open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
311/1639/17

2/311/787/2017

17.10.2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2017 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області

у складі: головуючого судді Носика М.А.

при секретареві: Кудіновій В.І.

за участю: позивачки ОСОБА_1

представників позивачки ОСОБА_2, ОСОБА_3

представника відповідача ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Василівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садово-городнього обслуговуючого кооперативу «Скіф» (надалі – СГОК «Скіф») про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії та визнання загальних зборів неправомочними, суд,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2017 року до Василівського районного суду Запорізької області звернулася ОСОБА_1, в особі представника ОСОБА_2, із позовом до СГОК «Скіф» про визнання дій неправомірними, зобов`язання вчинити певні дії та визнання загальних зборів неправомочними. У позовній заяві зазначено, що позивачка багато років є членом СГОК «Скіф». Метою СГОК «Скіф» є забезпечення мешканців села Орлянське Василівського району Запорізької області технічною водою для поливу присадибних ділянок. 18 березня 2017 року загальними зборами СГОК «Скіф», на яких згідно протоколу №2 загальних зборів громадян (делегованих представників) - членів СГОК «Скіф» від 18 березня 2017 року, були присутні 394 жителі села Орлянське, було прийняте рішення, відповідно до якого встановлено щорічний членський внесок в розмірі 360 гривень, при цьому не було встановлено строки сплати зазначеного внеску. На початку травня 2017 року наймані працівники СГОК «Скіф», проникли без дозволу й відома позивачки на належну їй присадибну ділянку за вищевказаною адресою й відключили її, шляхом руйнування (відрізали) належних ОСОБА_1 водопостачальних комунікацій від центральної магістралі з водопостачання технічної води, не надавши ніякого акту й рішення загальних зборів кооперативу про виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу чи іншого документа який би обґрунтовував відключення її присадибної ділянки від постачання технічної води. Тільки 03 червня 2017 року їй поштою було вручено відповідь за підписом голови правління СГОК «Скіф» ОСОБА_4, де зазначено, що для запобігання витоку води, самовільного підключення, всі абоненти, що не користуються технічною водою, хто не сплачує членські внески, тимчасово відключені від центрального трубопроводу, якщо є бажання користуватися технічною водою, сплатіть в касу СГОК «Скіф» членські внески, будете підключені до мережі без додаткової плати. Виходячи зі змісту зазначеної відповіді, рішення про відключення позивачки від постачання технічної води приймалось головою правління СГОК «Скіф» одноособово, всупереч порядку встановленому Статутом СГОК «Скіф». ОСОБА_1 вважає дії СГОК «Скіф» по відключенню належних їй комунікацій від центрального трубопроводу з постачання технічною водою СТОК «Скіф» неправомірними, а рішення загальних зборів громадян (делегованих представників) - членів СГОК «Скіф» від 18.03.2017р., неправомочним.

Враховуючи вищевикладене, позивачка, в особі представник, просить суд визнати відключення її присадибної ділянки, розташованої по вул. Пагіна, 27 в с. Орлянське Василівського району Запорізької області, СГОК «Скіф» від централізованого водопостачання технічною водою неправомірним; зобов'язати СГОК «Скіф» поновити централізоване водопостачання технічної води на вказану присадибну ділянку та визнати загальні збори громадян (делегованих представників) - членів СГОК «Скіф» від 18 березня 2017 року неправомочними.

Позивачка ОСОБА_1 у судовому засіданні позов підтримала та просить його задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_2 у судовому засіданні позов підтримав та просить його задовольнити з підстав, що викладені у письмовій формі.

Представник позивача ОСОБА_3 вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Представник відповідача ОСОБА_4 проти позову заперечує частково та суду пояснив, що відповідач погоджується поновити централізоване водопостачання технічної води на земельну ділянку позивачки, постільки відключення проведено передчасно. В іншій частині позову просить відмовити. Загальні збори 18 березня 2017 року проведено у відповідністю з прийнятою процедурою, були розклеєні по селу Орлянське оголошення про проведення зборів, з`явилися жителі села та були прийняті відповідні рішення.

Свідок ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, суду показав, що проживав з позивачкою ОСОБА_1 з 1991 року по 2005 рік, зараз їй допомагає. Йому відомо, що воду провели у 1989 році, питання водопостачання було передане кооперативу «Криниця». Збори по виключенню ОСОБА_1 із членів кооперативу не проводилися, лише вирішувалося питання про внески. На зборах він не був, про них дізнався від людей. Він не член СГОК «Скіф». Проживає в одному будинку з матір`ю, яка і є членом вказаного кооперативу. Мати сплатила 360 грн. обов’язкового внеску.

Свідок ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, суду показав, що ОСОБА_1 від’єднали від постачання технічної води за несплату внеску у розмірі 360 грн. На зборах, де вирішувалося питання про сплату внесків він не був, оскільки, не знав про них, йому сказали односельчани. Користується послугами по постачанню технічної води, сплатив суму внеску у розмірі 360 грн.

Заслухавши пояснення позивача та представників сторін, свідків, дослідивши письмові докази, оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що дана позовна заява підлягає задоволенню частково, виходячи з наступних підстав:

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є членом Садово-городнього обслуговуючого кооперативу «Скіф».

Метою СГОК «Скіф» є забезпечення мешканців села Орлянське Василівського району Запорізької області технічною водою для поливу присадибних ділянок.

18 березня 2017 року загальними зборами СГОК «Скіф», на яких згідно протоколу №2 загальних зборів громадян (делегованих представників) - членів СГОК «Скіф» від 18 березня 2017 року, були присутні 394 жителі села Орлянське, було прийняте рішення, відповідно до якого встановлено щорічний членський внесок в розмірі 360 гривень, при цьому не було встановлено строки сплати зазначеного внеску.

На початку травня 2017 року наймані працівники СГОК «Скіф» від`єднали присадибну ділянку ОСОБА_1 у с. Орлянське Василівського району Запорізької області по вул. Пагіна 27 від центральної магістралі з водопостачання технічної води, не надавши ніякого акту й рішення загальних зборів кооперативу про виключення ОСОБА_1 з членів кооперативу чи іншого документа який би обґрунтовував відключення її присадибної ділянки віл постачання технічної води.

Рішення про відключення позивачки від постачання технічної води не приймалось СГОК «Скіф».

Відповідно до п.2) ч.1, ч.2 ст.3 Закону України «Про громадські об`єднання», громадські об`єднання утворюються і діють на принципі самоврядності. Самоврядність передбачає право членів (учасників) громадського об`єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об`єднання відповідно до його мети (цілей).

Відповідно до п.3) та п.4) ч.1 ст.11 Закону України «Про громадські об`єднання», статут громадського об`єднання має містити відомості про порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об`єднанні, права та обов’язки його членів (учасників). Повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління громадського об`єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень.

Згідно п. 8 Статуту СГОК «Скіф», загальні збори є вищим органом управління кооперативу, й до компетенції загальних зборів відноситься встановлення розміру внесків, а також порядок й строки їх уплати. Також виключно до компетенції загальних зборів відноситься питання, зокрема виключення з членів кооперативу та затвердження видів необхідних робіт.

Згідно п. 6 Статуту СГОК «Скіф», виключення з членів кооперативу відбувається на підставі поданої особою заяви, за рішенням загальних зборів кооперативу.

Згідно п. 8 Статуту СГОК «Скіф», правління кооперативу є виконавчим органом загальних зборів кооперативу, й до компетенції правління не відноситься вирішення питань щодо прийняття рішення про проведення робіт з від'єднання ділянок членів кооперативу від центрального трубопроводу з постачання технічною водою.

Згідно ст. 13 Закону України «Про кооперацію», членство в кооперативі припиняється зокрема у разі несплати внесків у порядку, визначеному статутом кооперативу.

Таким чином, загальні збори СГОК «Скіф» не приймали рішення про проведення робіт з від'єднання ділянок членів кооперативу від центрального трубопроводу з постачання технічною водою за несплату останніми членського внеску встановленого рішенням загальних зборів СГОК «Скіф» від 18 березня 2017 року або виключення таких осіб з членів СГОК «Скіф».

Згідно ст. 12 Закону України «Про кооперацію», член кооперативу має право користуватися послугами кооперативу.

Позивачка ОСОБА_1 не виключена з членів кооперативу.

Згідно ст. 15 Закону України «Про кооперацію», про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. У разі коли з організаційних причин (через територіальне розміщення чи значну чисельність членів кооперативу) проведення загальних зборів членів кооперативу неможливе, статутом кооперативу може бути передбачено скликання зборів уповноважених кооперативу. Кількість членів кооперативу, які мають право делегувати уповноважених, та порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу. Загальні збори членів кооператив управомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

Згідно п. 8 Статуту СГОК «Скіф», загальні збори правомочні вирішувати питання, якщо присутні більше половини членів кооперативу або делегованих представників.

Суд вважає необхідним зобов`язати СГОК «Скіф» (код ЄДРПОУ 33000107) поновити централізоване водопостачання технічної води на присадибну ділянку ОСОБА_1, розташовану по вул. Пагіна б.27 у с. Орлянське Василівського району Запорізької області.

В іншій частині позову суд у задоволенні відмовляє.

Частиною другою статті 16 ЦК України не передбачено такий спосіб захисту цивільних прав та інтересів позивачки ОСОБА_1, як визнання дій по відключенню її присадибної ділянки від централізованого водопостачання технічною водою неправомірними. Не передбачений такий спосіб захисту іншими законами, а договір між сторонами не укладався.

Також відсутній такий спосіб захисту прав члена кооперативу як визнання загальних зборів громадян неправомочними. Згідно протоколу №2 загальних зборів громадян (делегованих представників) - членів СГОК «Скіф» від 18 березня 2017 року на загальних зборах СГОК «Скіф», були присутні 394 жителі села Орлянське. Судом не встановлено порушень щодо організації та проведення вказаних зборів. Свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_6, які допитані судом за клопотанням позивачки, суду пояснили, що вони не були присутні на зборах 18 березня 2017 року. Разом з тим, суду пояснили, що про рішення, які було затверджено на зборах, дізналися від інших членів кооперативу. І сплатили щорічний членський внесок для ремонту та обслуговування мережі водопостачання 360 грн. з однієї ділянки.

Суд стягує з відповідача судовий збір в дохід держави у розмірі 1600 грн.

Керуючись ст.ст.10,60,88,209,212,215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Зобов`язати СГОК «Скіф» (код ЄДРПОУ 33000107) поновити централізоване водопостачання технічної води на присадибну ділянку ОСОБА_1, розташовану по вул. Пагіна б.27 у с. Орлянське Василівського району Запорізької області.

В іншій частині позову у задоволенні відмовити.

Стягнути з СГОК «Скіф» (код ЄДРПОУ 33000107) судовий збір в дохід держави у розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) грн.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Запорізької області через Василівський районний суд Запорізької області протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя М.А. Носик

Джерело: ЄДРСР 69739190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку