open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

328/2662/17

18.10.2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2017 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Курдюкова В.М., при секретарі судового засідання Ладики М.О., за участю присяжних ОСОБА_1, ОСОБА_2, за участю представника заявника ОСОБА_3, розглянувши заяву Комунальної установи «Токмацький протитуберкульозний диспансер» Запорізької обласної ради про примусову госпіталізацію хворої на заразну форму туберкульозу ОСОБА_4, яка ухиляється від лікування,-

ВСТАНОВИВ:

Представник Комунальної установи «Токмацький протитуберкульозний диспансер» Запорізької обласної ради звернувся до суду із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_4 до протитуберкульозного закладу.

Заяву обґрунтовує наступним.

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 мешканка Токмацького району, с. Долина, вул. Центральна, 20 перебуває на диспансерному обліку в КУ «Токмацький протитуберкульозний диспансер» ЗОР з 25.07.2014 року, як особа хвора на заразну форму туберкульозу. ОСОБА_4 знаходилась на стаціонарному лікуванні в Запорізькому обласному протитуберкульозному клінічному диспансеру з 28.07.2017 року по 22.08.2017 року з діагнозом: А 15.0.33 (шифр захворювання). Виписана зі стаціонару за тривалу відсутність. На вмовляння лікаря-фтизіатра дільничного, фельдшера Долинівського фельдшерсько-акушерського пункту не реагує. Та обставина, що ОСОБА_4 хворіє на заразну форму туберкульозу, підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії КУ «Токмацький ПТД» ЗОР №13 від 11 жовтня 2017 року. Відповідно до висновку комісії ОСОБА_4 повинна пройти лікування орієнтовним строком три місяці.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримав.

ОСОБА_4 в судове засідання не з’явилася, була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила.

Суд відповідно до положень ст. 285 ЦПК України розглядає справу у відсутності хворого на туберкульоз ОСОБА_4М, оскільки вона за даними протитуберкульозного закладу становить загрозу розповсюдження хвороби.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» у разі якщо хворі на заразні форми туберкульозу, у тому числі під час амбулаторного чи стаціонарного лікування, порушують протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших осіб, з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду вони можуть бути примусово госпіталізовані до протитуберкульозних закладів, що мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких хворих.

Відповідно до ч.2 ст.28 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» особи, хворі на особливо небезпечні інфекційні хвороби, в разі відмови від госпіталізації підлягають примусовому стаціонарному лікуванню.

Відповідно до ч. 2 ст. 286 ЦПК України, рішення про задоволення заяви, зазначеної у частині першій цієї статті, є підставою для примусової госпіталізації або подальшого лікування особи в протитуберкульозному закладі на встановлений законом строк. Частиною 3 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» визначено, що примусова госпіталізація осіб, щодо яких судом ухвалено відповідне рішення, здійснюється на строк до трьох місяців.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» рішення про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу чи про продовження строку примусової госпіталізації хворих на заразні форми туберкульозу приймається судом за місцем виявлення зазначених хворих або за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу та підлягає негайному виконанню. Органи внутрішніх справ за зверненням керівника протитуберкульозного закладу надають у межах своїх повноважень допомогу у забезпеченні виконання рішення суду.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 хворіє на заразну форму туберкульозу, ухиляється від лікування в умовах стаціонару Комунальної установи «Токмацький протитуберкульозний диспансер» Запорізької обласної ради, становить епідемічну загрозу населенню, у зв’язку з чим потребує примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу для лікування терміном на три місяці.

Вказані обставини підтверджуються висновком лікарсько-консультативної комісії від 11.10.2017 року.

Оскільки ОСОБА_4 хворіє заразною формою туберкульозу, є постійним джерелом розповсюдження туберкульозу серед населення, не бажає добровільно пройти курс лікування, суд вважає за необхідне госпіталізувати в примусовому порядку хворого до протитуберкульозного закладу.

Керуючись ст.ст. 234, 283-286 ЦПК України, ст. 11 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз», ст. 28 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву Комунальної установи «Токмацький протитуберкульозний диспансер» Запорізької обласної ради про примусову госпіталізацію хворої на заразну форму туберкульозу ОСОБА_4 до протитуберкульозного закладу задовольнити.

Госпіталізувати у примусовому порядку хвору ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 до Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, Заводський район, вул. Перспективна, 2 строком на три місяці, починаючи з дня фактичної госпіталізації.

Відповідно до ч. 7 ст. 367 ЦПК України допустити негайне виконання рішення.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Запорізької області через Токмацький районний суд в десятиденний строк з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя:

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 69631959
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку