open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Копія

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2017 року Справа № 542/1503/17

Провадження № 2-а/542/48/17

Суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області Стрельченко Т.Г., розглянувши адміністративний позов ОСОБА_1 до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: виконавчий комітет Кунцівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області про визнання протиправними дії та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернувся до суду з адміністративним позовом доНовосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: виконавчий комітет Кунцівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області про визнання протиправними дії та зобов'язання вчинити дії.

Вирішуючи питання про відкриття провадження по справі суд зауважує наступне.

З огляду на характер спірних правовідносин, суб'єктний склад учасників та предмет спору спірні правовідносини виникли внаслідок відмови відповідача у видачі будівельного паспорту на будівництво одноповерхового садибного житлового будинку на земельній ділянці площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1.

Предметна підсудність адміністративних справ визначається статтею 18 КАС.

За змістом п.1 ч.2 ст.18 КАС справи однією зі сторін в яких є орган державної влади, інший державний орган, підсудні окружним адміністративним судам.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади. Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Таким чином Новосанжарська районна державна адміністрація Полтавської області не є органом місцевого самоврядування, а є місцевим органом виконавчої влади, а отже для визначення підсудності спору за участю такого відповідача положення п.1 ч.1 ст.18 КАС застосування не підлягають.

Беручи до уваги, що відповідачем зазначений самий орган, а не його службова чи посадова особа, то розгляд такого спору за предметною підсудністю відноситься до юрисдикції окружних адміністративних судів, а не місцевих загальних судів.

Таким чином справа не підсудна для розгляду в Новосанжарському районному суді Полтавської області .

Відповідно до п.6 ч.3 ст.108 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо справа не підсудна цьому адміністративному суду.

Тож позовна заява підлягає поверненню позивачеві.

Стосовно сплаченого позивачем судового збору, то суд зауважує, що відповідно до п.2 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі повернення заяви за клопотанням особи, яка його сплатила. У зв'язку з відсутністю в матеріалах позову такого клопотання питання про повернення судового збору не розглядається.

Керуючись ст.ст.18, 108, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: виконавчий комітет Кунцівської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області про визнання протиправними дії та зобов'язання вчинити дії - повернути позивачеві.

Роз'яснити, що відповідно до ч.6 ст.108 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали разом із позовною заявою та усіма доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати позивачу.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали до Харківського апеляційного адміністративного суду через Новосанжарський районний суд Полтавської області.

Суддя /підпис/

Відповідає оригіналу

В.О.Голови Новосанжарського районного суду

Полтавської області Т.Г.Стрельченко

05.10.2017

Джерело: ЄДРСР 69351516
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку