open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Центральний районний суд м. Миколаєва

м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, 54020, (0512) 58-39-01

Справа №12-4043/10

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

18жовтня 2010 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі:

Головуючого - судді Гречаній С.І.

при секретарі - Мусієнко М.Ю.

за участю представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” в особі філії м. Миколаєва до ОСОБА_2 про стягнення боргу за недораховану електроенергію, -

ВСТАНОВИВ:

Відкрите акціонерне товариство енергопостачальна компанія “Миколаївобленерго” (надалі — ВАТ ЕК “Миколаївобленерго”) звернулося до суду із позовом до ОСОБА_2 про стягнення збитків в розмірі 2689 грн. 61 коп., що заподіяні позивачу внаслідок порушення Правил користування електричною енергією для населення.

Представник позивача у судовому засіданні вимоги позову підтримала, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду невідомі, заперечень проти позову не надавав.

Ухвалою суду за згодою представника позивача справу розглянуто за відсутності відповідача в порядку заочного провадження, оскільки у справі достатньо даних про права та взаємовідносини сторін.

Вислухавши пояснення представника позивача, вивчивши доводи позову, дослідивши письмові докази, суд встановив наступне.

Як вбачається із матеріалів справи, ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” в особі філії м. Миколаєва виконує постачання електроенергії будинків, які розташовані у Центральному районі м. Миколаєва, у тому числі в будинку №15В по пр. Героїв Сталінграду в м. Миколаєві.

Відповідач мешкає у кв. №37 вищевказаного будинку, є споживачем електричної енергії та з ним енергопостачальною організацією м. Миколаєва укладено договір, за умовами якого ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” в особі філії м. Миколаєва зобов'язується належним чином виконувати постачання електроенергії, а відповідач зобов'язуються належним чином користуватися поставленою енергією, проводити оплату отриманих послуг по електролічильнику та утримувати електроустановку.

10.02.2010року представниками ВАТ ЕК «Миколаївобленерго» при перевірці дотримання вимог діючих Правій користування електроенергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1357 від 26.07.1999р. (надалі — ПКЕЕн) споживачем ОСОБА_2 за адресою: м. Миколаїв, пр. Героїв Сталінграду, буд. 15 В, кв.37 було встановлено порушення ПКЕЕн, а саме “самовільне підключення електропроводки до власних мереж поза приладом обліку”.

За вказаним порушенням у двох примірниках було складено Акт №Ю-3273, особовий рахунок №0613037, з яким споживач був ознайомлений та підписав без зауважень.

03.03.2010року даний акт був розглянутий комісією, яка була проведена без участі споживача. Комісією було прийнято рішення, що в результаті порушення ПКЕЕн відповідачем було нанесено ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” збитки в розмірі 2539 грн. 21 коп., що є реально спожитою, але неврахованою приладом обліку споживача електроенергією. Під час засідання комісії було складено протокол №2570, в якому зафіксовано рішення комісії по нарахуванню суми за недораховану приладом обліку електричну енергію на суму 2539 грн. 21 коп. Вказане рішення було надіслано споживачу засобом поштового зв'язку, але оскаржено або скасовано не було.

01.03.2010року представниками ВАТ ЕК «Миколаївобленерго» при перевірці дотримання вимог діючих ПКЕЕн споживачем ОСОБА_2 за адресою: м. Миколаїв, пр. Героїв Сталінграду, буд. 15 В, кв.37 було встановлено порушення ПКЕЕн, а саме “самовільне підключення електропроводки до власних мереж поза приладом обліку”.

За вказаним порушенням у двох примірниках було складено Акт №10-3408, особовий рахунок №0613037, з яким споживач був ознайомлений та підписав без зауважень.

25.03.2010року даний акт був розглянутий комісією, яка була проведена без участі споживача. Комісією було прийнято рішення, що в результаті порушення ПКЕЕн відповідачем було нанесено ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” збитки в розмірі 39 грн. 40 коп., що є реально спожитою, але неврахованою приладом обліку споживача електроенергією. Під час засідання комісії було складено протокол

№ 2577, в якому зафіксовано рішення комісії по нарахуванню суми за недораховану приладом обліку електричну енергію на суму 39 грн. 40 коп. Вказане рішення було надіслано споживачу засобом поштового зв'язку, але оскаржено або скасовано не було.

17.03.2010року представниками ВАТ ЕК «Миколаївобленерго» при перевірці дотримання вимогдіючих ПКЕЕн споживачем ОСОБА_2 за адресою: м. Миколаїв, пр. Героїв Сталінграду, буд. 15 В, кв.37 було встановлено порушення ПКЕЕн, а саме “самовільне підключення електропроводки до власних мереж поза приладом обліку”.

За вказаним порушенням у двох примірниках було складено Акт №Ю-3505, особовий рахунок №0613037, з яким споживач був ознайомлений та підписав без зауважень.

25.03.2010року даний акт був розглянутий комісією, яка була проведена без участі споживача. Комісією було прийнято рішення, що в результаті порушення ПКЕЕн відповідачем було нанесено ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” збитки в розмірі 111 грн. 00 коп., що є реально спожитою, але неврахованою приладом обліку споживача електроенергією. Під час засідання комісії було складено протокол №2577, в якому зафіксовано рішення комісії по нарахуванню суми за недораховану приладом обліку електричну енергію на суму 111 грн. 00 коп. Вказане рішення було надіслано споживачу засобом поштового зв'язку, але оскаржено або скасовано не було.

На теперішній час відповідачем зазначені вище збитки не сплачені.

Таким чином, сума боргу відповідача перед позивачем за недораховану приладом облік електроенергію складає 2689 грн. 61 коп.

Розрахунок боргу проведений відповідно до норм ПКЕЕн і п. З Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України №562 від 04.05.2006 року.

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики, порушення правил користування енергією, а відповідно до ч.4 ст. 26 Закону України «Про електроенергетику», споживач електроенергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та ПКЕЕн, згідно з чинним законодавством.

Згідно з п. 42 ПКЕЕн споживач електричної енергії зобов'язаний: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору; забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об'єкті споживача; оплачувати спожиту електричну енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил тощо.

Відповідно до п.48 ПКЕЕн споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: порушення правил користування електричною енергією; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку тощо.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної особи, відшкодовується особою в повному обсязі, яка їй завдана.

За таких обставин зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

У відповідності зі ст.ст. 81, 88 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь позивача судові витрати в розмірі 171,00 грн.

Керуючись ст. ст. 14, 209, 212-215, 225, 226 ЦПК У країни, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” в особі філії м. Миколаєва до ОСОБА_2 про стягнення боргу за недораховану електроенергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” борг в сумі 2689 (дві тисячі шістсот вісімдесят дев'ять) грн. 61 коп. на р/р 26038301 1001 в Державному Ощадному Банку України. МФО 326461, код ЄДРПОУ 23399393 та на користь ВАТ ЕК “Миколаївобленерго” в

особі філії м. Миколаєва судові витрати в сумі 171 грн. 00 коп. на р/р 26002392416001 в МФ КБ "Приватбанк". МФО 326610. код ЄДРПОУ 24789699.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем до Центрального районного суду м. Миколаєва протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Суддя

ОСОБА _3

Джерело: ЄДРСР 69806321
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку