоги мотивує тим, що є сином ОСОБА_3, яка померла 13 лютого 2017 року, у віці 90 років в місті Донецьку, яке входить до переліку населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, у зв’язку з чим у позивача виникла необхідність перетину і перетин лінії розмежування, виготовлення дозволу на перетин лінії розмежування, що викликало істотні труднощі, для вирішення яких знадобився значний проміжок часу. Позивач 26.06.2017 року звернувся до Вугледарського міського суду Донецької області і рішенням якого від 11 серпня 2017 року було встановлено факт смерті ОСОБА_3. Після смерті матері позивача залишився спадок у вигляді недоотриманої пенсії, у зв’язку з чим позивач звернувся до ОСОБА_2 державної нотаріальної контори для прийняття зазначеного спадку, однак 06.09.2017 року йому було відмовлено з підстав пропущення строку встановленого законом для прийняття спадщини. Посилаючись на зазначене, позивач просить суд надати йому додатковий строк для прийняття спадщини в три місяці для прийняття спадщини, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_3, яка померла 13 лютого 2017 року.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з’явився, про місце, дату та час розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду письмову заяву, якою просив справу розглядати за його відсутності, вимоги позову підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про місце, дату та час розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, надав суду письмову заяву в якій просив суд розглянути справу за відсутності представника відповідача, проти вимог позову не заперечують.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, про місце, дату та час розгляду справи були повідомлені належним чином, надали суду письмову заяву, в якій просили суд розглянути справу за відсутності представника третьої особи.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є сином померлої ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про народження позивача серії ЯЭ №266071 від 29 квітня 1957 року (а.с. 7).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії І-НО №996042 від 28 серпня 2017 року мати позивача – ОСОБА_3 померла 13 лютого 2017 року у місті Донецьку Донецької області (а.с. 8).

Як вбачається з рішення Вугледарського міського суду Донецької області від 11 серпня 2017 року, позивач звертався до суду з заявою про встановлення факту смерті своєї матері ОСОБА_3 на тимчасово окупованій території у місті Донецьку Донецької області, у зв’язку з чим було встановлено факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, яка померла 13 лютого 2017 року на тимчасово окупованій території України в місті Донецьку, Донецької області, України (а.с. 9-10).

Постановою ОСОБА_2 державної нотаріальної контори Донецької області про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06 вересня 2017 року на заяву ОСОБА_4 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, що належало померлій 13 лютого 2017 року матері останнього - ОСОБА_3, оскільки спадкоємиць, у встановлений законодавством шестимісячний строк, не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини (а.с. 11).

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч. 1 ст. 1279 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

Враховуючи вище викладене, суд приймає до уваги, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом за ОСОБА_3, а також той факт, що смерть останньої сталась на тимчасово непідконтрольній територій України, а необхідність перетину і перетин позивачем лінії розмежування викликало істотні труднощі, для вирішення яких знадобився значний проміжок часу.

Окрім того, суд вважає необхідним зауважити, що факт смерті ОСОБА_3 було встановлено рішення Вугледарського міського суду Донецької області не більше ніж через шість місяців з моменту фактичної смерті спадкодавця, а саме 11 серпня 2017 року. До встановлення факту смерті відсутні належні документи, що підтверджують факт смерті спадкодавця, що в свою чергу унеможливлює звернення спадкоємців з заявами про прийняття спадщини. Після встановлення факту смерті ОСОБА_3 позивач у встановлений законодавством шестимісячний строк, а саме у вересні 2017 року, звернувся до ОСОБА_2 державної нотаріальної контори з заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину.

Суд враховує, що жодна особа, окрім позивача, не зверталась з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса, а спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не відкривалась, а також слід відзначити, що як відповідач, так і третя особа визнають позовні вимоги в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення. Тому, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_1 з поважних причин пропустив строк для прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк у 3 (три) місяці, як пропущений з поважних причин, для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 13 лютого 2017 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання або за розпорядженням головуючого інший працівник апарату суду. У разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Керуючись ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 3, 4, 8, 10, 15, 60, ч. 2 ст. 158, ч. 2 ст. 197, 213-215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 міської ради, третя особа: ОСОБА_2 державна нотаріальна контора Головного територіального управління юстиції Донецької області, про надання додаткового строку на прийняття спадщини – задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк у 3 (три) місяці, як пропущений з поважних причин, для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 13 лютого 2017 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційної інстанції через Вугледарський міський суд Донецької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Вугледарського

міського суду Донецької області ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 69876322
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку