open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 263/13090/17
Моніторити
Постанова /10.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Постанова /10.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /03.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /27.12.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя Ухвала суду /13.12.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /06.12.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /29.11.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /20.11.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Рішення /12.10.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя Ухвала суду /11.10.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя
emblem
Справа № 263/13090/17
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /10.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Постанова /10.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /03.01.2018/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /27.12.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя Ухвала суду /13.12.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /06.12.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /29.11.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Ухвала суду /20.11.2017/ Апеляційний суд Донецької області (м. Маріуполь)Апеляційний суд Донецької області Рішення /12.10.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя Ухвала суду /11.10.2017/ Жовтневий районний суд м. МаріуполяЖовтневий районний суд м.Маріуполя

Справа № 263/13090/17

Провадження № 2-о/263/1117/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2017 року Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Папаценко П.І., при секретарі Масюк М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Маріуполі цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2, заінтересована особа: Чаплинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту народження дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту народження дитини на тимчасово окупованій території, посилаючись на те, що 14.10.2016 року вони уклали шлюб, про що відділом запису актів цивільного стану Гагарінського району міста Севастополя Управління запису актів цивільного міста Севастополя ОСОБА_3 Федерації зроблено актовий запис №930 від 14.10.2016 року, після укладення шлюбу прізвище чоловіка ОСОБА_2, дружини – ОСОБА_2. З цього часу вони мешкають разом як чоловік і дружина, ведуть спільний побут та у них народилася дитина. Цей факт підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу та довідкою про укладення шлюбу, але вказані документи було видано на окупованій території АР Крим, тому вони вважаються не дійсними на території України. 20.09.2017 року у пологовому будинку №1 міської лікарні №5 «Центр охорони здоров’я матері та дитини» м.Севастополя, у них народилася дитина – хлопчик ОСОБА_4, на підставі чого їм було видано медичне свідоцтво про народження серія 67 №167833.

На підставі викладеного, просять суд встановити факт укладення шлюбу між ОСОБА_1, громадянкою України, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження м. Маріуполь, Донецької області та ОСОБА_2, громадянином України, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження : м.Новоазовськ Донецької області, дата укладення шлюбу – 14.10.2016 року, місце укладення шлюбу - Відділ запису актів цивільного стану Гагарінського району міста Севастополя Управління запису актів цивільного міста Севастополя, про що зроблено актовий запис №930 від 14.10.2016 року. Прізвище після укладення шлюбу: чоловіка – ОСОБА_2, дружини – ОСОБА_2. Встановити факт народження дитини – ОСОБА_4, дата народження 20.09.2017 року, місце народження - м.Севастополь. Мати – ОСОБА_5, громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_1, батько – ОСОБА_2, громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_2, на підставі встановленого факту укладення шлюбу 14.10.2016 року.

В судове засідання заявники не з'явилися, в своїй заяві просили справу розглянути за їх відсутності, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Чаплинського районного управління юстиції в Херсонській області у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України суд розглянув справу у відсутності сторін без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернувшись до суду з заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, долучивши до неї копії паспортів громадян України встановленого зразку, відповідно яких зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_1 є АДРЕСА_1, ОСОБА_2– Донецька область, Новоазовський район, с.Маркіно, вул.Молодіжна, 25, зазначили, що є громадянами України.

Відповідно до роз'яснень, що містяться у пункті 10 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31.03.1995 року, зі змінами, встановлення факту реєстрації шлюбу можливе, якщо в органах реєстрації актів громадського стану не зберігся відповідний запис чи відмовлено у його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акта громадянського стану.

На підтвердження укладення 14.10.2016 року між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 шлюбу, заявники надали копію свідоцтва про шлюб, серія І- КМ №519795 виданого відділом запису актів цивільного стану Гагарінського району міста Севастополя Управління запису актів цивільного міста Севастополя ОСОБА_3 Федерації від 14.10.2016 року та довідку про укладення шлюбу №175 від 04.04.2017 року.

При цьому у наданій копії свідоцтва про укладення шлюбу та довідці про укладення шлюбу значиться, що ОСОБА_2, та ОСОБА_1 є громадянами ОСОБА_3 Федерації, тобто іншими особами, аніж зазначили про свої особи заявники у поданій до суду заяві про встановлення фактів, що мають юридичне значення, надавши копії паспортів громадян України.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається, як на підставу свої вимог і заперечень.

Згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними якщо ці органи створені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (документ), виданий цими органами є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до ст. 257-1 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно відмісця проживання заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Під час розгляду справи заявниками не надано належних та допустимих доказів щодо неможливості укладення ними шлюбу в органах реєстрації актів цивільного стану на території України.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що з метою апробації європейських стандартів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, спрямованих на створення сприятливих умов для отримання фізичними особами адміністративних послуг у зазначеній сфері, та забезпечення реалізації гарантованого державою права на шлюб, зокрема для громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на території України запроваджено реалізацію пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем (містом). Державна реєстрація шлюбу проводиться в строк, визначений заявниками, у тому числі в день подання відповідної заявки.

З огляду на наведене та враховуючи, що відповідно до ч.3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» надана заявниками копія свідоцтва про шлюб є недійсною і не створює будь-яких правових наслідків, а заявники не довели поважності причин неможливості проведення ними реєстрації шлюбу на території України, де для них створені умови щодо реалізації права на шлюб, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви про встановлення юридичного факту щодо укладення шлюбу між заявниками.

Щодо вимог заявників про встановлення факту народження дитини, то суд виходить з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що на підтвердження факту народження дитини сина – ОСОБА_4, видано медичне свідоцтво про народження серія 67 №167833 в якому зазначено, мати дитини як ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або посадові особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Зважаючи на вимоги вказаного Закону видане заявнику свідоцтво про народження дитини не вважається документом, що має юридичну силу на території України і не може створювати правових наслідків.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Чаплинським районним відділом ДРАЦС ГТУ юстиції у Херсонській області було відмовлено ОСОБА_1 в державній реєстрації шлюбу та народження сина.

Відповідно до ч. 3 ст. 257-1 ЦПК України, у рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що заявникам відмовлено у встановлені факту реєстрації шлюбу, суд позбавлений можливості встановити факт народження дитини, оскільки відомості про дитину (сина), зазначені в заяві, не співпадають з відомостями, зазначеними в документах про батьків, доданих до заяви, оскільки містить різні прізвища та громадянство, що не відповідає ст.145 СК України, бо прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

Керуючись ст.ст. 197, 212-215,218,234,235,256,257-1,259 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні заяви ОСОБА_1, ОСОБА_2, заінтересована особа: Чаплинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, про встановлення факту реєстрації шлюбу та факту народження дитини – відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Жовтневий районний суд м.Маріуполя шляхом подачі апеляційної скарги в 10-ти денний строк з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: П.І. Папаценко

Джерело: ЄДРСР 69566449
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку