open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Троїцький районний суд Луганської області

Справа № 433/1443/17

Провадження № 2-о/433/259/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2017 року

Троїцький районний суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Певної О.С.,

за участю секретаря судового засідання Нехаєва В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Троїцьке цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Станично-Луганський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, про встановлення факту реєстрації акту народження, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту реєстрації акту народження, в якій зазначила, що вона являється матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Державна реєстрація народження її сина проводилася у міському відділі реєстрації актів цивільного стану Луганського обласного управління юстиції 13 серпня 2004 року, актовий запис № 960. Державна реєстрація здійснювалася відповідно до ч.1 ст. 135 СК України. Оскільки її місце проживання зареєстроване у м. Луганську, для відвідування її будинку та родичів вона змушена перетинати лінію розмежування смт. Станиця Луганська – м. Луганськ, для чого потрібно пред'являти довідку із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України. Для отримання довідки про державну реєстрацію народження її сина, вона звернулась до Станично-Луганського районного відділу ДРАЦС Головного ТУЮ у Луганській області, але виявилось, що актовий запис про народження її сина не внесено до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. В зв’язку з чим вона звернулась до вказаного відділу ДРАЦС для поновлення актового запису про народження, але їй було відмовлено в зв’язку з відсутністю документів, що підтверджують факт реєстрації народження дитини відповідно до ч.1 ст. 135 СК України. У шлюбі вона не перебувала. Тому у свідоцтві про народження прізвище батька дитини вказане «Свистула» - за її прізвищем, а ім'я та по батькові «Ілля Олексійович» - за її заявою. Заявник стверджує, що відновити цей запис не можливо без встановлення факту реєстрації народження в судовому порядку, що і стало підставою звернення до суду.

В судове засідання заявник не з’явилась. Суду надала заяву, в якій вона наполягає на задоволенні заяви та просить розглянути справу без її участі.

Станично-Луганський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області у судове засідання свого представника не направив. Суду надав заяву про розгляд справи без участі представника відділу.

Виходячи з вищевикладеного, а також положень ч. 2 ст. 158, ст. 169 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), суд вважає, що судовий розгляд справи можливий за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши надані письмові докази в їх сукупності, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судовим розглядом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про народження серії 1-ЕД № 267597 від 13.08.2004, виданого міським відділом реєстрації актів цивільного стану Луганського обласного управління юстиції, ОСОБА_2 народився 17 липня 2004 року, про що в Книзі записів актів громадянського стану про народження 13.08.2004 зроблено відповідний актовий запис за №960, батьками якого записані ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с. 6).

З позовної заяви вбачається, що заявник не перебувала в зареєстрованому шлюбі. Тому у свідоцтві про народження дитини, прізвище батька дитини вказане «Свистула» - за її прізвищем, а ім'я та по батькові «Ілля Олексійович» - за її заявою.

Відповідно до ч. 1 ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 № 2398-VI (далі – Закон № 2398-VI) державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч.7 ст. 16 Закону № 2398-VI державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім'я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської області тимчасово окупованими територіями» за № 254-III від 17 березня 2015 року, тимчасово окупованими територіями визнано окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей.

Відповідно до розпорядження КМУ від 07.11.2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення», місто Луганськ визначено таким населеним пунктом.

Відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Щодо встановлення факту реєстрації народження в судовому порядку суд зазначає, що встановлення таких фактів судом можливо при безумовному достовірному відтворенні у встановленому порядку змісту втраченого актового запису та за відсутності встановленого іншого – позасудового порядку їх поновлення.

Відповідно до частини першої статті 23 Закону № 2398-VI поновлення актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану у разі його відсутності, що підтверджується документально.

Порядок поновлення втраченого актового запису цивільного стану регулюється Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими постановою Кабінету міністрів України від 12.01.2011 № 96/5 (далі - Правила).

Відповідно до п. 3.1. Правил заява про поновлення втраченого актового запису цивільного стану за встановленою додатком 11 формою подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Відповідно до абз. 3 п. 3.1 реєстрація заяв про поновлення втрачених актових записів цивільного стану, поданих до відділу державної реєстрації актів цивільного стану заявником особисто та отриманих від інших відділів, проводиться у журналі обліку заяв встановленої форми.

Поновлення актових записів цивільного стану проводиться за заявою: особи, щодо якої було складено актовий запис; одного з батьків неповнолітнього (малолітнього); піклувальника неповнолітнього та опікуна малолітнього; опікуна недієздатної особи; спадкоємців померлого; представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви. (п. 3.3. Правил)

Згідно п. 3.4. Правил відсутність актового запису цивільного стану підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану за формою, наведеною у додатку 24 до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 24 липня 2008 року № 1269/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25 липня 2008 року за № 691/15382 (зі змінами).

За вимогами п. 3.9. Правил для правильного написання відомостей у поновлених актових записах цивільного стану здійснюється необхідна перевірка, під час якої з'ясовуються число, місяць і рік народження заявника, а також ті відомості про його батьків, які істотно впливають на цивільно-правові відносини.

На підтвердження достовірності поданих заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України до матеріалів справи додаються повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану.

У разі зберігання відповідного актового запису цивільного стану в архіві іншого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, надсилає відповідний запит щодо підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану, яке в подальшому додається до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян у відповідній справі. Копія актового запису цивільного стану направляється, якщо про необхідність її надіслання було зазначено у запиті.

У тих випадках, коли внаслідок перевірки заяви про поновлення актового запису про народження з'ясувалось, що народження заявника не реєструвалось, відділ державної реєстрації актів цивільного стану (дипломатичне представництво чи консульська установа України) проводить державну реєстрацію народження з пропуском строку. При цьому від заявника додаткової заяви не вимагається. (п. 3.7. Правил)

Пунктом 3.8. правил передбачений перелік документів які разом із заявою про поновлення втраченого актового запису цивільного стану подаються до органів РАЦС: архівна довідка, видана державним архівом в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві та Севастополі, якщо метричні книги або книги державної реєстрації актів цивільного стану передані на зберігання до державного архіву; документи (виписки з них), які підтверджують дані, необхідні для поновлення актового запису цивільного стану;

свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану (про народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу тощо); інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Вік особи в поновленому актовому записі про народження зазначається на підставі поданих заявником документів, якщо вони не мають суперечностей.( п. 3.10. Правил)

Повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану, зазначений у пункті 3.4 цього розділу, додається відділом державної реєстрації актів цивільного стану до поданої заявником заяви про поновлення актового запису цивільного стану.

Як зазначено заявником у заяві, вона зверталась до Станично-Луганського районного відділу ДРАЦС для отримання Витягу Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження її сина. Однак отримала письмову відмову на її звернення в зв’язку з ненаданням підтверджуючих документів (а.с. 18).

Пунктом 3.2. Правил передбачено, що відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про поновлення актового запису цивільного стану.

Доказів звернення позивача із заявою про поновлення актового запису цивільного стану про народження її сина до органів РАЦС під час розгляду справи суду не було надано.

Згідно Висновку Станично-Луганського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Луганській області від 05.08.2017 вбачається, що не має можливості поновити актовий запис про народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, у зв’язку з відсутністю підтверджуючих факт народження ОСОБА_2 документів та запропоновано звернутись для вирішення даного питання до суду.

Суд критично ставиться до поданого заявником документа, виходячи з наступного.

Відповідно до абз. 4 п. 3.1 Правил у разі якщо неможливо витребувати копії актових записів цивільного стану або підтвердження відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, державна реєстрація актів цивільного стану підтверджується відповідними свідоцтвами про державну реєстрацію актів цивільного стану, витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, якщо вони не містять незастережених виправлень, дописок чи явних ознак підробки.

Згідно п. 3.11. Правил на підставі поданих заявником та затребуваних відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України документів та їх аналізу складається висновок про поновлення або відмову в поновленні актового запису цивільного стану (додаток 12).

Відповідно до п. 3.12. Правил у разі відмови в поновленні актового запису цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичного представництва чи консульської установи України вказуються: коли і ким подана заява про поновлення актового запису; який конкретно актовий запис необхідно поновити; які документи були подані заявником та зібрані відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України (перелічити документи); що встановлено за результатами перевірки; причини відмови в поновленні актового запису; роз'яснення про можливість оскарження відмови в судовому порядку.

Підставою для перевірки відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян є надходження відповідної заяви за встановленою формою, що дає органу ДРАЦС, діючи в такому випадку в межах своїх повноважень, за результатом аналізу поданих заявником та затребуваних відділом документів скласти мотивований висновок, який може бути предметом розгляду в судовому порядку за правилами адміністративної юрисдикції. Крім того, за відсутності належного звернення позивача, відповідь на звернення в порядку надання інформації не є доказом відсутності порядку поновлення факту народження в розумінні ч. 2 ст. 256 ЦПК України.

Відповідно до абз. 3 п. 3.13 Правил у разі якщо неможливо витребувати документи про державну реєстрацію актів цивільного стану у зв’язку зі зберіганням актових записів цивільного стану на тимчасово окупованій території України, актовий запис цивільного стану поновлюється у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, до якого подано відповідну заяву громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території України або переселилися з неї; у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання громадянина України, яке знаходиться за межами тимчасово окупованої території України.

Пункт 3.1 Порядку доповнює вище зазначений пункт, надаючи право вибору звернення до відповідного органу РАЦС, а саме: громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, подають заяву про поновлення актового запису цивільного стану до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території на їх вибір.

Слід зазначити, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише, на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, суди не вправі втручатися в діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування при здійсненні ними функцій та повноважень, визначених законодавством, не вправі перебирати на себе їх функції.

Відповідно до п.1.2. Порядку поновлення актових записів цивільного стану, складених органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану в разі втрати цих записів.

Враховуючи, що чинним законодавством передбачений порядок поновлення актового запису про народження, відомості про який відсутній в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян у зв’язку із зберіганням паперових носіїв на тимчасово окупованій території, а позивачка як громадянка України, яка проживає на тимчасово окупованій території України, не скористалась ним, суд приходить до висновку про не можливість встановлення факту реєстрації народження в судовому порядку відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України за таких умов, тому в задоволенні заяви слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 23 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Розділом ІІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, ст.ст.11, 212-215, 234, 256 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1, заінтересована особа: Станично-Луганський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, про встановлення факту реєстрації акту народження, - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Луганської області через районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 23 жовтня 2017 року

Суддя О.С. Певна

4

Певна

17.10.17

Джерело: ЄДРСР 69755121
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку