open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 235/3654/17
Моніторити
Ухвала суду /25.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /24.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Рішення /26.09.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Рішення /26.09.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /04.08.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /28.07.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
emblem
Справа № 235/3654/17
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /25.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /24.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /12.10.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Бахмут)Апеляційний суд Донецької області Рішення /26.09.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Рішення /26.09.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /04.08.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /28.07.2017/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Єдиний унікальний номер 235/3654/17 Номер провадження 22-ц/775/1863/2017

Єдиний унікальний номер 235/3654/17

Номер провадження 22-ц/775/1863/2017

Головуючий у 1 інстанції Філь О.Є. Доповідач Біляєва О.М.

Категорія 59

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2017 року Апеляційний суд Донецької області в складі:

головуючого Біляєвої О.М.,

суддів Кішкіної І.В., Папоян В.В.,

за участю секретаря судового засідання Ротар Я.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бахмуті апеляційну скаргу Управління соціального захисту населення Покровської міської ради Донецької області на рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 26 вересня 2017 року у цивільній справі за позовом Управління соціального захисту населення Покровської міської ради Донецької області до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплачених коштів щомісячної адресної допомоги,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 26 вересня 2017 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду, Управління соціального захисту населення Покровської міської ради Донецької області подало апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просило рішення скасувати і постановити ухвалу, якою визнати дії позивача правомірними, а саме: щодо стягнення незаконно отриманих сум щомісячної адресної допомоги ОСОБА_1 за період з 20 жовтня 2014 року по 14 жовтня 2016 року у розмірі 41911 грн 10 коп.

В обґрунтування апеляційної скарги позивач зазначив, що при ухваленні рішення суд не застосував постанову Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 370 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», а саме пункт 6, згідно з яким адресна допомога не призначається у разі, коли будь-хто із членів сім'ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення. Суд не урахував, що місто Покровськ Донецької області окупованою територію не являється.

Особи, які беруть участь у справі, у судове засідання не з’явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином (ас. 60, 70).

Згідно зі ст. 308 ЦПК України, апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що належна ОСОБА_1 на праві власності квартира розташована у м. Покровську Донецької області, тобто на території проведення антитерористичної операції, отже підстави для стягнення з відповідача отриманої щомісячної адресної допомоги в сумі 41911 грн 10 коп. відсутні.

Висновок суду відповідає встановленим обставинам і зроблений з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Статтею 1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» визначено, що період проведення антитерористичної операції - час між датою набрання чинності Указом Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014 та датою набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Територія проведення антитерористичної операції - територія України, на якій розташовані населені пункти, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція.

На виконання вимог закону розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 року №1053-р було затверджено Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, відповідно до якого до таких населених пунктів відноситься, зокрема, м. Покровськ Донецької області (до перейменування м. Красноармійськ).

Розпорядження зупинено згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 року №1079-р.

Іншим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 року №1275-р затверджений новий Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, у якому також зазначено м. Покровськ Донецької області (до перейменування м. Красноармійськ).

Частинами 1, 3 ст. 12 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» встановлено, що для безпосереднього управління конкретною антитерористичною операцією та керівництва силами і засобами, які залучаються до здійснення антитерористичних заходів, утворюється оперативний штаб, очолюваний керівником Антитерористичного центру при Службі безпеки України (координаційної групи відповідного регіонального органу Служби безпеки України) або особою, яка його заміщує.

Керівник оперативного штабу визначає межі району проведення антитерористичної операції, приймає рішення про використання сил і засобів, що залучаються до її проведення, а в разі потреби за наявності передбачених законом підстав вносить на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Наказом Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 7 жовтня 2014 року №33/6/а визначено райони та терміни проведення антитерористичної операції - Донецька і Луганська області з 7 квітня 2014 року.

З наведеного видно, що районами проведення антитерористичної операції є вся Донецька i Луганська області - з 07 квітня 2014 року по теперішній час, до закінчення терміну її проведення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року №505 затверджено Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, згідно із пунктом 2 якого грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, а також стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Відповідно до абзацу другого п. 6 цього Порядку грошова допомога не призначається у разі наявності у будь-кого з членів сім'ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції.

Установлено, що на час звернення ОСОБА_1 із заявою про призначення адресної допомоги – 20 жовтня 2014 року відповідно до наказу Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 7 жовтня 2014 року №33/6/а м. Покровськ Донецької області є містом, в якому здійснювалася АТО, тобто позивач мала право на отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

У наступному до Порядку неодноразово вносились зміни і доповнення, зокрема постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 212, в редакції якої абзац другий пункту 6 передбачав, що грошова допомога не призначається у разі, коли будь-хто з членів сім’ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення. У такій редакції абзац другий був чинним до 03 червня 2017 року.

Згідно з абзацом другим пункту 11 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 554, від 28 січня 2015 року № 34, від 11 березня 2015 року № 95, від 31 березня 2015 року № 212, від 8 квітня 2015 року № 427, від 26 серпня 2015 року № 636, від 7 жовтня 2015 року № 810, від 9 грудня 2015 року № 1014, від 14 грудня 2016 року № 964, від 31 травня 2017 року № 370, від 04 липня 2017 року № 453, від 13 вересня 2017 року № 689), суми грошової допомоги, виплачені надміру внаслідок подання документів щ недостовірними відомостями, повертаються уповноваженим представником сім’ї на вимогу уповноваженого органу

Суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що в період з 20 жовтня 2014 року по 14 жовтня 2016 року відповідачу обґрунтовано виплачено, з урахуванням чоловіка, щомісячну адресну допомогу в розмірі 41911 грн 10 коп., враховуючи той факт, що квартира, яка належить ОСОБА_1 на праві власності, знаходиться у місті, що відноситься до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.

Установивши ці факти, суд першої інстанції правомірно визнав, що право відповідача на отримання щомісячної адресної допомоги у спірний період було передбачено Порядком, отже підстави для задоволення позову відсутні.

Доводи апеляційної скарги про незастосування судом до спірних правовідносин постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 370, якою були внесені зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, колегія суддів відхиляє.

Так, згідно з вказаною постановою абзац другий пункту 6 Порядку викладений у наступній редакції: «Грошова допомога не призначається у разі, коли будь-хто із членів сім'ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану», - і є чинним з 03 червня 2017 року.

Разом з тим, за змістом частин другої, третьої ст. 5 ЦК України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Конституційний Суд України у справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) від 9 лютого 1999 року № 1-рп/99 також зазначив, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Отже, абзац другий пункту 6 Порядку в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 370 при вирішенні даної справи не підлягає застосуванню.

Ураховуючи, що у спірний період абзац другий пункту 6 Порядку не містив заборони отримання щомісячної грошової допомоги у разі, коли будь-хто із членів сім'ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану, доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду про безпідставність позовних вимог.

З урахуванням наведеного апеляційний суд визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, визначився з характером виниклих спірних правовідносин та ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Згідно зі ст. 308 ЦПК України, апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 307, ст.ст. 308, 313-315 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Управління соціального захисту населення Покровської міської ради Донецької області відхилити.

Рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 26 вересня 2017 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили ухвалою апеляційного суду безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий О.М.Біляєва

Судді І.В. Кішкіна

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 69780541
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку